Euroopan komission toimintaa ohjaavia keskeisiä periaatteita ja tekijöitä ovat avoimuus, eettinen toimintatapa, yhtäläiset mahdollisuudet, monikielisyys sekä digitaalinen muutos ja ympäristönäkökohdat.
Avoimuus
Koska avoimuus on yksi EU:n keskeisistä periaatteista, Euroopan komissio varmistaa, että kansalaisilla, sidosryhmillä ja kaikilla osapuolilla on mahdollisuus saada merkityksellistä ja ajantasaista tietoa. Komissio julkaisee tietoja esimerkiksi järjestämistään kuulemisista, edunvalvojien rekistereistä, komiteoiden ja asiantuntijaryhmien työstä samoin kuin EU:n rahoituksen saajista. Avoimuus edistää myös kansalaisten luottamusta EU:n poliittisten, lainsäädännöllisten ja hallinnollisten prosessien legitimiteettiin.
Etiikka ja hyvä hallinto
Sekä komission jäsenillä että komission henkilöstöllä on velvollisuus palvella yleistä etua. Heidän ammattietiikkaansa sovelletaan hyvän hallintotavan periaatteita ja sääntöjä.
Komissio on sitoutunut noudattamaan hyvää hallintotapaa suhteissaan yleisöön. Se pyrkii välttämään hallinnolliset epäkohdat ja varmistamaan, että kansalaisten oikeus hyvään hallintoon toteutuu käytännössä.
Nykyaikainen työpaikka
Komission uudessa henkilöstöstrategiassa esitetään visio nykyaikaisesta ja joustavasta organisaatiosta, joka tuottaa erinomaisia tuloksia kaikkien eurooppalaisten hyväksi. Komissio pyrkii houkuttelemaan palvelukseensa huippulahjakkuuksia kaikista EU-maista tarjoamalla heille palkitsevan urakehityksen.
Komissiolla on myös digitaalistrategia, jolla se on luonut puitteet jatkuvalle digitaaliselle kehitykselle. Se edistää visiota digitaalisesta komissiosta, joka osallistaa ja yhdistää ihmisiä, dataa, prosesseja ja teknologiaa.
Komissio on päättänyt toimia edelläkävijänä siirryttäessä kohti ilmastoneutraalia yhteiskuntaa. Se on laatinut kunnianhimoisen mutta realistisen suunnitelman, jonka tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2030 mennessä. Komissio on antanut eurooppalaisen ilmastosopimuksen mukaisen sitoumuksen siitä, että se vähentää kasvihuonekaasupäästöjään asteittain vähintään 60 % vuoden 2005 tasosta.
Ihmiset etusijalle – komission uudenaikaistaminen