En industristrategi för ett konkurrenskraftigt, grönt och digitalt EU
Den gröna given är EU:s nya tillväxtstrategi som ska omvandla EU till ett rättvisare och mer välmående samhälle med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi utan några nettoutsläpp av växthusgaser vid 2050.
Det främsta målet är att utnyttja världsmarknadens stora potential för lågutsläppsteknik och hållbara varor och tjänster så att EU kan bli klimatneutralt till 2050. Men för att lyckas nå klimatneutralitet och skapa en kretsloppsekonomi måste industrin involveras fullt ut. Alla industriella värdekedjor, bland annat i de energiintensiva näringarna, kommer att spela en viktig roll.
EU:s nya industristrategi ska bana väg för den gröna och digitala omställningen och göra industrin än mer konkurrenskraftig på världsmarknaden. Med hjälp av strategin ska industrin minska sitt koldioxidavtryck genom att ta fram billiga och rena tekniska lösningar och nya affärsmodeller. Med den uppdaterade strategin, som bygger på lärdomarna av covid-19-pandemin, vill EU se till att industrin kan gå i spetsen för en snabbare grön och digital omställning.
Kommissionen har antagit ett paket med förslag för att anpassa EU:s klimat-, energi-, transport- och skattepolitik så att det går att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Läs mer om hur den gröna given ska genomföras
I februari 2024 antog kommissionen en EU-strategi för industriell koldioxidhantering för att säkra investeringar i teknik för att avskilja, lagra och återanvända koldioxid på ett hållbart sätt. Det behövs för att EU ska kunna nå sitt mål om att bli klimatneutralt till 2050. Strategin beskriver hur man kan skala upp tekniken för koldioxidavskiljning på EU-nivå och nationell nivå och utveckla den infrastruktur som krävs för att skapa en inre marknad för koldioxid i EU för de kommande årtiondena.