Gå direkt till innehållet

Stabil tillgång till råvaror

Att kunna utvinna, bearbeta och återvinna kritiska råvaror i EU och trygga leveranskedjorna blir några av utmaningarna när EU ska nå sina klimatmål och digitala mål.

Litium, kobolt och nickel behövs för att tillverka batterier, gallium används i solceller, grundämnet bor används i vindkraftverk och titan och volfram används i rymd- och försvarsindustrin.

Med förordningen om råvaror vill EU se till att vi har en stabil och långsiktig tillgång till råvaror av avgörande betydelse för EU:s industri och att vi avsevärt kan minska vårt importberoende av ett enskilt land.

Varför behövs en förordning om råvaror?

Förordningens grundpelare

Förordningen om kritiska råvaror ska stärka EU:s kapacitet i alla led i värdekedjan för råvaror. Den ska också öka vår resiliens genom att minska beroendet av enskilda råvarukällor, öka beredskapen och främja leveranskedjans hållbarhet och cirkularitet. Förordningen bygger på följande pelare:

alt=""
Tydliga prioriteringar för åtgärder

I förordningen listas både kritiska råvaror och strategiska råvaror som behövs för tekniska lösningar för den gröna och digitala omställningen och för försvars- och rymdindustrin. Det finns också riktmärken för EU:s inhemska kapacitet i råvarukedjan: År 2030 ska EU kunna producera 10 procent av sitt årsbehov genom utvinning, 40 procent genom bearbetning och 15 procent genom återvinning. Högst 65 procent av årsbehovet av varje viktig råvara, oavsett bearbetningsskede, får komma från ett enskilt land utanför EU.

alt=""
Ökad kapacitet i EU

EU måste stärka hela sin värdekedja för råvaror, från gruvdrift och raffinering till bearbetning och återvinning. För detta krävs nationell prospektering, snabbare och mer förutsägbara tillståndsförfaranden och bättre tillgång till finansiering.

alt=""
Bättre resiliens

EU ska bli bättre på att stå emot störningar i leveranskedjan genom skärpt övervakning med hjälp av stresstest, samordnade insatser för att bygga upp strategiska lager och främjande av hållbar investering och handel.

alt=""
Forskning, innovation och kompetens

EU ska stärka användningen av banbrytande teknik för kritiska råvaror. Det ska inrättas en råvaruakademi och ett storskaligt kompetenspartnerskap om kritiska råvaror för att främja den kompetens som arbetstagarna i råvarukedjan behöver.

alt=""
En mer hållbar och cirkulär ekonomi för kritiska råvaror

EU vill öka återvinningen av råvaror och skapa en stark andrahandsmarknad genom att uppmuntra återvinning av kritiska råvaror från avfallsanläggningar och göra mer för att mildra de negativa effekterna för arbetstagarnas rättigheter, mänskliga rättigheter och miljöskydd. Det ska också finnas certifieringssystem för att intyga att kritiska råvaror som säljs på EU-marknaden är hållbara.

Råvaror och vikten av internationellt samarbete

EU är starkt beroende av kritiska råvaror från länder utanför EU. Vårt beroende, i kombination med en växande global efterfrågan i och med den gröna och digitala omställningen, gör leveranskedjorna sårbara.

63 %

av den kobolt som används i batterier i världen utvinns i Demokratiska republiken Kongo

97 %

av EU:s magnesiumimport kommer från Kina

100 %

av de sällsynta jordartsmetaller som används för permanentmagneter förädlas i Kina

98 %

av EU:s import av borat kommer från Turkiet

Världshandeln är därför viktig för att stödja den globala produktionen och diversifiera utbudet. EU vill bygga ömsesidigt fördelaktiga partnerskap med tillväxtmarknader och utvecklingsekonomier, bland annat inom Global Gateway-strategin. EU ska också inrätta en klubb för kritiska råvaror för länder som vill stärka de globala leveranskedjorna, bidra till att stärka Världshandelsorganisationen (WTO), ingå fler frihandelsavtal och avtal om underlättande av hållbara investeringar och bekämpa otillbörliga handelsmetoder.

EU kommer att vidareutveckla sina strategiska partnerskap och samarbeta med pålitliga partner för att främja deras ekonomiska utveckling på ett hållbart sätt genom att skapa inhemska värdekedjor i länderna och samtidigt främja säkra, resilienta, rimligt prissatta och tillräckligt diversifierade värdekedjor för EU.

*Ikonerna på sidan är från stock.adobe.com

Dokument

16 MARS 2023
European Critical Raw Materials Act
16 MARS 2023
Factsheet - European Critical Raw Materials Act
16 MARS 2023
Proposal for a Regulation of the European Critical Raw Materials Act