Gå direkt till innehållet

Artificiell intelligens – tillit och spetskompetens

Tillförlitlig AI kan ge många fördelar, till exempel bättre vård, säkrare och renare transporter, effektivare tillverkning och billigare och mer hållbar energi.

Tillförlitlig AI

Nyttan med artificiell intelligens

Fördelar med AI

EU har potential att bli världsledande inom säker artificiell intelligens. Genom att ta fram ett starkt regelverk som utgår från mänskliga rättigheter och grundläggande värden kan EU utveckla ett AI-system som gynnar människor, företag och länder.

European citizens
Människor

Bättre hälso- och sjukvård, säkrare och renare transporter samt bättre offentliga tjänster.

Person looking at a computer
Företag

Nyskapande produkter och tjänster till exempel inom energi, säkerhet, hälso- och sjukvård, ökad produktivitet och effektivare tillverkning.

The world
Offentlig förvaltning

Billigare och mer hållbara tjänster inom t.ex. transport, energi och avfallshantering.

EU och AI

  • AI-akten, som föreslogs av kommissionen i april 2021 och godkändes av Europaparlamentet och rådet i december 2023, ska minska riskerna för människors hälsa, säkerhet och grundläggande rättigheter och samtidigt stödja utvecklingen av innovativ och ansvarsfull AI i EU. 
  • Den uppdaterade samordnade AI-planen ska tillsammans med AI-akten trygga människors och företags säkerhet och grundläggande rättigheter, och samtidigt uppmuntra till investeringar och innovation i EU-länderna.
  • Kommissionen har också lagt fram ett AI-innovationspaket för att hjälpa europeiska uppstartsföretag och små och medelstora företag att utveckla tillförlitlig AI som respekterar EU:s värden och regler. 

Skapa förtroende genom det första regelverket om AI

EU:s AI-akt är världens första regelverk om AI och ska se till att AI-systemen i EU är säkra, transparenta, etiska och opartiska och kontrolleras av människor. De kategoriseras därför efter risk: 

Oacceptabel risk

Allt som anses utgöra ett tydligt hot mot EU-invånarna kommer att förbjudas: från social poängsättning från statligt håll till röststyrda leksaker som uppmuntrar barn till farliga beteenden.

Hög risk

  • Kritisk infrastruktur (t.ex. transport) – tillämpningar som kan äventyra människors liv och hälsa
  • Utbildning – tillämpningar som kan påverka någons utbildnings- och karriärmöjligheter, t.ex. rättning av prov
  • Produktsäkerhet – t.ex. användning av AI inom robotassisterad kirurgi
  • Anställning, personalförvaltning och möjlighet till egenföretagande – t.ex. program som rangordnar cv:n vid rekrytering
  • Väsentliga privata och offentliga tjänster – t.ex. kreditvärdering som begränsar utsikterna att beviljas lån
  • Brottsbekämpning – tillämpningar som kan inkräkta på enskildas grundläggande rättigheter, t.ex. utvärdering av om bevis är tillförlitliga
  • Migration, asyl och gränsförvaltning – t.ex. automatisk prövning av visumansökningar
  • Förvaltning av rättsliga och demokratiska processer – t.ex. AI-lösningar för att söka efter domstolsbeslut

Alla AI-system med hög risk kommer att bedömas noggrant innan de släpps ut på marknaden och så länge de är i bruk.

Begränsad risk

Det ställs bara minimala transparenskrav på AI-system som chattbottar, som är till för att personer som interagerar med dem ska kunna fatta välgrundade beslut. Användaren kan sedan besluta att fortsätta eller sluta använda tillämpningen.

Minimal risk

Tillämpningar som AI-baserade videospel och skräppostfilter kan användas fritt. De allra flesta AI-system som används i EU hör till den här kategorin och påverkas inte av de nya reglerna, eftersom systemen innebär en minimal risk eller ingen risk alls för människors rättigheter eller säkerhet.

Regler för leverantörer av AI-system med hög risk

alt=""
Steg 1

Ett AI-system med hög risk utvecklas.

alt=""
Steg 2

Det måste genomgå en bedömning av överensstämmelse och uppfylla AI-kraven. För vissa system involveras ett anmält organ.

alt=""
Steg 3

Registrering av fristående AI-system i en EU-databas.

alt=""
Steg 4

En försäkran om överensstämmelse måste undertecknas och AI-systemet ska ha CE-märkning. Systemet kan släppas ut på marknaden.

Om AI-systemet ändras på ett väsentligt sätt går man tillbaka till steg 2.

När ett AI-system väl har släppts ut på marknaden står myndigheterna för marknadsövervakningen och användarna för den mänskliga tillsynen, medan leverantörerna ska ha uppföljningssystem. Leverantörer och användare rapporterar också allvarliga incidenter och funktionsfel.

Främja spetskompetens inom AI

År 2018 tog kommissionen och EU-länderna ett första steg genom en samordnad AI-plan som sedan legat till grund för nationella strategier och politisk utveckling.

Genom 2021 års uppdatering av den samordnade AI-planen har visionen omsatts i handling på ett sätt som tar hänsyn till kommissionens digitala och gröna prioriteringar och EU:s insatser mot coronapandemin. 

Den samordnade planen främjar AI-spetskompetens från laboratoriet till marknaden och beskriver en vision för att påskynda investeringar i AI, förverkliga AI-strategier inom utsatt tid och se till att EU-ländernas AI-policyer är samstämmiga.

Som ett led i det här arbetet planerar kommissionen att inrätta

  • ett offentlig-privat partnerskap om artificiell intelligens, data och robotteknik för att fastställa, genomföra och investera i en gemensam strategisk agenda för forskning, innovation och användning i Europa
  • ytterligare nätverk av AI-kompetenscentrum för att främja utbyte av kunskap och expertis, utveckla samarbete med näringslivet och främja mångfald och inkludering
  • test- och experimentanläggningar där den senaste tekniken kan testas i verkliga miljöer
  • digitala innovationsknutpunkter med teknisk expertis och experiment, så att företagen kan testa tillämpningarna innan de investerar
  • en plattform för efterfrågestyrd AI som en central europeisk verktygslåda för AI-resurser (t.ex. sakkunskap, algoritmer, programvara och utvecklingsverktyg) som behövs för användning inom industrin och den offentliga sektorn.

EU-finansierade projekt inom AI

EU har redan finansierat flera olika AI-projekt som erbjuder lösningar inom alla sektorer i samhället, bland annat jordbruk, hälso- och sjukvård, tillverkning och transporter.

Tre exempel på områden där AI-tekniken har varit till särskilt stor hjälp är hälsa, miljö och kampen mot desinformation.

Medical scan machine
Neurorehabilitering hjälper intensivvårdade covid-19-patienter att återhämta sig

CDAC-projektet har bidragit till utveckling och klinisk validering av innovativ teknik som redan använts för rehabilitering av över 3 000 strokepatienter i hela Europa.

Fler EU-finansierade projekt på hälsoområdet

A mobile phone taking pictures of a field
Smarta sensorer kan trygga maten åt jordens växande befolkning

Antaresprojektet utvecklar smart sensor- och stordatateknik som skulle kunna hjälpa bönder att producera mer mat på ett sätt som är hållbart för samhället, böndernas inkomster och miljön.

Fler EU-finansierade projekt på miljöområdet

A woman wearing a mask
Webbverktyg för faktagranskning och avslöjande av falsk information

WeVerify erbjuder olika kontrollsystem, bl.a. ett program som kan hjälpa faktagranskare, journalister, människorättsaktivister och andra att faktagranska videoklipp och bilder på nätet och slå hål på myter.

Fler EU-finansierade projekt mot desinformation

AI och EU i siffror

alt=""
1 miljard euro

Kommissionen planerar att investera 1 miljard euro per år i EU från programmet för ett digitalt Europa och Horisont Europa.

alt=""
20 miljarder euro

Målet är att få fram investeringar i AI på över 20 miljarder euro per år i EU under detta decennium. Faciliteten för återhämtning och resiliens ska påskynda investeringarna, så att vi till och med kan nå längre än det målet.

alt=""
Över 25 %

Över 25 procent av alla industrirobotar och servicerobotar tillverkas i EU.

Dokument

21 APRIL 2021
Communication on Fostering a European approach to Artificial Intelligence

21 APRIL 2021
Proposal for a Regulation laying down harmonised rules on artificial intelligence

21 APRIL 2021
Coordinated Plan on Artificial Intelligence - 2021 Review

21 APRIL 2021
Proposal for a Regulation on machinery products

19 FEBRUARI 2020
Vitbok om artificiell intelligens En EU-strategi för spetskompetens och förtroende

19 FEBRUARI 2020
Factsheet: Excellence and Trust in Artificial Intelligence

19 FEBRUARI 2020
Konsekvenser för säkerhet och ansvar när det gäller artificiell intelligens, sakernas internet och robotteknik