Gå direkt till innehållet
Closeup of little boy blowing a wind turbine toy and studying how green energy works from a young age - Concept of future generation and enewable Energy
© damianobuffo/Adobe Stock
RepowerEU

Trygg och hållbar energi i EU till ett överkomligt pris

RepowerEU i korthet

Åtgärder

a couple looking at energy bills

Nå en överenskommelse om att minska efterfrågan på gas i hela EU

Diversifiera vår energiförsörjning

När Ryssland invaderade Ukraina blev det ännu tydligare att EU behövde alternativa sätt att trygga sin energiförsörjning. Vissa EU-länder har alltid importerat mer rysk gas än andra, men konsekvenserna av eventuella störningar kan drabba alla länder. Det är därför viktigt att alla EU-länder vid behov kan dela med sig av sin gas till grannländerna.

EU måste trygga sin energiförsörjning inte bara för den kommande vintern utan även för kommande år. Därför går våra partnerskap ut på att bygga en grönare framtid, på väg mot klimatneutralitet.

Den infrastruktur som vi i dag använder för gas kan användas för ren vätgas i framtiden. Våra investeringar i dag är också en investering för att så småningom fasa ut fossila bränslen från ekonomin.

Säkra energi till rimliga priser

EU:s energiplattform som lanserades i april 2022 spelade en viktig roll för att diversifiera vår energiförsörjning under hela 2022. Plattformen hjälper till att samordna EU:s åtgärder och förhandlingar med externa gasleverantörer så att inte EU-länderna bjuder över varandra. Plattformen utnyttjar också den inre marknadens styrka för att ge alla konsumenter i EU bättre villkor.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina föreslog EU gemensamma gasinköp för att se till att folk i EU har tillgång till energi till rimliga priser och för att undvika avbrott i energiförsörjningen. Vi kunde därför börja agera gemensamt för att täcka vårt gasbehov i stället för att konkurrera om knappa leveranser.

I maj 2023 fick EU anbud från totalt 25 energiföretag, motsvarande över 13,4 miljarder kubikmeter gas. Det överstiger med råge de 11,6 miljarder kubikmeter gas som EU-företag ville köpa genom den första upphandlingen inom AggregateEU-mekanismen. EU-företagen kan nu förhandla om villkoren direkt med energiföretagen. Ytterligare fyra upphandlingar kommer att genomföras under 2023.

Nya regler för gaslager

För att undvika strömavbrott och elbrist har EU-länderna enats om att fylla på sina gaslager inför vintern.

  • I fjol var målet att fylla på de underjordiska lagren till 80 procents kapacitet senast den 1 november 2022.
    EU-länderna överträffade målet och lyckades tillsammans nå 95 procents kapacitet.
  • Målet för de kommande vintrarna är att lagren ska vara fyllda till 90 procent av sin kapacitet den 1 november.
  • I år nådde EU sitt mål på 90 procent redan i mitten av augusti.

Spara energi

Att spara energi är det billigaste, säkraste och renaste sättet att minska vårt beroende av importerade fossila bränslen från Ryssland. EU:s invånare och företag har alla bidragit.

EU-länderna godkände kommissionens förslag om att frivilligt minska gasanvändningen med 15 procent förra vintern.

Alla EU-länder har enats om att minska sin gasförbrukning med minst 15 procent.

Mellan augusti 2022 och mars 2023 minskade efterfrågan på gas med 18 procent, vilket är mer än målet.

I mars 2023 förlängde EU-länderna det frivilliga åtagandet om minskad gasförbrukning ytterligare ett år, på kommissionens förslag.

Reglering av gaspriserna

Gaspriserna i EU är i dag lägre än före Rysslands invasion av Ukraina, delvis tack vare de samordnade insatserna inom RepowerEU. EU investerar nu i ren energi och energioberoende som aldrig förr.

EU-länderna har trots detta enats om att sätta ett pristak på gas för att skydda invånarna och ekonomin. Pristaket aktiveras om och när gaspriserna når exceptionella nivåer.

Den här marknadskorrigeringsmekanismen är tillfällig och gäller till februari 2024.

Läs mer om korrigeringsmekanismen

Vi planerar att fortsätta utbyggnaden av förnybar energi och räknar med att kunna ersätta ytterligare 12 miljarder kubikmeter gas med förnybar energi 2023.

I mars 2023 skärpte EU sin lagstiftning för att öka sin kapacitet för förnybar energi. EU:s bindande mål för 2030 höjdes till 42,5 procent, med ambitionen att nå 45 procent. Det skulle innebära nästan en fördubbling av andelen förnybar energi i EU.

För att stödja omställningen till ren energi måste vi bli bättre på att stötta vår egen energi – från vätgas till kemikalier och från bioteknik till nanoteknik. Därför föreslog EU i februari 2021 en industriplan för den gröna given.

Hur finansieras RepowerEU?

RepowerEU-planen kräver massiva investeringar och reformer. Vi mobiliserar nästan 300 miljarder euro – cirka 72 miljarder euro i bidrag och cirka 225 miljarder euro i lån. Pengarna kommer främst från faciliteten för återhämtning och resiliens.

Stödet omfattar omkring 10 miljarder euro till fler gasledningar (även för flytande naturgas) så att inget EU-land blir utan gas och upp till 2 miljarder euro till oljeinfrastruktur för att stoppa importen av rysk olja. Resten av finansieringen (95 %) ska gå till att snabba på omställningen till ren energi.

Nästa steg

Tack vare våra insatser det gångna året har vi efter vintern 2022–2023 ett bra utgångsläge. Det råder ingen gasbrist och vi kan gå in i påfyllnadsfasen med tillförsikt och redan halvfyllda lager.

Men så länge Ryssland fortsätter sitt brutala krig och använder sina energitillgångar som vapen har vi fortfarande svåra månader framför oss.

Vi kommer därför att fortsätta att genomföra RepowerEU-planen:

  • Nya nationella RepowerEU-kapitel inom faciliteten för återhämtning och resiliens
  • Snabbare utfasning av fossila bränslen i industrin
  • Ny lagstiftning för att snabbare bygga ut den förnybara energin
  • Investeringar i energiinfrastruktur och sammankopplingar av energinät
  • Lagstiftningsåtgärder för ökad energieffektivitet
  • Ett modernt regelverk och ett acceleratorprogram för vätgas

Tidslinje

  1. 10 maj 2023

    Utlysning av den första gemensamma upphandlingen av gas via EU:s energiplattform.

  2. 25 april 2023
  3. 30 mars 2023

    Rådet och Europaparlamentet når en preliminär överenskommelse om direktivet om förnybar energi.

  4. 14 december 2022

    Europaparlamentet och rådet når en politisk överenskommelse om finansieringen av RepowerEU. Därmed kan EU-länderna införa RepowerEU-kapitel i sina återhämtnings- och resiliensplaner.

  5. 9 december 2022

    En ny industriallians ska öka solenergin och stärka energiförsörjningen i EU.

  6. 9 november 2022

    Kommissionen påskyndar den gröna omställningen från rysk gas genom att snabba på tillståndsgivningen för förnybar energi.

  7. 26 juli 2022

    På grundval av kommissionens förslag når rådet en överenskommelse om en välordnad och samordnad minskning av gasförbrukningen i EU för att förbereda inför den kommande vintern.

  8. 20 juli 2022

    Spara gas för en säker vinter: Kommissionen föreslår en plan för att minska efterfrågan på gas för att förbereda EU för minskad tillgång.

  9. 18 juli 2022

    EU och Azerbajdzjan undertecknar ett nytt samförståndsavtal om ett strategiskt partnerskap på energiområdet, som lägger grunden för ett långsiktigt partnerskap för energieffektivitet och ren energi. Tack vare avtalet kommer kapaciteten i den södra gaskorridoren att fördubblas så att minst 20 miljarder kubikmeter gas om året kan levereras till EU senast 2027.

  10. 15 juli 2022

    Kommissionen godkänner IPCEI Hy2Tech, det hittills första viktiga projektet av gemensamt europeiskt intresse inom vätgassektorn. Projektet ska utveckla innovativa tekniker för värdekedjan för vätgas för att fasa ut fossila bränslen i industriella processer och transporter. Det omfattar 35 företag och 41 projekt från 15 medlemsländer.

  11. 27 juni 2022

    Nya regler för lagring av gas antas. De kommer att stärka EU:s gasförsörjningstrygghet inför kommande vintrar. Enligt de nya reglerna måste EU-länderna fylla sina lagringsanläggningar till 80 procent av kapaciteten senast i november i år, och till 90 procent under åren därefter.

  12. 23 juni 2022

    EU och Norge enas om att fördjupa sitt partnerskap för att säkra ytterligare gasleveranser från Norge på kort och lång sikt, råda bot på de höga energipriserna och stärka samarbetet om ren energi, bland annat vätgas.

  13. 17 juni 2022

    EU, USA och ytterligare elva länder lanserar Energispåret (Energy Pathway) inom den globala utfästelsen om metan. Målet är att snabba på minskningarna av metanutsläpp inom olje- och gassektorn för att främja både klimatframsteg och energitrygghet.

  14. 15 juni 2022

    EU, Egypten och Israel undertecknar ett trilateralt samförståndsavtal för export av naturgas till Europa. Naturgas från Israel, Egypten och andra källor i östra Medelhavsområdet kommer att transporteras till Europa via Egyptens infrastruktur för export av LNG.

  15. 25 maj 2022

    Kommissionen inrättar arbetsgruppen för EU:s energiplattform för att säkra alternativa energileveranser.

  16. 18 maj 2022

    Kommissionen lägger fram RepowerEU, en plan för att snabbt minska beroendet av ryska fossila bränslen och gå vidare med den gröna omställningen.

Dokument

  • Communication

A clear and complete repository of the thematic areas that are shaping the REPowerEU initiative