Siirry pääsisältöön

EU ja sääntöihin perustuva kansainvälinen yhteistyö

EU:n prioriteetit ja arvot monenvälisessä järjestelmässä

Menestyäkseen EU:n on otettava vahvempi johtorooli ja toimittava yhtenäisenä. Sen vuoksi EU pyrkii edistämään tehokkaampia koordinointimekanismeja yhteisten prioriteettien osalta ja hyödyntämään paremmin kollektiivista voimaansa muun muassa Team Europe -lähestymistavan avulla. EU:n demokratia ja ainutlaatuinen sääntelykyky ovat etu paremman maailman rakentamisessa. Sen turvallisuus- ja puolustusrakenteet tukevat monenvälisiä ponnisteluja, jotka tähtäävät rauhan ylläpitämiseen ja rakentamiseen.

EU neuvottelupöydässä

EU tukee edelleen monenvälisen järjestelmän nykyaikaistamista ja YK:n pääsihteerin ajamia uudistuspyrkimyksiä sekä Maailman terveysjärjestön ja Maailman kauppajärjestön uudistamista.

EU rakentaa uusia liittoutumia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ja vahvistaa yhteistyötä monenvälisten ja alueellisten järjestöjen sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Tärkeimmät tapahtumat

  1. 19.–21.5.2023

    Puheenjohtaja Ursula von der Leyen osallistui G7-huippukokoukseen, jossa keskusteltiin tilanteesta Ukrainassa ja Indo-Tyynenmeren alueella, talouden häiriönsietokyvystä ja turvallisuudesta sekä yhteistyöstä G20-maiden ja globaalin etelän kumppanimaiden kanssa.

  2. 15.–16.11.2022

    G20-huippukokous pidettiin Balilla Indonesiassa. Huippukokouksen alla komissio lisäsi tukeaan maille, jotka kärsivät eniten ruokaturvan heikkenemisen tuhoisista vaikutuksista eri puolilla maailmaa.

  3. 6.–20.11.2022

    COP27: EU toimi määrätietoisesti ja joustavasti, jotta ilmaston lämpenemisen rajaaminen 1,5 asteeseen pysyi saavutettavissa ja päästiin sopuun rahoitusjärjestelyistä, joilla autetaan tuhoille alttiimpia yhteisöjä selviytymään ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista.

     

  4. 31.10.–12.11.2021

    COP26-ilmastokokous: EU:n työn ansiosta kokouksessa päästiin sopuun toimista, joilla Pariisin sopimuksen tavoitteet voidaan pitää saavutettavissa.

  5. 30.–31.10.2021

    G20-huippukokous: Ennen COP26-kokousta järjestetyssä huippukokouksessa käsiteltiin ilmastonmuutosta sekä maailmantaloutta, terveysasioita ja kestävää kehitystä.

  6. 11.–13.6.2021

    G7-maiden johtajat sopivat uusista sitoumuksista, jotka koskevat rokotteiden jakamista, ilmastorahoitusta ja konkreettisia askelia kohti maailmanlaajuista ratkaisua digitaalitalouden verotukseen ja WTO:n uudistamiseen.

  7. 21.5.2021

    Maailmanlaajuisessa terveyshuippukokouksessa G20-ryhmän johtajat sitoutuivat toimenpidepakettiin, jolla edistetään globaalin covid-19-kriisin päättymistä ja valmistaudutaan paremmin tuleviin pandemioihin.

  8. 2.–13.12.2019:

Asiakirjat