Direct naar de inhoud

REFIT – De EU-regels simpeler, goedkoper en toekomstbestendig maken

Het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT) van de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat de EU-regelgeving tegen zo laag mogelijke kosten haar doelstellingen bereikt, in het belang van burgers en bedrijven.

Over REFIT

Het REFIT-programma staat op de agenda voor betere regelgeving van de Europese Commissie. Die moet ervoor zorgen dat de EU-regels de verwachte voordelen voor particulieren en bedrijven opleveren, maar, waar mogelijk, ook eenvoudiger worden en minder administratieve rompslomp meebrengen. Kortom: de EU-regelgeving moet eenvoudiger, doelgerichter en makkelijker na te leven worden.

Burgers en kleine en middelgrote bedrijven, samen goed voor 99% van het EU-bedrijfsleven, profiteren het meest van REFIT, omdat vooral voor hen de lasten en complexiteit van de regels het meest voelbaar zijn.

De Commissie volgt de situatie op de voet met het REFIT-scorebord, dat de REFIT-initiatieven van begin tot eind volgt. In het jaarlijkse lastenoverzicht is te lezen welke inspanningen de EU doet op het gebied van vereenvoudiging en lastenvermindering, met aandacht voor de belangrijkste REFIT-initiatieven, de activiteiten van het Fit for Future-platform en sinds 2021 de "one in, one out"-aanpak.

Betere regelgeving: waarom en hoe

REFIT-scorebord

De inspanningen van de EU op de wetgeving te vereenvoudigen – jaarlijks lastenoverzicht 2022

Hoe werkt REFIT?

Alle wijzigingsvoorstellen van de Commissie moeten bestaande EU-regels eenvoudiger en goedkoper maken, zonder dat dit ten koste gaat van de beleidsdoelstellingen.

De nieuwe "one in, one out"-aanpak vormt een aanvulling op het REFIT-programma waarbij rekening wordt gehouden met de gevolgen van nalevingskosten voor burgers en bedrijven. De aanpassingskosten worden zo veel mogelijk gekwantificeerd en gecompenseerd, terwijl de administratieve kosten worden gecompenseerd.

In de praktijk:

  • Bij de effectbeoordelingen wordt gekeken naar alternatieven om de beleidsdoelstellingen op de meest efficiënte manier te verwezenlijken en wat het REFIT-potentieel is van de voorkeursoptie.
  • Bij alle evaluaties en geschiktheidscontroles wordt nagegaan hoe bestaande EU-regels eenvoudiger kunnen en hoe onnodige kosten als gevolg van de regelgeving kunnen worden geëlimineerd.
  • De Raad voor regelgevingstoetsing besteedt bijzondere aandacht aan de toepassing van het "one in, one out"-beginsel en beoordeelt de kwaliteit van de kostenramingen en de evenredigheid van de voorkeursoptie, en of de mogelijkheden voor lastenvermindering voldoende zijn onderzocht. 
  • Die vereenvoudiging en lastenvermindering worden, waar mogelijk, ook gekwantificeerd.
  • De Commissie presenteert de REFIT-dimensie in de toelichting bij haar voorstellen.
  • Het werkprogramma van de Commissie omvat herzieningen van wetgeving met kostenbesparingen voor burgers, bedrijven en autoriteiten.

De regeldruk verminderen is een gedeelde verantwoordelijkheid, die alleen kan worden nagekomen in nauwe samenwerking met de andere EU-instellingen, de lidstaten en de belanghebbenden.

In het kader van de inspanningen om de lasten voor bedrijven en overheden te verminderen, heeft de Commissie zich er in haar in maart 2023 gepubliceerde langetermijnstrategie voor concurrentievermogen toe verbonden de rapportageverplichtingen te rationaliseren en deze lasten met 25% te verminderen, zonder afbreuk te doen aan de daarmee samenhangende beleidsdoelstellingen.

Op 12 september 2023 werd deze strategie aangevuld met het steunpakket voor kleine en middelgrote ondernemingen en werden aanwijzingen gegeven over de eerste voorstellen die samen met het werkprogramma voor 2024 moesten worden goedgekeurd. In het steunpakket voor kmo’s zijn voorts duidelijke mijlpalen vastgesteld die eind 2023 moeten zijn bereikt, op basis waarvan de strategie in 2024 en daarna zal worden voortgezet.

Hoe kunt u bijdragen?

Het REFIT-programma is als onmisbaar onderdeel van de agenda voor betere regelgeving afhankelijk van de input van burgers en belanghebbenden.

Het Fit for Future-platform

Het Fit for Future-platform werd opgericht om gegevens te verzamelen van nationale, regionale en lokale overheden, burgers en belanghebbenden om de Commissie te adviseren over hoe EU-wetgeving efficiënter kan worden gemaakt.

Het Fit for Future-platform neemt niet alleen input van zijn leden in aanmerking, maar ook de inbreng van burgers en belanghebbenden via de portal "Geef uw mening: Vereenvoudigen!".

Hier kunt u suggesties doen om de bestaande EU-wetgeving te vereenvoudigen en te moderniseren en de lasten te verminderen.

Via de portal Geef uw mening kunt u uw mening delen over bestaande regels en over nieuwe voorstellen die langzaam gestalte krijgen.

Belangrijkste resultaten

  • Het REFIT-scorebord monitort de algemene voortgang van het programma sinds 2015. Tot op heden omvat het scorebord:

  • meer dan 270 wetgevingsinitiatieven met maatregelen ter vereenvoudiging en lastenvermindering

  • 210 afgeronde evaluaties en geschiktheidscontroles

In 2022 waren er 24 evaluaties aan de gang en waren er 18 afgerond. Bovendien werden 39 initiatieven genomen, waaronder vereenvoudigings- en lastenbeperkende maatregelen.

Factsheet (EN): Initiatieven om de EU-wetgeving in 2022 te vereenvoudigen, te verlichten en te moderniseren

Achtergrond

2023 – de Commissie publiceert het jaarlijkse lastenoverzicht 2022, waarin onder meer verslag wordt uitgebracht over het eerste jaar van de volledige tenuitvoerlegging van de "one in, one out"-benadering en waarin zij verdere inspanningen van de Commissie aankondigt om de rapportagevereisten voor bedrijven en overheden te rationaliseren en te vereenvoudigen.

2022 – de Commissie publiceert het jaarlijkse lastenoverzicht 2021, waarin voor het eerst verslag wordt uitgebracht over het in 2021 uitgevoerde proefproject "one in, one out".

2020 – de Commissie richt het Fit for Future-platform op, een deskundigengroep op hoog niveau waarin de lidstaten, het Comité van de Regio’s, het Europees Economisch en Sociaal Comité en belanghebbenden bijeenkomen. Het omvat ook samenwerking met het netwerk van kmo-gezanten en REGHub.

2017 – de Commissie publiceert het eerste jaarlijkse lastenoverzicht.

2017 – De Commissie verbetert REFIT door ook bij elke evaluatie en herziening van wetgeving aandacht te schenken aan mogelijke vereenvoudiging of vermindering van de regeldruk. Alle herziene EU-wetgeving wordt opgenomen op het REFIT-platform.

2015 – de Commissie zet het REFIT-platform op. Haar mandaat hiervoor is op 31 oktober 2019 verstreken.

2015 – de Commissie publiceert een studie (ABRplus) waarbij is onderzocht hoe twaalf maatregelen uit het actieprogramma zijn toegepast in de EU-landen en of de verwachte voordelen zijn behaald.

2012 – aan het eind van het actieprogramma haalt de Commissie haar doelstelling: de administratieve lasten voor het bedrijfsleven door EU-wetgeving zijn met 25% verminderd (geraamde besparing per jaar: 30,8 miljard euro).

2007 – de Commissie start een actieprogramma om de administratieve last van EU-wetgeving te verminderen. Er komt een adviesgroep op hoog niveau voor de uitvoering van wetgeving. Enkele aanbevelingen: meer elektronische facturering en een vrijstelling voor micro-ondernemingen van de EU-boekhoudregels.

2005 – het lopend vereenvoudigingsprogramma wordt een vast onderdeel van het jaarlijks werkprogramma en omvat 164 maatregelen in de periode 2005-2009.

2002 – Het programma "Betere regelgeving" is een eerste stap om de EU-wetgeving te verbeteren en te vereenvoudigen. Effectbeoordelingen en raadplegingen worden verplicht voor alle nieuwe voorstellen van de Commissie.

Documenten

De inspanningen van de EU op de wetgeving te vereenvoudigen – het jaarlijks lastenoverzicht

REFIT-scorebord

REFIT-scorebord (samenvatting voor 2017)

REFIT-scorebord (samenvatting voor 2016)

REFIT-scorebord (2016)

Mededeling van de Commissie over gezonde EU-regelgeving (2012)

Actieprogramma voor de vermindering van de administratieve last in de EU – eindverslag

ABRplus-studie - eindverslag

Eindverslag van de werkgroep op hoog niveau voor vermindering van de bureaucratie – resultaten en vooruitblik