Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este un instrument temporar și un element central al NextGenerationEU – planul care va ajuta Uniunea să iasă mai puternică și mai rezilientă din criza actuală.
Prin intermediul mecanismului, Comisia strânge fonduri împrumutând pe piețele de capital (emite obligațiuni în numele UE). Aceste fonduri sunt apoi puse la dispoziția statelor sale membre, pentru a pune în aplicare reforme și investiții ambițioase prin care:
- economiile și societățile lor să devină mai sustenabile, mai reziliente și mai pregătite pentru tranziția verde și cea digitală, conform priorităților Uniunii;
- să propună soluții la provocările identificate în recomandările specifice fiecărei țări formulate în cadrul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice și sociale.
MRR este esențial și pentru aplicarea planului REPowerEU – răspunsul Comisiei la dificultățile socioeconomice și la perturbarea pieței mondiale a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia).
- Mecanismul a intrat în vigoare la 19 februarie 2021. Acesta finanțează reformele și investițiile realizate în statele membre ale UE de la începutul pandemiei, în februarie 2020, până la 31 decembrie 2026. Țările pot primi finanțare până la o sumă maximă convenită anterior.
- Pentru a beneficia de sprijin în cadrul mecanismului, guvernele UE au prezentat planuri naționale de redresare și reziliență, care evidențiază reformele și investițiile pe care le vor pune în aplicare acestea până la sfârșitul anului 2026, cu jaloane și ținte clare. Planurile trebuiau să aloce cel puțin 37 % din bugetul lor pentru măsuri ecologice și 20 % pentru măsuri digitale.
- Mecanismul de redresare și reziliență se bazează pe performanță. Mai concret, Comisia plătește sumele fiecărei țări numai atunci când aceasta a atins jaloanele și țintele convenite pentru finalizarea reformelor și a investițiilor incluse în planul său.
- După ce au atins jaloanele și țintele convenite, guvernele solicită plata (de până la două ori pe an).
- Comisia evaluează aceste cereri de plată pentru a verifica dacă jaloanele și țintele au fost atinse. Dacă da, aceasta plătește sumele pe care le-a colectat pe piețele de capital.
Member States can revise their plans based on the available legal grounds under the RRF Regulation. The Guidance on Recovery and Resilience Plans in the context of REPowerEU of February 2023 describes in detail how Member States can request such amendments.
A revision can be linked to financial aspects, that is:
- to benefit from additional REPowerEU funds;
- to reflect a change in a Member State's maximum financial allocation under the RRF;
- resources needed in order to take up additional RRF loans.
Member States can also amend their plan if they can demonstrate that objective circumstances render the implementation of certain milestones and targets unfeasible. For example, those objective circumstances could be linked to inflation, shortages in the supply chain or the fact that there is a better alternative to fulfil the intended policy objective of a measure.
The RRF Regulation requires that the Commission provides the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions with a mid-term evaluation on the implementation of the Recovery and Resilience Facility. This will be followed by an 'ex post evaluation' in 2028, once the measures included in the recovery plans are fully implemented.
Planul REPowerEU a recunoscut că Mecanismul de redresare și reziliență poate juca un rol important în obținerea unei energii sigure, accesibile ca preț și curate. Furnizând finanțare suplimentară din partea UE, mecanismul va ajuta țările UE să realizeze reformele și investițiile esențiale necesare pentru a pune capăt rapid dependenței lor de combustibilii fosili ruși.
Începând cu ciclul său din 2022, procesul semestrului european a fost adaptat pentru a ține seama de crearea Mecanismului de redresare și reziliență și de implementarea planurilor de redresare și reziliență.
Tabloul de bord oferă o imagine de ansamblu a progreselor înregistrate în punerea în aplicare a mecanismului și a planurilor naționale de redresare și reziliență.
Mecanismul de redresare și reziliență în țara dumneavoastră
Statele membre utilizează fondurile furnizate de Mecanismul de redresare și reziliență pentru a pune în aplicare reforme și investiții ambițioase prin care economiile și societățile lor să devină mai sustenabile, mai reziliente și mai pregătite pentru tranziția verde și cea digitală. Consultați paginile de mai jos pentru a afla mai multe despre planul de redresare și reziliență al țării dumneavoastră și despre cum este acesta este pus în aplicare.
Aceste pagini conțin toate informațiile relevante pe țări, inclusiv planurile de redresare și reziliență, evaluarea planurilor de către Comisie, precum și informații privind plățile solicitate de statele membre și fondurile plătite de Comisie.
Această secțiune reunește documentele pe țări legate de semestrul european, îndeosebi (i) rapoartele de țară, (ii) programele naționale de reformă și de ajustare bugetară, (iii) evaluarea acestor programe, (iv) recomandările specifice fiecărei țări formulate de UE și (v) proiectele de planuri bugetare.
Harta proiectelor sprijinite prin Mecanismul de redresare și reziliență
Această hartă oferă exemple de reforme și investiții sprijinite prin Mecanismul de redresare și reziliență în diferitele state membre ale UE. Nu este vorba de o bază de date exhaustivă a proiectelor sprijinite prin acest mecanism și va fi actualizată periodic pe măsură ce se înregistrează progrese în punerea în aplicare. Cuantumurile finanțării indicate reflectă estimările costurilor inițiale care figurează în planurile naționale de redresare și reziliență.
Tranziție verde
Axarea pe tehnologiile și capacitățile verzi - mobilitate durabilă, eficiență energetică și surse regenerabile de energie, adaptare la schimbările climatice; economie circulară; și biodiversitate.
Politici pentru generația următoare
Îmbunătățirea accesului la învățământul general, profesional și superior și a calității acestuia; axarea pe educația digitală și pe educația și îngrijirea copiilor preșcolari; sprijin pentru încadrarea în muncă a tinerilor.
Creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii
Promovarea spiritului antreprenorial, a competitivității și a industrializării; îmbunătățirea mediului de afaceri; promovarea cercetării, dezvoltării și inovării, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.
Transformare digitală
Promovarea introducerii rețelelor de foarte mare capacitate, digitalizarea serviciilor publice, a procedurilor administrative și a întreprinderilor, în special a IMM-urilor; dezvoltarea competențelor digitale de bază și avansate; sprijinirea cercetării și dezvoltării în domeniul digital și implementarea tehnologiilor avansate.
Coeziune socială și teritorială
Îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor sociale și teritoriale, inclusiv a sistemelor de protecție socială, incluziunea grupurilor dezavantajate; sprijinirea ocupării forței de muncă și a dezvoltării competențelor; crearea de locuri de muncă stabile și de înaltă calitate.
Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională
Îmbunătățirea rezilienței, a accesibilității și a calității serviciilor de sănătate și de îngrijire pe termen lung, inclusiv măsuri de promovare a digitalizării acestora; creșterea eficacității sistemelor administrației publice.
Harta servește exclusiv unor scopuri informative și nu este o bază de date exhaustivă a proiectelor sprijinite de Mecanismul de redresare și reziliență. Ea nu reflectă distribuția proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență în întreaga Uniune Europeană, nici în diferite zone geografice sau sectoare din statele membre. Cuantumurile finanțării MRR indicate pentru măsuri se bazează pe estimările costurilor inițiale incluse în planurile de redresare și reziliență.
De asemenea, proiectele prezentate nu aduc atingere niciunei evaluări viitoare efectuate de Comisie în contextul verificării îndeplinirii satisfăcătoare a jaloanelor și a țintelor în temeiul Regulamentului (UE) 2021/241 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență.
- În august 2020, Comisia Europeană a înființat un Grup operativ pentru redresare și reziliență (RECOVER) în cadrul Secretariatului său General.
- Împreună cu Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare a Comisiei, RECOVER răspunde de coordonarea punerii în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență. RECOVER coordonează, de asemenea, semestrul european și raportează președintei Comisiei.
- Acest grup de experți constituie un forum important care permite Comisiei și guvernelor naționale să facă schimb de opinii cu privire la aspectele transversale care apar în contextul punerii în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.
- Grupul este format din membri ai organismelor naționale de coordonare însărcinate cu punerea în aplicare a planurilor de redresare și reziliență și este prezidat în comun de Grupul operativ RECOVER din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene și de Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare. El se întâlnește periodic cu experți din fiecare țară a UE pentru a face schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a planurilor lor de redresare și reziliență.
- În plus, facilitează și încurajează schimbul de bune practici cu privire la numeroase aspecte ale punerii în aplicare a MRR. Comisia publică toate documentele relevante, cum ar fi ordinile de zi, procese-verbale, rapoarte, avize, recomandări și altele, pe un site web dedicat.
- INFORM EU este o rețea care reunește, la nivelul UE, responsabilii cu comunicarea care au sarcina de a comunica referitor la investițiile UE și naționale din cadrul anumitor fonduri ale UE, inclusiv Mecanismul de redresare și reziliență. Mai multe informații și contacte.
- Beneficiarii fondurilor UE au obligația generală de a recunoaște originea oricăror fonduri primite din partea UE și de a asigura vizibilitatea acestei informații. Este valabil și în cazul finanțării în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Mai multe informații și orientări pentru autoritățile naționale cu privire la cerințele în materie de comunicare și de vizibilitate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și al altor fonduri ale UE sunt disponibile pe site-urile web dedicate.
- Lupta împotriva fraudei este o prioritate pentru Comisia Europeană. Dacă aveți cunoștință de cazuri de fraudă, vă rugăm să le semnalați Oficiului European de Luptă Antifraudă.