Skip to main content
Logotip Europske komisije

Industrija i zeleni plan

Industrijska strategija za konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu

Glavni je cilj iskoristiti znatan potencijal globalnih tržišta za tehnologije s niskim emisijama te održive proizvode i usluge kako bi se do 2050. postigla klimatska neutralnost. Međutim, za postizanje klimatski neutralnoga i kružnoga gospodarstva potrebna je potpuna mobilizacija industrije. Svi industrijski lanci vrijednosti, uključujući energetski intenzivne sektore, imat će veliku ulogu.

Nova industrijska strategija za Europu predvodit će usporednu zelenu i digitalnu tranziciju te postati još konkurentnija na globalnoj razini. Pomoći će industriji da smanji svoj ugljični otisak pružanjem povoljnih i čistih tehnoloških rješenja i razvojem novih poslovnih modela. EU ažuriranom strategijom koja se temelji na iskustvima stečenima tijekom pandemije bolesti COVID-19 nastoji osigurati da europska industrija predvodi ubrzanu zelenu i digitalnu tranziciju.

Europska komisija donijela je niz prijedloga kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990. Više informacija o provedbi europskog zelenog plana.

Dokumenti

 

10 OŽUJAK 2020
A new Industrial Strategy for a globally competitive, green and digital Europe Factsheet
English
(5.95 KB - HTML)
Preuzimanje

 

10 OŽUJAK 2020
Unleashing the full potential of European SMEs
English
(5.95 KB - HTML)
Preuzimanje

 

10 OŽUJAK 2020
A single market that delivers for businesses and consumers
English
(5.95 KB - HTML)
Preuzimanje