Skip to main content
Logotip Europske komisije

Potrošači – najčešće zamke i prijevare

Obnavljajuće pretplate

Oko 10 % potrošača u EU-u u prošlosti je namamljeno u neželjenu pretplatu. To je posljedica manipulativnih tehnika na internetu zbog kojih potrošači vjeruju da pristaju samo na besplatno ispitivanje ili vrlo povoljnu ponudu, pri čemu zapravo, a da toga nisu svjesni, pristaju na pretplatu koju će morati periodično plaćati. Informacije o periodičnim plaćanjima često se izostavljaju ili su pisane sitnim slovima. Mreža za suradnju u području zaštite potrošača (CPC), pod vodstvom danskog pravobranitelja za zaštitu potrošača i uz koordinaciju Europske komisije, zatražila je od Mastercarda, VISA-e i American Expressa da uvedu niz promjena u svoja pravila kako bi trgovci pružili potrošačima jasne informacije o periodičnim plaćanjima prije potpisivanja pretplate.

Tijela za suradnju u zaštiti potrošača primijetila su da trgovci često upotrebljavaju internetske zamke i nude proizvode na besplatno probno razdoblje ili po vrlo niskoj cijeni, a sitnim slovima napisano je da prihvaćanje takve ponude podrazumijeva pretplatu s periodičnim plaćanjima. Na taj se način manipulira potrošačima i traži od njih da unesu podatke s kreditnih kartica, ali prikazane se informacije odnose samo na cijenu prvog proizvoda koji žele isprobati ili kupiti, a ne na iznose koji će se nakon toga redovito naplaćivati. 

Nadležna tijela preispitala su prakse predvodnika na tržištu, tj. Mastercarda, VISA-e i American Expressa. Ispitivanje se odnosilo na način na koji primjenjuju posebna pravila o odobravanju kartičnih transakcija putem svoje platne mreže. Tijela za suradnju u zaštiti potrošača utvrdila su da se njihovim pravilima nije osiguralo da su kartične transakcije ispravno odobrene ako su uključivale redovita naknadna plaćanja.  Time je postavljeno pitanje usklađenosti s Direktivom o platnim uslugama i Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi.
 
Pregled izmijenjenih pravila o kartičnim platnim shemama
 
American Express uveo je zbog toga stroža pravila za trgovce, uključujući obvezu slanja podsjetnika o prvoj pretplati. S druge strane, Mastercard i VISA otišli su korak dalje i detaljno utvrdili u kojem bi prozoru trgovci trebali prikazati informacije o plaćanju pretplate kako bi se izbjeglo zaobilaženje pravila. U skladu s preporukom tijela za suradnju u zaštiti potrošača poduzeća su se složila da bi trgovci uvijek trebali pružati informacije o periodičnom plaćanju i u prozoru u kojem potrošači unose informacije o svojim kreditnim karticama za prvu kupnju ili probno razdoblje nakon kojeg slijedi pretplata.

 • Mastercard: Trgovci sada moraju navesti uvjete pretplate kad od kupca zahtijevaju podatke s kreditne kartice. Informacije o pretplati moraju uključivati:
  1) cijenu usluge koja će se naplatiti
  2) učestalost naplate usluge
  3) ako je primjenjivo, uvjete probnog razdoblja, uključujući sve početne troškove, trajanje probnog razdoblja te cijenu i učestalost pretplate.
   
 • VISA: Od 2023. trgovci će morati osigurati da su duljina probnog razdoblja, prvotna ponuda ili promotivno razdoblje i iznosi transakcija jasno prikazani i na internetskoj stranici na kojoj se traže i unose podaci s kreditnih kartica i na stranici za potvrdu. Iznosi transakcija koji se moraju jasno prikazati uključuju posebno iznos koji treba platiti u trenutku kupnje (čak i ako je nula) te iznos sljedećih transakcija i fiksni datum ili interval njihovih dospijeća.
   
 • American Express: Trgovci sada moraju jasno navesti sve značajne uvjete ponude, uključujući, ako je primjenjivo, činjenicu da će se periodična plaćanja nastaviti sve dok vlasnik kartice ne poništi tu opciju. Ako to uključuje početnu ponudu, trgovci bi vlasniku kartice trebali poslati podsjetnik u pisanom obliku prije prvog peridočnog plaćanja i tako mu omogućiti razumno vrijeme za otkazivanje usluge. 

Tijela za suradnju u zaštiti potrošača aktivno će pratiti provedbu tih obveza, a nacionalna tijela poduzet će daljnje mjere ako se utvrde dodatni problemi.

COVID-19

Za vrijeme prvih faza pandemije širilo se mnogo pogrešnih informacija i dezinformacija u vezi s bolešću COVID-19. Potrošači trebaju paziti da ne nasjednu na internetske prijevare koje se odnose na proizvode koji navodno liječe ili sprečavaju infekciju bolešću COVID-19. Nepošteni trgovci iskorištavaju strah potrošača pa oglašavaju i prodaju lažne ili nekvalitetne proizvode, predlažu vrlo visoke cijene osnovnih proizvoda kao što su zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju ruku te prodaju nedopuštene dodatke prehrani koji mogu biti opasni za zdravlje.  

Radi suzbijanja takvih praksi tijela za suradnju u zaštiti potrošača donijela su zajedničko stajalište o pristupu prijevarama povezanima s bolešću COVID-19 te su zatražila suradnju glavnih platformi na svjetskoj razini (vidjeti i prijevare povezane s bolešću COVID-19).

Prijevare potrošača

Tijela za zaštitu potrošača pažljivo razmatraju problem prijevara s kojima se susreću potrošači. Danas su potrošači izloženi sve sofisticiranijim zavaravajućim ili prijevarnim praksama putem različitih kanala, na internetu i izvan njega. Potrošačima se može obratiti kad kupuju na internetu, na društvenim mrežama, telefonom, SMS porukama, e-poštom ili osobnom prodajom od vrata do vrata. To bi moglo imati dalekosežne i štetne posljedice za pojedince i šire društvo.

29 SIJEČANJ 2020
Factsheet for survey on "fraud and scams experienced by consumers"
English
(710.24 KB - PDF)
Preuzimanje
28 SIJEČANJ 2020
Survey on "fraud and scams experienced by consumers"
English
(1.66 MB - PDF)
Preuzimanje