Siirry pääsisältöön

Toistuvat tilausmaksut

Tutkimukset osoittavat, että noin 10 % EU:n kuluttajista on harhautettu tekemään tilaus, jota he eivät ole halunneet. Hämäävällä verkkoteknologialla kuluttajat saadaan uskomaan, että he suostuvat vain ilmaiseen kokeiluun tai edulliseen tarjoukseen, kun he tosiasiallisesti suostuvat – tietämättään – tilaukseen, josta laskutetaan määräajoin. Tieto toistuvista maksuista on usein jätetty kokonaan pois tai piilotettu pienellä kirjoitettuun tekstiin. Euroopan komission koordinoima ja Tanskan kuluttaja-asiamiehen johtama kuluttajasuojan yhteistyöverkosto (CPC) pyysi Visaa, Mastercardia ja American Expressiä tekemään sääntöihinsä muutoksia, joilla varmistettaisiin, että myyjäosapuoli antaa kuluttajille selkeät tiedot toistuvista tilausmaksuista.

Yhteistyöverkoston viranomaiset ovat todenneet verkkohuijauskaavan, jossa tuotetta tarjotaan ilmaiseen kokeiluun tai erittäin edulliseen hintaan, mutta pienellä kirjoitettuun tekstiin on piilotettu tieto siitä, että tarjous johtaa tilaukseen ja toistuviin maksuihin. Näin harhautetaan kuluttajia, jotka maksukorttitietoja antaessaan näkevät kokeiltavasta tai ostettavasta tuotteesta vain sen ensimmäisen tilauksen hinnan eivätkä myöhemmin laskutettavia summia. 

Mastercardin, VISAn ja American Expressin käytännöt otettiin tarkasteltaviksi, koska ne ovat markkinajohtajia. Erityisenä tarkastelun kohteena olivat säännöt, jotka koskivat korttimaksujen hyväksymistä niiden maksujärjestelmissä. Viranomaiset totesivat, että säännöillä ei varmistettu, että maksajalla on kaikki tarvittavat tiedot toistuvia maksuja sisältävien korttitapahtumien hyväksymisessä.  Tämän vuoksi ne eivät olleet EU:n maksupalveludirektiivin ja sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskevan direktiivin vaatimusten mukaisia.
 
Sääntömuutokset pääpiirteissään
 
American Express tiukensi sääntöjään velvoittamalla kauppiaat lähettämään muistutuksen ensimmäisestä tilausmaksusta. Mastercard ja VISA antoivat sääntöjen kiertämisen estämiseksi vielä tarkemmat ohjeet siitä, missä ikkunassa kauppiaiden on näytettävä tiedot tilausmaksuista. Ne päättivät myös – kuluttajaviranomaisten suosituksen mukaisesti – vaatia kauppiaita antamaan tiedot toistuvasta maksusta aina myös ikkunassa, jossa kuluttajat antavat maksukorttitietonsa ensimmäisen tilaukseen johtavan oston tai kokeilun yhteydessä.

  • Mastercard: Kauppiaiden on nyt näytettävä tilausehdot yhdessä maksukorttitietojen pyytämisen yhteydessä. Vaadittavia tietoja ovat:
    1) Laskutettava summa
    2) Laskutusväli
    3) Kokeilun ehdot, mukaan lukien mahdolliset aloitusmaksut, koekäytön pituus ja sitä seuraavan tilauksen hinta ja toistuvuus.
     
  • VISA: Kauppiaiden on vuodesta 2023 alkaen varmistettava, että koejakson, aloitustarjouksen tai kampanjajakson pituuden ja hintojen on näyttävä selkeästi sekä ikkunassa, jossa annetaan pyydetyt maksukorttitiedot, että maksutapahtuman vahvistamisikkunassa. Selkeästi on esitettävä erityisesti ostohetkellä maksettava summa (vaikka se olisi nolla), kunkin toistuvan maksun summa ja kiinteä määräpäivä tai maksuväli.
     
  • American Express: Kauppiaiden on nyt esitettävä selkeästi oston olennaiset ehdot, kuten sen, että toistuvat maksusuoritukset jatkuvat, kunnes kortin haltija lopettaa tilauksen. Jos ostoon sisältyy aloitustarjous, kortin haltijalle on lähetettävä kirjallinen muistutus ennen ensimmäisen toistuvan maksun lankeamista, jotta kortin haltijalla on riittävästi aikaa sopimuksen peruuttamiseen. 

Kuluttajasuojan yhteistyöverkosto aikoo seurata tarkasti näiden sitoumusten täytäntöönpanoa, ja kansalliset viranomaiset ryhtyvät lisätoimiin mahdollisten uusien ongelmien ilmetessä.

Covid-19

Covid-19-pandemian alkuvaiheissa liikkeellä oli runsaasti väärää tietoa ja disinformaatiota. Kuluttajien olisi suhtauduttava varauksella tuotteisiin, joiden väitetään parantavan covid-19-taudin tai ehkäisevän virustartunnan. Epärehelliset elinkeinonharjoittajat saattavat hyödyntää kuluttajien pelkoa ja mainostaa ja myydä väärennettyjä tai huonolaatuisia tuotteita, pyytää erittäin korkeaa hintaa perustuotteista, kuten suojamaskeista tai desinfiointiaineista, ja myydä luvattomia ravintolisiä, jotka voivat olla vaarallisia ihmisten terveydelle.  

Tällaisten käytäntöjen torjumiseksi EU-maiden kuluttajaviranomaiset ovat hyväksyneet yhteisen kannan siitä, miten covid-19-pandemiaan liittyvissä huijaustapauksissa olisi toimittava, ja esittäneet tärkeimpien maailmanlaajuisten foorumien yhteistyötä (ks. Covid-19-pandemiaan liittyvät huijaukset).

Kuluttajien erehdyttäminen

Kuluttajaviranomaiset analysoivat tarkasti kuluttajiin kohdistuvia petoksia ja huijauksia. Nykypäivänä kuluttajat joutuvat yhä taitavampien harhaanjohtavien tai vilpillisten käytäntöjen ja huijausten kohteeksi eri kanavien kautta sekä verkossa että sen ulkopuolella. Kuluttajat voivat joutua niiden kohteiksi verkko-ostoksia tehdessään, sosiaalisessa mediassa, puhelimen, tekstiviestien tai sähköpostien kautta tai ovelta ovelle -myyntitilanteissa. Tällä voi olla kauaskantoisia ja haitallisia seurauksia sekä yksittäisille henkilöille että yhteiskunnalle laajemmin.

29. TAMMIKUUTA 2020
Factsheet for survey on "fraud and scams experienced by consumers"
28. TAMMIKUUTA 2020
Survey on "fraud and scams experienced by consumers"