Skip to main content
Skupaj za prebivalstvo Turčije in Sirije

Donatorska konferenca za zbiranje in mobilizacijo sredstev in usklajevanje ukrepov za okrevanje in pomoč po uničujočih potresih

This information is also available in: Turkish | türkçe | Arabic | العربية

Donatorska konferenca za zbiranje sredstev

Šest tednov po uničujočih potresih v Turčiji in Siriji se bomo zbrali, da bi podprli preživele po tej tragediji. Naša solidarnost bo še naprej tako močna kot v prvih urah po potresu. Prebivalci Turčije in Sirije naj vedo, da smo z njimi dolgoročno. Vse države ter vse javne in zasebne donatorje vabim, naj prispevajo in počastijo spomin na izgubljena življenja in junaštvo prvih reševalcev ter skupaj zgradijo boljšo prihodnost za preživele, kar je najpomembneje.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

Potres v Turčiji in Siriji je katastrofa zgodovinskih razsežnosti. Žalosten sem zaradi izgubljenih življenj in domov ter trpljenja ljudi. Posledice so strašanske. Švedska bo kot predsedujoča Svetu Evropske unije skupaj z EU in mednarodnimi partnerji storila vse, kar je v naši moči, da bi pomagala prizadetim v naslednjih fazah sanacije in zgodnjega okrevanja.

Ulf Kristersson, predsednik švedske vlade

Total pledges

€7 billion

funds raised

The total pledge of this International Donors' conference amounts to €7 billion, of which €6.05 billion in grants and loans for Türkiye and €911 million in grants for Syria. The European Commission and the EU Member States, as well as the European Investment Bank and the European Bank for Reconstruction and Development represent more than 50% of this total pledge, as Team Europe, with €3.6 billion,.The Council of Europe Development Bank also made an important contribution of €500 million in loans and an additional €3 million in grants.

The funds for Türkiye will be used to cover humanitarian needs and help the reconstruction of the affected regions. The preliminary damage assessment in Türkiye demonstrates very large needs above $100 billion with a lot of damage to public infrastructure and residential buildings. The reconstruction efforts will ensure that all international standards for construction in seismic regions are taken into account and also the priorities of the Turkish Green Deal. The funds for Syria will be used to help meet humanitarian needs and support early recovery and resilience.

Celovit odziv EU

EU je že dejavno podprla Turčijo in Sirijo, mehanizem Evropske unije na področju civilne zaščite pa je bil aktiviran takoj po naravni nesreči. 

21
držav članic EU ter Albanija, Črna gora, Norveška in Srbija
mobiliziralo pomoč Siriji in Turčiji
32
ekip za iskanje in reševanje
v Turčiji
6
zdravstvenih ekip, vključno s 5 poljskimi bolnišnicami
je do zdaj oskrbelo več kot 15 000 ljudi v Turčiji

Poleg tega je EU mobilizirala svoje strateške rezerve rescEU za zagotovitev 500 začasnih nastanitvenih enot, 2 000 šotorov in 8 000 postelj v Turčiji iz zalog za izredne razmere, ki jih gostita Švedska in Romunija. 

Skupno je bilo v odziv na neposredne potrebe prebivalcev v Turčiji dodeljenih skoraj 8,6 milijona evrov humanitarne pomoči EU, približno 10 milijonov evrov pa je bilo takoj mobiliziranih za odziv na neposredne posledice potresa v Siriji.

Documents

Social media kit

Social media kit for together for the people in Türkiye and Syria

24 MAREC 2023
Pledging Statement of the International Donors’ Conference for the people in Türkiye and Syria
English
(172.82 KB - PDF)
Prenesi
20 MAREC 2023
Informativni pregled: Podpora Evropske unije prebivalcem in prebivalkam Turčije in Sirije po potresih
slovenščina
(6.03 KB - HTML)
Prenesi
16 MAREC 2023
Agenda: International Donors’ Conference
English
(497.29 KB - PDF)
Prenesi
15 MAREC 2023
Media advisory: Donors' Conference
English
(758.03 KB - PDF)
Prenesi
  • العربية
    (333.87 KB - PDF)
    Prenesi
  • türkçe
    (276.39 KB - PDF)
    Prenesi

Medijska galerija

Aktualno