Gå til hovedindholdet

Beredskab over for sundhedskriser

Vi skal forebygge og forberede os på fremtidens sundhedstrusler

Vi skal opbygge et mere modstandsdygtigt sundhedssystem

Forordningen om alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler, der blev vedtaget af Rådet den 24. oktober 2022, sikrer EU:

  • en solid beredskabsplanlægning og et mere integreret overvågningssystem
  • bedre kapacitet til præcis risikovurdering og målrettet indsats
  • solide mekanismer for fælles indkøb af medicinske modforanstaltninger
  • mulighed for at vedtage fælles foranstaltninger på EU-plan for at imødegå fremtidige grænseoverskridende sundhedstrusler.
alt=""

Et stærkere Europæisk Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) vil ikke kun give medlemslandene anbefalinger vedrørende beredskab over for sundhedstrusler, men skal også være vært for et nyt ekspertisenetværk af EU-referencelaboratorier og oprette en EU-sundhedstaskforce, der skal sørge for hurtige sundhedsinterventioner i tilfælde af et større sygdomsudbrud.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har også fået et stærkere kriseberedskab og bedre krisestyring vedrørende lægemidler og medicinsk udstyr. Agenturet kan nu nøje monitorere og afhjælpe mangler på lægemidler og medicinsk udstyr i forbindelse med større hændelser og folkesundhedsmæssige krisesituationer og fremme en hurtigere godkendelse af lægemidler, der kan behandle eller forebygge en sygdom, der forårsager en folkesundhedskrise.

Disse nye regler er sidste led i gennemførelsen af den europæiske sundhedsunion og sikrer en stærk lovgivning, der skal øge EU's kapacitet på vigtige områder som forebyggelse, beredskab, overvågning, risikovurdering, tidlig varsling og indsats.

HERA – EU's kriseberedskabsmyndighed på sundhedsområdet

Kommissionens kriseberedskabsmyndighed på sundhedsområdet (HERA) udvikler, fremstiller og indkøber medicinske modforanstaltninger før og under en sundhedskrise.

HERA har til formål at:

Hera
  • forbedre koordineringen af sundhedssikkerheden i EU forud for og under kriser
  • samle EU-landene, erhvervslivet og relevante interessenter
  • udvikle, fremstille, indkøbe, lagre og distribuere medicinske modforanstaltninger
  • styrke den globale struktur for kriseindsats på sundhedsområdet

Efter HERA blev oprettet, har myndigheden nedsat en ekspertgruppe om covid-19-varianter til at overvåge mutationer, foretaget indkøb af vacciner mod abekopper, oprettet EU FAB – et netværk af indsatsklar produktionskapacitet til fremstilling af vacciner og lægemidler, der kan aktiveres i tilfælde af fremtidige kriser – og påbegyndt oplagring af udstyr og lægemidler mod kemiske og nukleare trusler. HERA har også udpeget tre prioriterede sundhedstrusler, der kræver koordinering af forholdsregler på EU-plan, hvad angår medicinske modforanstaltninger.

Det drejer sig om:

  • patogener med stort pandemisk potentiale
  • kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare materialer
  • trusler som følge af antimikrobiel resistens

Status for beredskabet på sundhedsområdet

Kommissionen offentliggjorde i 2023 sin anden statusrapport om sundhedsberedskabet. Denne årlige rapport fremhæver de EU-foranstaltninger, der er truffet siden covid-19-pandemien for at imødegå grænseoverskridende sundhedstrusler. I rapporten fra 2023 bemærkes det, at vaccination fortsat er afgørende for at forhindre spredning af smitsomme sygdomme, og med hensyn til de mest presserende sundhedstrusler kaster den lys over problemet med antimikrobiel resistens (AMR). Trusler fra dyresygdomme og de stigende sundhedskonsekvenser af klimaændringer er to andre store udfordringer, der fremhæves i rapporten, og som understreger betydningen af at anvende en "One Health"-tilgang til håndtering af nuværende og fremtidige sundhedstrusler.