Gå direkt till innehållet

Beredskap för hälsokriser

Förebygga och bygga upp en beredskap inför framtida hälsohot

Lägga grunden för ett mer motståndskraftigt hälso- och sjukvårdssystem

Förordningen om allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa, som antogs av rådet den 24 oktober 2022, ska se till att EU har

  • en robust beredskapsplanering och ett mer integrerat övervakningssystem
  • bättre kapacitet för korrekt riskbedömning och riktade insatser
  • solida mekanismer för gemensam upphandling av medicinska motåtgärder
  • möjlighet att anta gemensamma EU-åtgärder för att hantera framtida folkhälsohot som drabbar flera länder.
  • alt=""

    EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) får ett breddat uppdrag. Myndigheten ska inte bara utfärda rekommendationer till medlemsländerna om beredskapen mot hälsohot utan även ansvara för ett nytt nätverk av EU-referenslaboratorier och tillsätta en EU-arbetsgrupp för hälsofrågor för snabba insatser vid större utbrott.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har också stärkts när det gäller krisberedskap och krishantering i fråga om läkemedel och medicintekniska produkter. Myndigheten kan nu bättre övervaka och minska bristen på läkemedel och medicintekniska produkter vid större händelser och hot mot folkhälsan och snabbare godkänna läkemedel som kan användas för att behandla eller förebygga en sjukdom som orsakar en folkhälsokris.

De här nya reglerna fullbordar den europeiska hälsounionen och bildar ett kraftfullt regelverk som kan stärka EU:s kapacitet på viktiga områden som förebyggande åtgärder, beredskap, övervakning, riskbedömning, tidig varning och insatser.

EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera)

EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera) arbetar med att utveckla, ta fram och upphandla medicinska motåtgärder före och under en hälsokris.

Hera har till uppgift att

  • Hera
    • bättre samordna hälsoskyddet i EU både före och under en kris
    • föra samman EU-länderna, näringslivet och andra aktörer
    • utveckla, tillverka, upphandla, lagra och rättvist fördela läkemedel och andra medicinska motåtgärder
    • bidra till den globala hanteringen av hälsokriser.

Sedan Hera inrättades har myndigheten tillsatt en expertgrupp om covid-19-varianter för att övervaka mutationer, köpt in vaccin mot apkoppor, inrättat en kapacitetsreserv för vaccin- och läkemedelstillverkning med ett nätverk av anläggningar (EU Fab) och börjat lagra materiel och läkemedel mot kemiska och nukleära hot. Hera har också identifierat tre allvarliga hälsohot där det behövs EU-samordning av medicinska motåtgärder:

  • Smittämnen med hög pandemipotential
  • Kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot
  • Antibiotikaresistens

Lägesrapport om hälsoberedskapen

År 2023 lade kommissionen fram sin andra rapport om hälsoberedskapen i EU som kartlägger insatserna för att motverka hot mot folkhälsan i EU. I rapporten konstateras att vacciner fortfarande är viktiga för att förebygga infektionssjukdomar och att antibiotikaresistens utgör ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan. Två andra utmaningar som lyfts fram är djursjukdomar som kan spridas till människor och klimatförändringarnas negativa hälsoeffekter. Man betonar också vikten av en One Health-strategi för att hantera nuvarande och framtida hot mot människors hälsa.

Dokument

22 MAJ 2024
The European Health Emergency preparedness and Response Authority – HERA