Skip to main content

Európai egészségügyi unió

Az európaiak egészségének védelme és a több tagországot érintő egészségügyi válságok közös kezelése

Az Európai Bizottság erős európai egészségügyi unió kiépítésén dolgozik, ahol az uniós országok közösen készülnek fel és reagálnak az egészségügyi válságokra, megfizethető és innovatív orvosi eszközök állnak rendelkezésre, és a tagállamok együttműködnek a rák és más betegségek terén a megelőzés, a kezelés és az utógondozás javítása érdekében. Az európai egészségügyi unió:

 • jobban fogja védelmezni a polgárok egészségét;
 • fel fogja vértezni az EU-t és tagállamait arra, hogy a jövőben hatékonyabban előzzék meg és kezeljék a világjárványokat;
 • javítani fogja az európai egészségügyi rendszerek ellenálló képességét. 

A koronavírus-világjárvány tanulságai

A világjárvány nyilvánvalóvá tette, mennyire fontos az európai országok közötti koordináció az emberek egészségének védelme szempontjából. Ez egészségügyi válságok idején éppúgy igaz, mint akkor, amikor rendben mennek a dolgok, és ezért módunk van a már fennálló egészségügyi problémák kezelésére, beruházhatunk erős egészségügyi rendszerek kiépítésébe és továbbképezhetjük az egészségügyben dolgozó szakembereket. Az európai egészségügyi unió javítani fogja az uniós szintű védekezést, megelőzést, felkészülést és reagálást minden olyan esetben, amikor népegészségügyi veszéllyel nézünk szembe.

A legfontosabb kezdeményezések

Felkészülés a válsághelyzetekre

A Tanács által 2022. október 24-én elfogadott, határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendelet révén az EU a jövőben:

 • megbízható felkészültség-tervezésre és integráltabb felügyeleti rendszerre támaszkodhat;
 • képesebb lesz pontos kockázatértékelést végezni és célzott válaszintézkedéseket hozni;
 • jól működő mechanizmusokat vehet igénybe az egészségügyi ellenintézkedésekre vonatkozó közös közbeszerzésekhez;
 • közös, uniós szintű intézkedéseket fogadhat el a határokon át terjedő jövőbeli egészségügyi veszélyekkel szemben.

The European Medicines Agency (EMA) has also been reinforced in crisis preparedness and management for medicinal products and medical devices. The Agency is now able to closely monitor and mitigate shortages of medicines and medical devices during major events and public health emergencies and facilitate faster approval of medicines which could treat or prevent a disease causing a public health crisis.

These new rules complete the European Health Union, building a powerful legal framework to improve EU capacity in the vital areas of prevention, preparedness, surveillance, risk assessment, early warning, and response.

Az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és reagálási Hatóság (HERA) 

Az Európai Bizottság új szerve, az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) segít a tagállamoknak felkészülni és reagálni az egészségügyi válsághelyzetekre. Ennek érdekében egészségügyi ellenintézkedések céljára szolgáló eszközöket és szolgáltatásokat fejleszt ki, hoz létre és szerez be egészségügyi válságok előtt és alatt. A HERA arra törekszik, hogy:

Az európai egészségügyi adattér szigorú adatvédelmi, interoperabilitási és biztonsági követelményekre épül, többek között a kiberbiztonság tekintetében, ami kulcsfontosságú a polgárok bizalmának kivívása és a kezdeményezés sikere szempontjából.

Kérdések és válaszok az európai egészségügyi adattérről

A gyógyszerstratégia

A gyógyszerstratégia célja, hogy korszerűsítse a szabályozási keretet és támogassa azokat a kutatásokat és technológiai fejlesztéseket, amelyeknek a betegek közvetlen hasznát látják. A stratégia a következő négy pillér köré szerveződik:

Annak érdekében, hogy népegészségügyi szükséghelyzetekben hatékonyan és összehangoltan lehessen fellépni, a szükséghelyzeti keretről szóló rendelet lehetővé teszi, hogy a HERA keretein belül egészségügyi válságtanács jöjjön létre. Koordinációs tevékenysége révén ez a válságtanács rövid időn belül gondoskodik majd uniós szinten arról, hogy szükséghelyzetekben egészségügyi ellenintézkedések álljanak rendelkezésre és legyenek hozzáférhetőek az érintettek számára. A rendelet az EU FAB létesítmények, illetve a szükséghelyzeti kutatási és innovációs tervek aktiválását, valamint a sürgősségi finanszírozáshoz való hozzáférést is lehetővé teszi.

Európai egészségügyi adattér 

Az újonnan életre hívott európai egészségügyi adattér az európai egészségügyi unió egyik legfontosabb alkotóeleme. Létrejötte mérföldkő az EU digitális átalakulásában. Az európai egészségügyi adattér célja, hogy:

Az európai rákellenes terv

Az európai rákellenes terv célja a rákos megbetegedések megelőzése, valamint a rákbetegek, a túlélők, családtagjaik és gondozóik életminőségének javítása. A terv az uniós szakpolitikák széles skáláját – köztük a digitalizációt, a kutatást és az innovációt is – segítségül hívja ahhoz, hogy támogassa a tagállamok erőfeszítéseit, és segítsen nekik fordulatot elérni a rák elleni küzdelemben. A tervben felvázolt tevékenységek és kiemelt kezdeményezések a betegség minden szakaszát lefedik. Ezek a következők:

A Bizottság 2022. szeptember 20-án új megközelítést terjesztett elő, mely abban hivatott segíteni a tagállamoknak, hogy növeljék a lakosság részvételét a korai rákszűrésben. A megközelítés központi célja, hogy a rákos megbetegedések észlelésére a betegség korai szakaszában kerüljön sor.

State of Health Preparedness

In 2022, the Commission published its first State of Health Preparedness Report. The report highlighted the progress made in the fields of preparedness and response since the start of the COVID-19 pandemic. It also identified new challenges facing public health authorities and outlined concrete actions that the Commission will take to address them. Those for example include:

 • Development of medical countermeasures
 • Threat assessment and intelligence gathering
 • Resilient supply chains and production capacity
 • International coordination and cooperation

Global health security

To improve global health security and deliver better health for all in a changing world, the Commission adopted a new EU Global Health Strategy in November 2022.

The Strategy positions global health as an essential pillar of the EU’s external policy. It promotes sustainable, meaningful partnerships of equals drawing on the Global Gateway. As the external dimension of the European Health Union, the strategy is designed to guide EU action for ensuring better preparedness and response to health threats.

Dokumentumok

 

17 FEBRUÁR 2021
Preparing Europe for COVID-19 variants: HERA incubator
English
(5.95 KB - HTML)
Letöltés

 

25 NOVEMBER 2020
Tájékoztató: Európai egészségügyi unió: európai gyógyszerstratégia
magyar
(5.95 KB - HTML)
Letöltés

 

11 NOVEMBER 2020
Közlemény: Az európai egészségügyi unió kiépítése – felkészültség és ellenálló képesség
magyar
(258.31 KB - HTML)
Letöltés

 

11 NOVEMBER 2020
A határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendeletjavaslat
magyar
(542.06 KB - HTML)
Letöltés

 

11 NOVEMBER 2020
Az Európai Gyógyszerügynökség megbízatásának kiterjesztésére irányuló javaslat
magyar
(450.92 KB - HTML)
Letöltés

 

11 NOVEMBER 2020
Javaslat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ megbízatásának kiterjesztésére
magyar
(452.55 KB - HTML)
Letöltés

 

11 NOVEMBER 2020
Factsheet: "A European Health Union: tackling health crises together – Coronavirus impact and response"
magyar
(5.95 KB - HTML)
Letöltés

 

11 NOVEMBER 2020
Factsheet: "A European Health Union: tackling health crises together – The role of EU agencies"
magyar
(5.95 KB - HTML)
Letöltés

 

6 MÁJUS 2021
A COVID19 ELLENI TERÁPIÁS KÉSZÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ UNIÓS STRATÉGIA
magyar
(197.97 KB - HTML)
Letöltés