Direct la conținutul principal

Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022

Dat fiind sentimentul reînnoit de urgență generat de evoluția rapidă a situației geopolitice, Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022 intitulat „Legătura dintre tranziția verde și cea digitală în noul context geopolitic” oferă o perspectivă cuprinzătoare și orientată spre viitor asupra interacțiunii dintre cele două tranziții în perspectiva anului 2050.

Ambele tranziții se află printre prioritățile agendei politice a UE, iar interacțiunea lor va avea consecințe majore pentru viitor. Deși au o natură diferită și fiecare face obiectul unei dinamici specifice, cuplarea lor – mai exact capacitatea lor de a se consolida reciproc – merită o analiză mai atentă. O mai bună înțelegere a acestor interacțiuni este esențială pentru maximizarea sinergiilor lor și pentru reducerea la minimum a tensiunilor. Acest lucru este esențial în contextul geopolitic actual în care UE își propune să accelereze atât transformarea verde, cât și pe cea digitală, consolidându-și, în cele din urmă, reziliența și autonomia strategică deschisă. Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022 oferă o analiză orientată spre viitor a rolului major jucat de tehnologiile digitale, precum și a influenței factorilor geopolitici, economici, sociali și de reglementare în contextul acestei duble tranziții. Pe baza acestei analizei, raportul identifică zece domenii-cheie în care vor fi necesare acțiuni.

Comunicarea se bazează pe un raport științific în sprijinul elaborării politicilor întocmit de Centrul Comun de Cercetare (JRC), intitulat Către un viitor verde și digital. Exigențele esențiale pentru reușita dublei tranziții în Uniunea Europeană.

Tensiuni și sinergii esențiale

Există sinergii puternice între tranziția verde și cea digitală:

  • Tehnologiile digitale ar putea juca un rol esențial în realizarea neutralității climatice, în reducerea poluării și în refacerea biodiversității. De exemplu, monitorizarea personală a expunerii sau a contribuției la poluare și accesul la datele de mediu prin intermediul rețelelor de microsenzori și al dispozitivelor inteligente le vor oferi cetățenilor posibilitatea de a alege.
  • Continuarea tranziției verzi va transforma sectorul digital. De exemplu, realizarea obiectivelor în materie de neutralitate climatică și de eficiență energetică a centrelor de date și a infrastructurilor de tip cloud până în 2030, inclusiv prin acoperirea nevoii lor de energie cu ajutorul energiei solare sau eoliene, va sprijini ecologizarea tehnologiilor, cum ar fi analiza volumelor mari de date, tehnologia blockchain sau internetul obiectelor.

Cu toate acestea, există și domenii în care cele două tranziții ar putea avea un impact negativ una asupra celeilalte:

  • Consumul de energie ar putea crește dacă tehnologiile digitale nu devin mai eficiente din punct de vedere energetic. TIC sunt responsabile pentru 5-9 % din consumul mondial de energie electrică. Acest procent ar putea crește odată cu utilizarea tehnologiei blockchain, a internetului obiectelor, a platformelor, a motoarelor de căutare și a conceptelor de realitate virtuală.
  • Utilizarea pe scară tot mai largă a tehnologiilor digitale ar putea spori deșeurile electronice și impactul lor asupra mediului. Aceste deșeuri ar putea ajunge la 75 de milioane de tone până în 2030.
  • Progresele înregistrate în ceea ce privește digitalizarea vor spori, de asemenea, utilizarea apei, de exemplu pentru răcirea centrelor de date sau fabricarea de cipuri.

Tehnologii-cheie pentru legătura dintre tranziții

Dacă sunt gestionate în mod corespunzător, tehnologiile digitale pot contribui la crearea unei economii și a unei societăți neutre din punctul de vedere al utilizării resurselor și la economisirea de resurse în sectoare economice vitale – care sunt, de asemenea, responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră înregistrate în UE în prezent:

foresight2022 energy
Digitalizarea energiei: tehnologiile digitale pot furniza datele necesare pentru a corela cererea și oferta la un nivel mai dezagregat și aproape în timp real. Previziunile privind producția și cererea de energie pot fi îmbunătățite cu ajutorul tehnologiilor digitale, al senzorilor noi, al datelor satelitare și al tehnologiei blockchain.
Transport foresight 2022
Transporturi mai ecologice: digitalizarea și inteligența artificială vor stimula, de asemenea, apariția unor soluții multimodale de mobilitate mai eficiente, cum ar fi mobilitatea ca serviciu sau transportul ca serviciu. Noua generație de baterii și tehnologii digitale, cum ar fi internetul obiectelor, va permite o tranziție majoră către o mobilitate mai durabilă pentru diferite moduri de transport, de la transportul de pasageri până la transportul cu vehicule grele și aviație.
insdusty foresight 2022
Stimularea neutralității climatice a industriei: contoarele și senzorii inteligenți ar putea spori eficiența energetică și utilizarea rațională a materialelor în producție. Gemenii digitali (reprezentări virtuale ale obiectelor) ar putea să îmbunătățească proiectarea sistemelor și să permită testarea de noi produse, monitorizarea și asigurarea întreținerii preventive, evaluarea ciclului de viață al produsului și selectarea materialelor optime.
construction foreseight 2022
Ecologizarea clădirilor cu ajutorul digitalizării: datele și tehnologiile, cum ar fi modelarea informațiilor, ar putea să îmbunătățească alegerile pe termen lung în etapa de proiectare și să sporească eficiența energetică a sectorului. Disponibilitatea datelor anonimizate și a aparatelor inteligente, precum și comportamentul consumatorilor vor permite investiții specifice în renovări.
agriculuture foresight 2022
O agricultură mai inteligentă și mai ecologică: senzorii digitali, combinați cu date spațiale bazate pe servicii, ar putea economisi apă și energie, reducând în același timp utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor. Platformele digitale care facilitează distribuția locală și evită risipa de alimente ar putea să stimuleze producția locală și să scurteze circuitele de consum.

Rolul factorilor geopolitici, economici, sociali și de reglementare

Succesul legăturii dintre cele două tranziții va depinde, de asemenea, de factorii geopolitici, economici, sociali și de reglementare în care au loc acestea. Schimbările geopolitice actuale determinate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei reînnoiesc sentimentul de urgență legat de necesitatea de a accelera dubla tranziție și de a consolida reziliența și deschiderea UE. Ele sporesc, de asemenea, nevoia de a asigura accesul la materii prime critice, care sunt necesare pentru a alimenta dubla tranziție și pentru care UE este încă foarte dependentă de țări terțe.

Tranziția verde și cea digitală vor necesita, de asemenea, adaptarea politicilor economice ale UE pentru a atinge un nivel mai ridicat de durabilitate și de circularitate. Investițiile în proiecte durabile, atât din sectorul privat, cât și din cel public, vor fi esențiale. Se estimează că dubla tranziție ar putea necesita cel puțin 650 de miliarde EUR anual până în 2030.

În plus, echitatea și accesibilitatea vor fi în centrul ambelor tranziții, în beneficiul tuturor europenilor, al sectoarelor și regiunilor din Europa și din afara acesteia. Persoanele cu venituri mici și medii sunt mai vulnerabile la impactul dublei tranziții în ceea ce privește locurile de muncă, accesul la serviciile publice digitale și creșterea prețurilor la energie și produse de consum în general. Dubla tranziție va schimba, de asemenea, profund piețele forței de muncă și competențele. UE va trebui să acorde atenție consolidării coeziunii sociale și economice de-a lungul tranzițiilor.  

În cele din urmă, rolul UE ca putere globală de standardizare va fi important pentru a permite realizarea legăturii între cele două tranziții: atât pentru a-i proteja pe consumatorii din UE de produse sau procese nedurabile, cât și pentru a garanta că standardele internaționale respectă standardele UE în materie de durabilitate și etică.

Domenii de acțiune pentru o legătură de succes

Raportul de analiză prospectivă strategică a identificat 10 domenii de acțiune care sunt necesare pentru a consolida oportunitățile și a pentru reduce la minimum riscurile potențiale legate de interacțiunea dintre tranziția verde și cea digitală până în 2050.

2021 foresight header
  1. Consolidarea rezilienței și a autonomiei strategice deschise în sectoarele esențiale pentru dubla tranziție, de exemplu prin activitatea Observatorului UE pentru tehnologii critice.
  2. Intensificarea diplomației verzi și digitale, prin mobilizarea puterii de reglementare și de standardizare a UE, promovând în același timp valorile UE și favorizând parteneriatele.
  3. Gestionarea strategică a aprovizionării cu materiale critice și cu produse de bază, prin adoptarea unei abordări sistemice pe termen lung pentru a se evita o nouă capcană a dependenței.
  4. Consolidarea coeziunii economice și sociale, prin consolidarea protecției sociale și a statului social.
  5. Adaptarea sistemelor de educație și formare la o realitate tehnologică și socioeconomică care se transformă rapid, precum și sprijinirea mobilității forței de muncă între sectoare.
  6. Mobilizarea unor investiții suplimentare adaptate exigențelor viitorului în noi tehnologii și infrastructuri.
  7. Elaborarea unor cadre de monitorizare pentru măsurarea bunăstării dincolo de PIB.
  8. Asigurarea unui cadru de reglementare adaptat exigențelor viitorului pentru piața unică, apt să conducă la modele durabile de afaceri și de consum.
  9. Intensificarea unei abordări globale în ceea ce privește stabilirea de standarde și valorificarea avantajului de care beneficiază UE în calitatea sa de pionieră în materie de durabilitate competitivă.
  10. Promovarea unei securități cibernetice solide și a unui cadru securizat de schimb de date pentru a garanta, printre altele, că entitățile critice pot să prevină perturbările, să le facă față și să se redreseze în urma lor.

Documents

21 IUNIE 2022
Strategic Foresight Report - 2022
English
(252.61 KB - HTML)
Descărcați

28 IUNIE 2022
Strategic Foresight Report - 2022 - reader friendly version
English
(10.56 MB - PDF)
Descărcați