Siirry pääsisältöön

EU:n kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös

Raaka-aineiden kestävä hankinta

EU:n ilmasto- ja digitaalitavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että pystytään varmistamaan kriittisten raaka-aineiden hankinta, jalostus ja kierrätys Euroopassa ja turvaamaan toimitusketjut.

Litiumia, kobolttia ja nikkeliä käytetään akkujen valmistukseen, galliumia aurinkopaneeleissa, booria tuuliteknologioissa ja titaania ja volframia avaruus- ja puolustusalalla.

EU:n kriittisiä raaka-aineita koskevalla säädöksellä EU pyrkii varmistamaan kriittisten raaka-aineiden varmat ja kestävät toimitukset Euroopan teollisuudelle ja vähentämään merkittävästi EU:n riippuvuutta yksittäisten maiden raaka-ainetoimittajilta peräisin olevasta tuonnista.

EU:n kriittisiä raaka-aineita koskevan säädöksen tavoitteet

Säädöksen keskeiset painopisteet

Kriittisiä raaka-aineita koskevalla säädöksellä pyritään parantamaan näiden aineiden kapasiteettia EU:ssa arvoketjun kaikissa vaiheissa. Tavoitteena on myös vahvistaa häiriönsietokykyä vähentämällä riippuvuuksia, parantamalla varautumista ja edistämällä toimitusketjujen kestävyyttä ja kiertoa. Tämän saavuttamiseksi on määritelty neljä keskeistä painopistealaa.

alt=""
Selkeiden toimintaprioriteettien asettaminen

Säädöksessä luetellaan sekä kriittiset raaka-aineet että strategiset raaka-aineet, jotka ovat kriittisiä vihreän ja digitaalisen siirtymän teknologioiden sekä puolustus- ja avaruusalan kannalta. Siinä vahvistetaan myös vuoteen 2030 mennessä saavutettavat viitearvot kotimaisille valmiuksille strategisten raaka-aineiden toimitusketjuissa: 10 % EU:n vuotuisista tarpeista louhinnan, 40 % jalostuksen ja 15 % kierrätyksen osalta. Enintään 65 % kunkin strategisen raaka-aineen vuotuisesta tarpeesta EU:ssa missä tahansa jalostusvaiheessa saisi olla peräisin yhdestä ainoasta EU:n ulkopuolisesta maasta.

alt=""
Euroopan valmiuksien kehittäminen

EU:n on vahvistettava raaka-aineiden arvoketjuaan kaivostoiminnasta jalostukseen ja kierrätykseen. Tämä edellyttää kansallisen tutkimuksen kehittämistä, yksinkertaisempaa ja ennakoitavampaa lähestymistapaa lupamenettelyihin sekä rahoituksen saatavuuden parantamista.

alt=""
Sopeutumiskyvyn parantaminen

EU:n kykyä kestää toimitusketjujen häiriöitä on parannettava. Tämä toteutetaan lisäämällä stressitestien avulla seurantavalmiuksia, varmistamalla koordinoidut toimet strategisten varastojen luomiseksi ja edistämällä kestäviä investointeja ja kauppaa.

alt=""
Investoiminen tutkimukseen, innovaatioihin ja taitoihin

EU aikoo vahvistaa läpimurtoteknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä kriittisten raaka-aineiden alalla. Kriittisiä raaka-aineita koskevan laajamittaisen osaamiskumppanuuden ja raaka-aineakatemian perustamisella edistetään kriittisten raaka-aineiden toimitusketjuissa työskentelevän työvoiman kannalta merkityksellisiä taitoja.

alt=""
Kriittisten raaka-aineiden kestävämmän ja kiertotalouteen perustuvan talouden edistäminen

On edistettävä raaka-aineiden kierrätystä ja mahdollistettava vahvat jälkimarkkinat. Tähän päästään kannustamalla kriittisten raaka-aineiden talteenottoa kaivannaisteollisuuden jätealueilta ja lisäämällä toimia, joilla lievennetään työntekijöiden oikeuksiin, ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun liittyviä haittavaikutuksia. On myös otettava käyttöön varmentamisjärjestelmät, joilla parannetaan kriittisten raaka-aineiden kestävyyttä EU:n markkinoilla.

Raaka-aineet ja kansainvälisen toiminnan merkitys

EU on erittäin riippuvainen kriittisten raaka-aineiden tuonnista EU:n ulkopuolisista maista. Tämä riippuvuus sekä kriittisten raaka-aineiden kasvava maailmanlaajuinen kysyntä, joka johtuu siirtymisestä kohti digitaalista ja vihreää taloutta, tekee toimitusketjuista haavoittuvia.

63 %

maailman kobolttivaroista, joita käytetään akuissa, saadaan Kongon demokraattisesta tasavallasta

97 %

EU:ssa käytetystä magnesiumista tulee Kiinasta

100 %

maailman harvinaisista maametalleista, joita käytetään kestomagneeteissa, jalostetaan Kiinassa

98 %

EU:ssa käytetystä boraatista tulee Turkista

Kansainvälinen kauppa on tämän vuoksi avainasemassa maailmanlaajuisen tuotannon tukemisessa ja tarjonnan monipuolistamisessa. EU pyrkii luomaan molempia osapuolia hyödyttäviä kumppanuuksia kasvavien markkinoiden ja kehittyvien talouksien kanssa erityisesti Global Gateway -strategiansa puitteissa. EU aikoo myös perustaa kriittisten raaka-aineiden klubin kaikille samanmielisille maille, jotka ovat halukkaita vahvistamaan maailmanlaajuisia toimitusketjuja, tukea Maailman kauppajärjestön (WTO) vahvistamista, laajentaa kestävien investointien helpottamista koskevien sopimustensa ja vapaakauppasopimustensa verkostoa ja torjua hyvän kauppatavan vastaisia käytäntöjä.

EU jatkaa strategisten kumppanuuksien kehittämistä; EU tekee yhteistyötä luotettavien kumppanien kanssa edistääkseen niiden omaa talouskehitystä kestävällä tavalla näissä kumppanimaissa luotavien arvoketjujen avulla ja edistää samalla turvattuja, häiriönsietokykyisiä, kohtuuhintaisia ja riittävän monipuolisia EU:n arvoketjuja

*tällä sivulla olevat kuvakkeet: stock.adobe.com

Asiakirjat

16. MAALISKUUTA 2023
European Critical Raw Materials Act
16. MAALISKUUTA 2023
Factsheet - European Critical Raw Materials Act
16. MAALISKUUTA 2023
Proposal for a Regulation of the European Critical Raw Materials Act