Siirry pääsisältöön

Terveyskriiseihin varautuminen

Tulevaisuuden terveysuhkien ehkäiseminen ja niihin valmistautuminen

Kestävämpi perusta terveydenhuoltojärjestelmälle

Valtioiden rajat ylittäviä vakavia terveysuhkia koskevalla asetuksella, jonka neuvosto hyväksyi 24.10.2022, varmistetaan, että EU:lla on

  • vankka valmiussuunnittelu ja integroidumpi seurantajärjestelmä
  • paremmat valmiudet täsmälliseen riskinarviointiin ja kohdennettuun reagointiin
  • luotettavat mekanismit lääketieteellisiin vastatoimiin liittyviä yhteisiä hankintoja varten
  • mahdollisuus hyväksyä EU:n tasolla yhteistoimia tulevien rajat ylittäviin terveysuhkien torjumiseksi.
alt=""

Entistä vahvempi Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) antaa EU-maille suosituksia terveysuhkiin varautumisesta, minkä lisäksi se isännöi EU:n vertailulaboratorioiden uutta huippuosaamisen verkostoa ja perustaa EU:n terveysalan erityistyöryhmän nopeita terveysalan vastatoimia varten vakavan taudinpurkauksen yhteydessä.

Myös Euroopan lääkeviraston (EMA) kriisivalmius- ja kriisinhallintakykyä lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden osalta on vahvistettu. Nykyisin se pystyy vakavien tapahtumien ja kansanterveysuhkien aikana tiiviisti seuraamaan ja lieventämään pulaa lääkkeistä ja lääkinnällisistä laitteista. Se voi myös nopeammin myöntää lupia lääkkeille, joilla voidaan mahdollisesti hoitaa tai ehkäistä kansanterveyskriisiin johtavia tauteja.

Näillä uusilla säännöillä vahvistetaan Euroopan terveysunionia ja luodaan vahva oikeudellinen kehys, jolla parannetaan EU:n valmiuksia olennaisen tärkeillä ennaltaehkäisyn, varautumisen, seurannan, riskinarvioinnin, varhaisvaroitusten ja reagoinnin aloilla.

Terveyshätätilanteiden valmiusviranomainen (HERA)

Euroopan komission terveyshätätilanteiden valmiusviranomainen (HERA) kehittää, tuottaa ja hankkii lääketieteellisiä vastatoimia ennen terveyskriisejä ja niiden aikana.

HERAn tavoitteena on:

Hera
  • EU:n terveysturvan parempi koordinointi ennen kriisejä ja niiden aikana
  • EU-maiden, teollisuuden ja alan sidosryhmien kokoaminen yhteen
  • lääketieteellisten vastatoimien kehittäminen, tuottaminen, hankkiminen, varastointi ja tasapuolinen jakelu
  • maailmanlaajuisen terveysuhkiin reagoinnin rakenteen vahvistaminen.

HERA on perustanut covid-19-muunnosten asiantuntijaryhmän seuraamaan viruksen muuntumista, tehnyt rokotehankintoja apinarokkoa vastaan, käynnistänyt EU FAB -hankkeen, jotta EU:lla olisi koko ajan rokotteiden ja lääkkeiden tuotantokapasiteettia, joka voidaan aktivoida nopeasti tulevissa kriiseissä, ja aloittanut laitteiden ja lääkkeiden varastoinnin kemiallisia ja ydinuhkia vastaan. Se on myös määrittänyt kolme ensisijaista terveysuhkaa, jotka edellyttävät lääketieteellisiin vastatoimiin liittyvien toimenpiteiden koordinointia EU:n tasolla.

Niihin kuuluvat

  • patogeenit, jotka saattavat aiheuttaa pandemian
  • kemialliset, biologiset, säteily- ja ydinuhat
  • mikrobilääkeresistenssistä johtuvat uhat.

Terveysalan valmiustaso

Komissio julkaisi vuonna 2023 toisen terveysalan valmiustasoa koskevan tilannekatsauksensa. Tässä vuotuisessa tilannekatsauksessa tarkastellaan toimia, joita EU:ssa on koronaviruspandemian jälkeen toteutettu rajat ylittävien terveysuhkien torjumiseksi. Vuoden 2023 tilannekatsauksessa todetaan, että rokotukset ovat edelleen avainasemassa tartuntatautien leviämisen estämisessä, ja kiireellisimpänä terveysuhkana pidetään mikrobilääkeresistenssiä. Eläintautien aiheuttamat uhkat ja ilmastonmuutoksen kasvavat terveysvaikutukset ovat kaksi muuta tilannekatsauksessa esiin tuotua suurta haastetta. Ne ovat selkeä osoitus tarpeesta omaksua yhteinen terveys -lähestymistapa, jotta nykyisiä ja tulevia terveysuhkia on mahdollista torjua.