Gå til hovedindholdet

Den europæiske forordning om kritiske råstoffer

Bæredygtig forsyning med råstoffer

For at nå klimamålene og de digitale mål skal vi løse de fremtidige udfordringer med indkøb, forarbejdning og genanvendelse af kritiske råstoffer i Europa og sikring af forsyningskæderne.

Lithium, kobolt og nikkel bruges til at fremstille batterier; gallium bruges i solpaneler; uforarbejdet bor bruges i vindteknologier; titan og tungsten bruges i rum- og forsvarsindustrien.

Med forordningen om kritiske råstoffer søger EU at sikre en stabil og bæredygtig forsyning af kritiske råstoffer til Europas industri. Derudover ønsker EU at mindske afhængigheden af import fra ét enkelt land.

Almindeligt anvendte råvarer

Formålet med forordningen om kritiske råstoffer

Forordningens grundlag

Forordningen om kritiske råstoffer har til formål at styrke EU's kapacitet inden for kritiske råstoffer i alle faser af værdikæden. Den skal desuden øge vores modstandsdygtighed ved at mindske vores afhængighed, øge vores beredskab og fremme bæredygtige og cirkulære forsyningskæder. Den fastsætter fire indsatsområder.

alt=""
Klare prioriteter for indsatsen

Forordningen opstiller en liste over kritiske råstoffer og en liste over strategiske råstoffer, der er afgørende for teknologier til den grønne og den digitale omstilling samt for initiativer på forsvars- og rumområdet. Den indeholder klare benchmarks for kapaciteten i de enkelte lande i hele forsyningskæden for strategiske råstoffer frem mod 2030: 10 % af EU's årlige forbrug til udvinding 40 % til forarbejdning og 15 % til genanvendelse. Højst 65 % af EU's årlige behov for hvert af de strategiske råstoffer på et givet forarbejdningsstadie må komme fra ét enkelt land.

alt=""
Opbygning af europæisk kapacitet

EU skal styrke sin råstofværdikæde, fra minedrift til raffinering til forarbejdning og genanvendelse. Det kræver mere national efterforskning, en mere strømlinet og forudsigelig tilgang til udstedelse af tilladelser og bedre adgang til finansiering.

alt=""
Øget modstandsdygtighed

Her fokuseres der på at øge EU's evne til at modstå forstyrrelser i forsyningskæden. Det vil ske ved at øge overvågningen gennem stresstest, sikre en koordineret indsats for opbygningen af strategiske lagre og fremme bæredygtige investeringer og bæredygtig handel.

alt=""
Investering i forskning, innovation og færdigheder

EU vil styrke udviklingen og anvendelsen af banebrydende teknologier inden for kritiske råstoffer. Etableringen af et storstilet færdighedspartnerskab om kritiske råstoffer og af et råstofakademi vil fremme udviklingen af færdigheder, som er relevante for personer, der arbejder med forsyningskæder for kritiske råstoffer.

alt=""
En mere bæredygtig og cirkulær økonomi for kritiske råstoffer

Genanvendelse af råstoffer skal fremmes, og der skal opbygges et stærkt marked for sekundære råstoffer. Det vil ske ved at øge genvindingen af kritiske råstoffer i affaldsanlæggene og styrke indsatsen for at afbøde de negative konsekvenser for arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder og miljøbeskyttelse. Det er også vigtigt at anerkende certificeringsordninger for at øge bæredygtigheden af kritiske råstoffer på EU-markedet.

Råstoffer og betydningen af internationalt engagement

EU er stærkt afhængig af import af kritiske råstoffer fra tredjelande. Vores afhængighedsforhold kombineret med den stigende globale efterspørgsel som følge af omlægningen til en grøn og digital økonomi gør forsyningskæderne sårbare.

63 %

af verdens kobolt, som anvendes i batterier, udvindes i Den Demokratiske Republik Congo

97 %

af EU's magnesiumforsyning kommer fra Kina

100 %

af de sjældne jordarter, der anvendes i permanente magneter, raffineres i Kina

98 %

af EU's boratforsyning kommer fra Tyrkiet

International handel er derfor en vigtig faktor i den globale produktion og i at sikre en diversificeret forsyning. EU vil primært søge at etablere partnerskaber med nye vækstlande og udviklingsøkonomier, der er til gavn for alle parter, bl.a. inden for rammerne af Global Gateway. EU vil intensivere indsatsen inden for handel, bl.a. ved at oprette en klub for kritiske råstoffer for alle ligesindede lande, som ønsker at styrke de globale forsyningskæder. Derudover vil EU støtte Verdenshandelsorganisationen (WTO), udvide sit netværk af frihandelsaftaler og aftaler om fremme af bæredygtige investeringer og bekæmpe illoyal handelspraksis.

EU vil videreudvikle sine strategiske partnerskaber og samarbejde med pålidelige partnere om at fremme deres økonomiske udvikling på bæredygtig vis. Det skal ske ved at etablere værdikæder i de enkelte lande og samtidig arbejde for stabile, modstandsdygtige, prismæssigt overkommelige og tilstrækkeligt diversificerede værdikæder til gavn for EU.

*ikonerne på denne side er udarbejdet af stock.adobe.com

Dokumenter

16. MARTS 2023
European Critical Raw Materials Act
16. MARTS 2023
Factsheet - European Critical Raw Materials Act
16. MARTS 2023
Proposal for a Regulation of the European Critical Raw Materials Act