Siirry pääsisältöön

EU-ohjausjakso

EU-ohjausjakso on Euroopan unionin talous- ja sosiaalipolitiikan koordinointi- ja seurantakehys.

Mikä on EU-ohjausjakso?

EU-ohjausjakso on vuotuinen EU:n talous- ja sosiaalipolitiikan koordinointimenettely. Ohjausjakson aikana EU:n jäsenmaat mukauttavat budjetti- ja talouspolitiikkansa EU:n tasolla sovittuihin tavoitteisiin ja sääntöihin.

Ohjausjaksolla pyritään talous- ja sosiaalipolitiikan koordinointia vahvistamalla varmistamaan kestävä talouskasvu, työpaikkojen luominen, makrotalouden vakaus ja terve julkinen talous kaikkialla EU:ssa.

Ohjausjakso alkaa syksyllä, kun Euroopan komissio esittelee talous- ja sosiaalipolitiikan painopisteet. Aikataulu on vuosittain toistuva. Ohjausjakso päättyy seuraavan vuoden lokakuussa, jolloin EU:n jäsenmaat toimittavat alustavat talousarviosuunnitelmansa. Sen jälkeen alkaa taas uusi ohjausjakso.

EU-ohjausjakson säännöstö

EU-ohjausjakso perustettiin vuonna 2010. Tarkoituksena oli vastata tarpeeseen vahvistaa EU:n sosioekonomista ohjausta ja parantaa jäsenmaiden talous- ja finanssipolitiikkojen koordinointia. Vuoden 2008 finanssikriisi oli osoittanut tämän olevan tarpeen. EU:n jäsenmaat käynnistivät laajan uudistuksen, johon sisältyi seuraavaa:

  • uusia välineitä rahoitusvaikeuksissa olevien jäsenmaiden tilanteen käsittelemiseksi, mm. Euroopan vakausmekanismi
  • jäsenmaiden talousarvioiden valvonnan tiukentaminen uudistetun vakaus- ja kasvusopimuksen avulla
  • uusia välineitä, joilla ehkäistään ja korjataan riskialtista makrotalouden kehitystä makrotalouden epätasapainomenettelyn avulla
  • työllisyys-, sosiaali- ja kasvupolitiikkojen koordinoinnin vahvistaminen ja
  • EU-ohjausjakso, joka on vuotuinen suunnittelukierros, jossa erilaisten koordinointimenettelyjen aikataulut on synkronoitu

EU-ohjausjaksolla varmistetaan, että jäsenmaiden talous-, sosiaali- ja finanssipolitiikkoja analysoidaan ja arvioidaan yhdessä, kun niitä oli aiemmin käsitelty erikseen. Ohjausjakso kestää yhden vuoden. Ensimmäisessä vaiheessa EU:n jäsenmaat keskustelevat talous- ja budjettisuunnitelmistaan ja sopivat keskeisistä painopisteistä. Ohjausjakson toisessa vaiheessa (ns. kansallinen vaihe) jäsenmaiden odotetaan sovittavan kansallisia politiikkoja yhteen, mikä koskee erityisesti seuraavan vuoden talousarvioita. Euroopan komissiolla on tärkeä rooli EU-ohjausjaksossa, sillä se arvioi jäsenmaiden toimittamat talousarvioesitykset ja antaa niille ohjausta.

Ensimmäinen EU-ohjausjakso alkoi tammikuussa 2011, kun komissio julkaisi vuotuisen kasvuselvityksen ja yhteisen työllisyysraportin. Nyttemmin ohjausjaksot alkavat marraskuussa, ja ns. kansallinen vaihe on käynnissä kesäkuusta lokakuuhun.

Aiempiin koordinointikehyksiin verrattuna EU-ohjausjakso mahdollistaa

  • säännöllisemmän seurannan
  • koordinoidummat toimet yhteisiin haasteisiin vastaamiseksi
  • nopeamman reagoinnin ongelmatilanteissa
  • läpinäkyvyyden lisääntymisen jäsenmaiden välillä
  • Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden lainsäätäjien, työmarkkinaosapuolten ja muiden sidosryhmien laajemman osallistumisen kaikilla tasoilla.

Lue lisää EU-ohjausjakson säännöstöstä

EU-ohjausjakso aikajanalla

Ohjausjaksolla on selkeä aikataulu. Seuraavassa kuvattujen virallisten vaiheiden lisäksi Euroopan komissio käy säännöllistä vuoropuhelua jäsenmaiden ja sidosryhmien kanssa ympäri vuoden.

  1. Marraskuu
    EU-ohjausjakson syyspaketti

    EU-ohjausjakso alkaa marraskuussa, jolloin Euroopan komissio esittelee EU-ohjausjakson syyspaketin. Siinä esitetään yleiset sosiaali- ja talouspolitiikan painopisteet ja annetaan jäsenmaille ohjausta tulevaa kautta varten.

    Syyspaketti sisältää yleensä seuraavat: 

    • Vuotuinen selvitys kestävästä kasvusta, jossa esitetään Euroopan komission arvioon perustuvat yleiset talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa koskevat painopisteet Euroopan unionille seuraaviksi 12–18 kuukaudeksi.
    • Lausunnot euroalueen jäsenmaiden alustavista talousarviosuunnitelmista, joissa esitetään komission arvio siitä, ovatko jäsenmaiden seuraavan vuoden talousarvioesitykset EU:n finanssipoliittisten sääntöjen mukaisia. Lausuntojen lisäksi esitetään kokoava tiedonanto.
    • Ehdotus neuvoston suositukseksi euroalueen talouspolitiikasta, jossa euroalueen jäsenmaille annetaan ohjausta asioissa, jotka vaikuttavat koko euroalueen toimintaan.
    • Varoitusmekanismia koskevan kertomuksen tavoitteena on havaita, ehkäistä ja korjata makrotalouden epätasapainoja, jotka haittaavat jäsenmaiden talouksien, talous- ja rahaliiton tai koko unionin moitteetonta toimintaa.
    • Ohjelman jälkeiset valvontaraportit, joissa arvioidaan rahoitustukiohjelmien kohteena olleiden jäsenmaiden takaisinmaksukykyä.
    • Ehdotus yhteiseksi työllisyysraportiksi, jossa analysoidaan EU:n keskeisiä työllisyys- ja sosiaalikysymyksiä sekä jäsenmaiden hallitusten politiikkatoimia.

    Syyspaketti 

  2. Tammi-maaliskuu
    Neuvosto hyväksyy päätelmät ja ohjauksen

    Syyspaketin asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja Euroopan unionin neuvostolle.

    Tammi-helmikuussa neuvosto käsittelee ja hyväksyy päätelmätvuotuisesta kestävää kasvua koskevasta selvityksestä ja varoitusmekanismia koskevasta kertomuksesta. Lisäksi se hyväksyy mahdollisesti muutettuna luonnoksen euroaluetta koskevaksi neuvoston suositukseksi. Suositus toimitetaan sen jälkeen Eurooppa-neuvostolle.

    Maaliskuussa neuvosto hyväksyy yhteisen työllisyysraportin päätelmineen. Eurooppa-neuvosto vahvistaa luonnoksen neuvoston suositukseksi euroalueen talouspolitiikasta. Tältä pohjalta EU-johtajat antavat yhteistä ohjausta huhtikuussa toimitettavia keskipitkän aikavälin finanssipoliittis-rakenteellisia suunnitelmia varten. Lisäksi komissio tarjoaa finanssipoliittista ohjausta näiden kansallisten suunnitelmien valmistelua varten.

    Myös Euroopan parlamentti keskustelee vuotuisesta kestävän kasvun selvityksestä, ja sen on mahdollista julkaista oma-aloitteinen mietintö.

  3. Huhtikuu
    Jäsenmaat toimittavat politiikkasuunnitelmansa arvioitavaksi

    Jäsenmaat toimittavat huhtikuun loppuun mennessä keskipitkän aikavälin finanssipoliittis-rakenteelliset suunnitelmansa tai niihin liittyvät vuotuiset edistymisraporttinsa komission arvioitavaksi. Näissä asiakirjoissa esitetään monivuotinen nettomenopolku, jonka tavoitteena on vähentää valtion velkaa tai pitää se maltillisella tasolla. Rakenteellisissa suunnitelmissa esitetään myös yksityiskohtaisesti uudistukset ja julkiset investoinnit, joita maat aikovat toteuttaa parantaakseen kestävyyttä ja kasvua ja vastatakseen EU-ohjausjakson yhteydessä havaittuihin keskeisiin haasteisiin.

    Keskipitkän aikavälin finanssipoliittis-rakenteellisilla suunnitelmilla on korvattu aiemmat kansalliset uudistusohjelmat sekä vakaus- ja lähentymisohjelmat vuodesta 2024 alkaen osana talouden ohjausjärjestelmän uudelleentarkastelua. Suunnitelmat kattavat vähintään neljä vuotta jäsenmaan vaalikauden pituudesta riippuen.

    Politiikkasuunnitelmia tai edistymisraportteja laatiessaan jäsenmaiden odotetaan ottavan huomioon maakohtaisissa suosituksissa (kesä-heinäkuussa) annettu ohjaus, euroalueen talouspolitiikasta annettu neuvoston suositus ja komission antama finanssipoliittinen lisäohjaus (tammi-maaliskuussa).

  4. Toukokuu
    EU-ohjausjakson kevätpaketti

    Arvioituaan keskipitkän aikavälin finanssipoliittis-rakenteellisen suunnitelman tai siihen liittyvän edistymisraportin komissio esittää talouspolitiikan EU-ohjausjakson kevätpaketin, jossa jäsenmaille annetaan talous- ja finanssipoliittista ohjausta.

    Kevätpaketti sisältää yleensä seuraavat:

    • Tiedonanto, jossa esitetään yhteenveto paketin pääelementeistä.
    • Maaraportit, joissa arvioidaan kunkin jäsenmaan talouden ja yhteiskunnan tilannetta.
    • Maakohtaiset suositukset, joissa annetaan kullekin jäsenmaalle ohjausta siitä, miten uusiin ja olemassa oleviin haasteisiin voidaan vastata asianmukaisesti ja saavuttaa keskeiset politiikkatavoitteet.
    • Ohjelman jälkeiset valvontaraportit, joissa arvioidaan rahoitustukiohjelmien kohteena olleiden jäsenmaiden takaisinmaksukykyä.
    • Ehdotus työllisyyden suuntaviivoiksi, jossa esitetään yhteiset painopisteet jäsenmaiden työllisyyspolitiikalle.

    Kevätpaketti

  5. Kesä-heinäkuu
    Neuvosto keskustelee maakohtaisista suosituksista ja hyväksyy ne

    Kesäkuussa neuvosto keskustelee ehdotetuista maakohtaisista suosituksista ja sopii lopullisesta versiosta. Näiden keskustelujen aikana jäsenmaat voivat kommentoida keskipitkän aikavälin finanssipoliittis-rakenteellisia suunnitelmiaan. Saatuaan Eurooppa-neuvoston hyväksynnän neuvosto hyväksyy suositukset virallisesti heinäkuussa.

    Maakohtaiset suositukset

  6. Elo-lokakuu
    Maakohtaisten suositusten noudattaminen

    Jäsenmaita kehotetaan toimeenpanemaan maakohtaiset suositukset ja sisällyttämään ne seuraavan vuoden uudistuksia, julkisia investointeja ja talousarviota koskeviin suunnitelmiin. Euroalueen jäsenmaat toimittavat talousarvioesityksensä komissiolle lokakuun puoliväliin mennessä ennen seuraavaa syyspakettia. Komissio arvioi suunnitelmat vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimusten, sovitun nettomenopolun ja maakohtaisten suositusten perusteella.

    Vuoden lopussa jäsenmaat viimeistelevät talousarvionsa ottaen huomioon uuteen syyspakettiin sisältyvät komission lausunnot alustavista talousarviosuunnitelmista.

    Tämän jälkeen EU-ohjausjakso päättyy, ja alkaa uusi kierros.

    Ohjausjakson suositusten toimeenpano

EU-ohjausjakso maittain

Tutustu maakohtaisiin raportteihin, suosituksiin ja kansallisiin ohjelmiin