Gå direkt till innehållet
alt=""
European Union/Getty Images
En europeisk hälsounion

Skydda vår hälsa tillsammans

Vi kan inte vänta tills pandemin är över för att reparera skadorna och förbereda oss på framtiden. Vi kommer att bygga grunden till en starkare europeisk hälsounion där de 27 EU-länderna arbetar tillsammans för att upptäcka nya hot och förbereda och genomföra gemensamma insatser.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på världshälsotoppmötet (25 oktober 2020)

Vad är den europeiska hälsounionen?

EU-kommissionen arbetar för att skapa en stark europeisk hälsounion där alla EU-länder gemensamt förbereder sig för och ingriper vid folkhälsokriser, där det finns innovativa medicinska förnödenheter till rimliga priser och där alla länder samarbetar för att bättre förebygga, behandla och följa upp sjukdomar som cancer.

Hälsounionen bidrar till att

  • bättre skydda invånarnas hälsa
  • rusta EU och medlemsländerna så att de bättre kan förebygga och hantera framtida pandemier
  • öka hälso- och sjukvårdens resiliens.

Lärdomar från coronapandemin

Pandemin har visat hur viktigt det är med samordning mellan länderna i EU, både under en kris och i normala tider då vi ska ta itu med underliggande folkhälsoproblem, investera i starka hälso- och sjukvårdssystem och utbilda vårdpersonalen. Den europeiska hälsounionen ska skydda oss bättre mot hälsohot på EU-nivå och stärka förebyggande åtgärder, beredskap och motåtgärder.

Viktiga initiativ

Ett europeiskt hälsodataområde

Det nya europeiska hälsodataområdet är en viktig del av hälsounionen och en milstolpe i den digitala omställningen. Initiativet har följande mål:

  • Förbättra hälso- och sjukvården i hela EU och se till att människor får kontroll över sina journaluppgifter, både i hemlandet och i andra EU-länder.
  • Erbjuda ett enhetligt, säkert, tillförlitligt och effektivt regelverk för användningen av hälsodata. Forskare, innovatörer, myndigheter och företag kan på strikta villkor få tillgång till stora mängder hälsodata av hög kvalitet så att de kan utveckla livräddande behandlingar, vacciner eller medicintekniska produkter.
  • Främja en verklig inre marknad för e-hälsotjänster och e-hälsoprodukter.

Det europeiska hälsodataområdet bygger på strikta krav på dataskydd, interoperabilitet och säkerhet, vilket är en förutsättning för människors tillit och ett stabilt system.

Läs mer om det europeiska hälsodataområdet

Global hälsosäkerhet

För att förbättra hälsosäkerheten i världen och bidra till bättre hälsa för alla i en föränderlig värld lade kommissionen i november 2022 fram en ny EU-strategi för global hälsa.

Global hälsa lyfts fram som en viktig pelare i EU:s utrikespolitik. Strategin ska främja hållbara och meningsfulla partnerskap mellan jämlikar och bygger vidare på Global Gateway-strategin. Den globala hälsostrategin utgör den europeiska hälsounionens externa dimension och ska vägleda EU:s åtgärder för bättre beredskap och snabbare insatser vid hälsohot.

Dokument

25 JANUARI 2022
Regulation on a reinforced role for the European Medicines Agency
11 NOVEMBER 2020
Meddelande: Skapande av en europeisk hälsounion – beredskap och resiliens
11 NOVEMBER 2020
Förslag till förordning om allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa
11 NOVEMBER 2020
Förslag om ett utökat uppdrag för Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar
11 NOVEMBER 2020
Factsheet: "A European Health Union: tackling health crises together – The role of EU agencies"