Direct la conținutul principal

Escrocherii și capcane frecvente întinse consumatorilor

Plățile recurente

În trecut, aproximativ 10 % dintre consumatorii din UE au fost ademeniți să se aboneze fără să vrea. Acest lucru a fost posibil din cauza tehnicilor de manipulare online care îi fac pe consumatori să creadă că sunt de acord doar cu o încercare gratuită sau cu o ofertă foarte ieftină, când, de fapt ei încheie – fără a realiza – un abonament pentru care vor fi taxați periodic. Deseori, informațiile privind plățile recurente sunt omise sau sunt scrise cu litere foarte mici, fiind greu de citit. Rețeaua de autorități publice însărcinate cu aplicarea legislației (CPC), coordonată de Comisia Europeană și aflată sub conducerea Ombudsmanului danez pentru consumatori, a solicitat companiilor Mastercard, VISA și American Express să introducă o serie de modificări în normele lor, astfel încât consumatorilor să le fie garantată furnizarea de informații clare cu privire la plățile recurente înainte de încheierea unui abonament.

Autoritățile CPC au observat existența unei capcane frauduloase frecvente care constă în prezentarea online a unor produse pentru un test gratuit sau la un cost foarte scăzut, dar care ascunde, într-un text scris cu litere foarte mici, că în momentul în care persoana acceptă o astfel de ofertă înseamnă se abonează și că va trebui să facă plăți recurente. Astfel de sisteme îi manipulează pe consumatori, cărora li se cere să introducă datele cardului, în timp ce informațiile afișate se referă numai la prețul primului produs încercat sau achiziționat și nu la sumele care vor fi facturate în mod regulat ulterior. 

Practicile companiilor MasterCard, VISA și American Express, considerate lideri ai pieței, au fost analizate de autorități. Analiza a vizat modul în care acestea pun în aplicare norme specifice privind autorizarea tranzacțiilor de plată cu cardul prin intermediul rețelei lor de plăți. Autoritățile CPC au constatat că normele nu garantează că tranzacțiile de plată cu cardul au fost autorizate în mod corect atunci când includeau plăți ulterioare periodice.  În consecință, s-a pus problema respectării dispozițiilor Directivei privind serviciile de plată și ale Directivei privind practicile comerciale neloiale.
 
Prezentarea normelor modificate legate de schemele de plată cu cardul:
 
American Express a introdus norme mai stricte pentru comercianți, inclusiv obligația de a trimite o notificare de atenționare cu privire la prima plată a abonamentului. MasterCard și VISA au mers mai departe, precizând în detaliu în ce fereastră comercianții ar trebui să afișeze informațiile privind plata abonamentului, astfel încât să se evite eludarea normelor. Acestea au fost în mod special de acord cu obligația recomandată de autoritățile CPC conform căreia comercianții trebuie să furnizeze întotdeauna informații cu privire la plata recurentă a abonamentului și în fereastra în care consumatorii își introduc informațiile privind cardul de credit la prima achiziție sau la primul test care conduce la încheierea unui abonament.

  • MasterCard: Comercianții trebuie să divulge acum clauzele abonamentului odată cu cererea de introducere a datelor cardului. Aceste informații trebuie să includă:
    1) prețul care va fi facturat;
    2) cu ce frecvență;
    3) dacă este relevant, condițiile perioadei de probă, inclusiv eventualele plăți inițiale, durata perioadei de probă, precum și prețul abonamentului ulterior și frecvența plăților.
     
  • VISA: Începând din 2023, comercianții vor trebui să se asigure că durata oricărei perioade de probă, oferte introductive sau perioade promoționale, precum și valoarea tranzacției/tranzacțiilor sunt afișate clar atât pe pagina web unde sunt solicitate și introduse datele cardului, cât și pe ecranul de finalizare a achiziției. Valoarea tranzacției/tranzacțiilor care trebuie afișată clar include suma datorată la momentul achiziției (chiar dacă este zero), precum și suma și data fixă sau intervalul la care va avea loc fiecare tranzacție recurentă.
     
  • American Express: Comercianții trebuie acum să divulge în mod clar toate clauzele concrete ale ofertei, inclusiv, dacă este cazul, faptul că facturarea recurentă se va face până la anularea opțiunii de către titularul cardului. În cazul în care este inclusă o ofertă introductivă, comercianții trebuie să trimită posesorului cardului o notificare de atenționare în scris înainte de prima colectare a unei plăți recurente, acordându-i acestuia o perioadă rezonabilă de timp pentru a anula. 

În etapele următoare, rețeaua CPC va monitoriza în mod activ punerea în aplicare a acestor angajamente, iar autoritățile naționale vor lua măsuri suplimentare dacă apar alte probleme.

Pandemia de COVID-19

Informațiile eronate și dezinformarea legate de COVID-19 au atins un nivel foarte ridicat la începutul pandemiei. Consumatorii ar trebui să dea dovadă de vigilență cu privire la înșelăciunile online referitoare la produse despre care se spune că ar vindeca sau că ar preveni infecția cu COVID-19. Comercianții necinstiți profită de temerile consumatorilor pentru a face publicitate și a vinde produse contrafăcute sau neconforme, propun prețuri foarte mari pentru produse de bază, cum ar fi măștile de protecție sau dezinfectantul pentru mâini și vând suplimente alimentare neautorizate care ar putea dăuna sănătății.  

Pentru a combate astfel de practici, autoritățile au adoptat o poziție comună a autorităților CPC cu privire la modul de abordare a escrocheriilor legate de pandemia de COVID-19 și au solicitat cooperarea marilor platforme la nivel mondial (a se vedea aici escrocheriile legate de COVID-19).

Frauda în materie de consum

Autoritățile de protecție a consumatorilor analizează cu atenție problema fraudelor și a escrocheriilor cu care se confruntă consumatorii. În prezent, consumatorii sunt vizați de practici înșelătoare sau frauduloase și de escrocherii din ce în ce mai sofisticate, prin diferite canale, atât offline, cât și online. Consumatorii pot face obiectul acestor practici atunci când fac cumpărături online, pe platformele de comunicare socială, prin telefon, SMS, e-mailuri ori față în față în cazul vânzărilor la domiciliu. Acest lucru ar putea avea consecințe grave și dăunătoare atât pentru indivizi, cât și pentru societate în general.

29 IANUARIE 2020
Factsheet for survey on "fraud and scams experienced by consumers"
28 IANUARIE 2020
Survey on "fraud and scams experienced by consumers"