Direct naar de inhoud

Verordening inzake kritieke grondstoffen voor Europa

Duurzame toelevering van grondstoffen

Twee van de grote uitdagingen bij het verwezenlijken van de digitale en klimaatdoelstellingen zijn het inkopen, verwerken en recyclen van kritieke grondstoffen in Europa en het veiligstellen van toeleveringsketens.

Lithium, kobalt en nikkel worden gebruikt bij de productie van batterijen, gallium wordt gebruikt in zonnepanelen, ruw boor wordt gebruikt in windtechnologie, titanium en wolfraam worden gebruikt in de ruimtevaart- en defensiesector.

Met de Europese grondstoffenverordening wil de EU zorgen voor een veilige en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen voor de Europese industrie en aanzienlijk minder afhankelijk worden van de invoer van deze grondstoffen uit één land.

Doel van de Europese grondstoffenverordening

Belangrijkste pijlers van de verordening

Met deze verordening willen we de capaciteit van de EU op het gebied van kritieke grondstoffen in alle stadia van de waardeketen versterken. We willen ook onze veerkracht vergroten door afhankelijkheden te verminderen, de paraatheid te vergroten en de duurzaamheid en circulariteit van de toeleveringsketens te bevorderen. De verordening bevat vier pijlers om dit te bereiken.

alt=""
Duidelijke prioriteiten bepalen

De verordening bevat een lijst van kritieke grondstoffen en een lijst van strategische grondstoffen die cruciaal zijn voor technologieën voor de groene en de digitale transitie, alsook voor defensie en ruimtevaart. In de verordening worden ook normen vastgesteld voor de interne capaciteit in de hele strategische grondstoffentoeleveringsketen die uiterlijk in 2030 moeten worden bereikt: winning moet 10% van de jaarlijkse behoefte van de EU dekken, verwerking 40% en recycling 15%. Maximaal 65% van de jaarlijks in de EU benodigde hoeveelheid mag afkomstig zijn uit één niet-EU-land.

alt=""
De Europese capaciteit opbouwen

De EU moet haar grondstoffenwaardeketen versterken, van winning tot raffinage tot verwerking en recycling. Hiervoor moeten de EU-landen nagaan of zij grondstoffen kunnen winnen, moeten de vergunningsprocedures gestroomlijnder en voorspelbaarder worden en moeten bedrijven die grondstoffen winnen gemakkelijker financiering kunnen krijgen.

alt=""
Veerkracht verbeteren

Deze pijler is erop gericht de EU te helpen beter in te spelen op verstoringen in de toeleveringsketen. Zij zal dit doen door via stresstests de monitoringcapaciteit te vergroten, te zorgen voor gecoördineerde inspanningen voor de opbouw van strategische voorraden en duurzame investeringen en handel te bevorderen.

alt=""
Investeringen in onderzoek, innovatie en vaardigheden

De Commissie zal de invoering en toepassing van baanbrekende technologieën voor kritieke grondstoffen versterken. Daarnaast zal zij de vaardigheden bevorderen die voor de beroepsbevolking in toeleveringsketens voor kritieke grondstoffen relevant zijn, door middel van de oprichting van een grootschalig partnerschap voor vaardigheden op het gebied van kritieke grondstoffen en van een grondstoffenacademie.

alt=""
Duurzamere en meer circulaire economie voor kritieke grondstoffen bevorderen

Recycling van grondstoffen moet worden bevorderd en een sterke secundaire markt moet mogelijk worden gemaakt. Dit zal worden bereikt door de terugwinning van kritieke grondstoffen uit afval aan te moedigen en de inspanningen er beperking van de negatieve gevolgen voor de arbeidsrechten, de mensenrechten en de milieubescherming op te voeren. Certificeringsregelingen om de duurzaamheid van kritieke grondstoffen op de EU-markt te vergroten, moeten ook worden erkend.

Grondstoffen en het belang van internationale betrokkenheid

De EU is sterk afhankelijk van de invoer van kritieke grondstoffen uit landen buiten de EU. Deze afhankelijkheid, in combinatie met de groeiende mondiale vraag als gevolg van de verschuiving naar een digitale en groene economie, maakt de toeleveringsketens kwetsbaar.

63%

van het wereldwijde kobalt, dat wordt gebruikt in batterijen, wordt gewonnen in Congo

97%

van het aan de EU geleverde magnesium komt uit China.

100%

van de zeldzame aardmetalen die voor permanente magneten worden gebruikt, wordt in China geraffineerd.

98%

van het in de EU benodigde boraat komt uit Turkije

Internationale handel is daarom van essentieel belang om de wereldwijde productie te ondersteunen en te zorgen voor diversificatie van het aanbod. De EU zal wederzijds voordelige partnerschappen aangaan met opkomende markten en ontwikkelingslanden, met name in het kader van haar Global Gateway-strategie. De EU zal haar handelsacties opvoeren, onder meer door een club voor kritieke grondstoffen op te richten voor alle gelijkgestemde landen die bereid zijn de mondiale toeleveringsketens te versterken, de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te versterken, haar netwerk van overeenkomsten ter bevordering van duurzame investeringen en vrijhandelsovereenkomsten uit te breiden en oneerlijke handelspraktijken te bestrijden.

De EU gaat haar strategische partnerschappen verder ontwikkelen en samenwerken met betrouwbare partners om hun eigen economische ontwikkeling op duurzame wijze te bevorderen door het creëren van waardeketens in hun land, en tegelijkertijd betrouwbare, veerkrachtige, betaalbare en voldoende gediversifieerde waardeketens voor de EU te bevorderen.

* pictogrammen op deze pagina gemaakt door stock.adobe.com

Documenten

16 MAART 2023
European Critical Raw Materials Act
16 MAART 2023
Factsheet - European Critical Raw Materials Act
16 MAART 2023
Proposal for a Regulation of the European Critical Raw Materials Act