Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αριστεία και εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη

Μια αξιόπιστη ΤΝ μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη, όπως, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες και καθαρότερες μεταφορές, αποδοτικότερη μεταποίηση και φθηνότερη και πιο βιώσιμη ενέργεια.

Αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ)

Οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης

Οφέλη της ΤΝ

Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να καταστεί παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στην ασφαλή ΤΝ. Με την ανάπτυξη ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες, η ΕΕ μπορεί να αναπτύξει ένα σύστημα ΤΝ επωφελές για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.

European citizens
Πολίτες

Καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες και καθαρότερες μεταφορές και βελτιωμένες δημόσιες υπηρεσίες

Person looking at a computer
Επιχειρήσεις

Καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, για παράδειγμα, στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της υγειονομικής περίθαλψης· υψηλότερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότερη μεταποίηση

The world
Κυβερνήσεις

Φτηνότερες και πιο βιώσιμες υπηρεσίες, όπως μεταφορές, ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων

Η ΕΕ και η ΤΝ

  • Η πράξη για την ΤΝ, που προτάθηκε από την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021 και συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2023, θα αντιμετωπίσει δυνητικούς κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη καινοτόμου και υπεύθυνης ΤΝ στην ΕΕ. 
  • Από κοινού με την πράξη για την ΤΝ, η επικαιροποίηση του συντονισμένου σχεδίου για την ΤΝ εγγυάται την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, και παράλληλα ενισχύει τις επενδύσεις και την καινοτομία σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
  • Η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης δέσμη μέτρων για την καινοτομία στην ΤΝ με σκοπό τη στήριξη των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ κατά την ανάπτυξη αξιόπιστης ΤΝ που σέβεται τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ. 

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω του πρώτου νομικού πλαισίου για την ΤΝ

Η πράξη της ΕΕ για την ΤΝ είναι το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως. Θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή, διαφανή, δεοντολογικά, αμερόληπτα και υπό ανθρώπινο έλεγχο. Ως εκ τούτου, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον κίνδυνο: 

Μη αποδεκτού κινδύνου

Όλα τα συστήματα που θεωρείται ότι συνιστούν σαφή απειλή για τους πολίτες της ΕΕ θα απαγορεύονται: από την κοινωνική βαθμολόγηση εκ μέρους κυβερνήσεων έως τα παιχνίδια με φωνητικό βοηθό που παροτρύνουν παιδιά σε επικίνδυνη συμπεριφορά.

Υψηλού κινδύνου

  • συστήματα για χρήση σε υποδομές ζωτικής σημασίας (π.χ. μεταφορές), που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών
  • στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, που θα μπορούσαν να προκαθορίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εξέλιξη ατόμων (π.χ. βαθμολογία εξετάσεων)
  • σε στοιχεία ασφάλειας των προϊόντων (π.χ. χρήση ΤΝ σε υποβοηθούμενες από ρομπότ χειρουργικές επεμβάσεις)
  • στην απασχόληση, τη διοίκηση εργαζομένων και την πρόσβαση στην αυτοαπασχόληση (π.χ. λογισμικό διαλογής βιογραφικών σε διαδικασίες πρόσληψης)
  • σε βασικές ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας που στερεί από τους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό)
  • στην επιβολή του νόμου, όπου τα συστήματα θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν στα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων (π.χ. αξιολόγηση της αξιοπιστίας αποδεικτικών στοιχείων)
  • στη διαχείριση της μετανάστευσης, του ασύλου και των συνοριακών ελέγχων (π.χ. αυτοματοποιημένη εξέταση των αιτήσεων θεώρησης)
  • στην απονομή δικαιοσύνης και τις δημοκρατικές διαδικασίες (π.χ. λύσεις ΤΝ για την αναζήτηση δικαστικών αποφάσεων)

Τα υψηλού κινδύνου συστήματα ΤΝ θα υπόκεινται σε αυστηρή αξιολόγηση πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Περιορισμένου κινδύνου

Συστήματα ΤΝ, όπως τα διαλογικά ρομπότ, υπόκεινται σε ελάχιστες υποχρεώσεις διαφάνειας, ώστε όσοι αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Στη συνέχεια, ο χρήστης θα μπορεί να αποφασίσει να συνεχίσει ή να διακόψει τη χρήση της εφαρμογής.

Ελάχιστου κινδύνου

Ελεύθερη χρήση εφαρμογών όπως τα βιντεοπαιχνίδια που βασίζονται στην ΤΝ ή τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Η συντριπτική πλειονότητα των συστημάτων ΤΝ που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην ΕΕ εμπίπτει σ’ αυτήν την κατηγορία, την οποία δεν αφορούν οι νέοι κανόνες, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα συστήματα ενέχουν ελάχιστο ή μηδενικό κίνδυνο για τα δικαιώματα ή την ασφάλεια των πολιτών.

Κανόνες για παρόχους συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου

alt=""
Στάδιο 1

Ανάπτυξη συστήματος ΤΝ υψηλού κινδύνου

alt=""
Στάδιο 2

Υποχρεωτική αξιολόγηση της συμμόρφωσης και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ΤΝ. Όσον αφορά ορισμένα συστήματα, εμπλοκή κοινοποιημένου οργανισμού

alt=""
Στάδιο 3

Καταχώριση αυτόνομων συστημάτων ΤΝ σε βάση δεδομένων της ΕΕ

alt=""
Στάδιο 4

Υποχρεωτική υπογραφή δήλωσης συμμόρφωσης και επισήμανση του συστήματος ΤΝ με το σήμα CE Το σύστημα μπορεί πλέον να διατεθεί στην αγορά

Εάν επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στον κύκλο ζωής του συστήματος ΤΝ, γίνεται επιστροφή στο στάδιο 2

Μόλις ένα σύστημα ΤΝ κυκλοφορήσει στην αγορά, οι αρχές θα είναι αρμόδιες για την εποπτεία της αγοράς, οι φορείς εφαρμογής θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη εποπτεία και παρακολούθηση, ενώ οι πάροχοι θα θέτουν σε λειτουργία ένα σύστημα παρακολούθησης μετά τη διάθεση στην αγορά. Οι πάροχοι και οι φορείς εφαρμογής θα αναφέρουν επίσης σοβαρά περιστατικά και δυσλειτουργίες.

Τόνωση της αριστείας στον τομέα της ΤΝ

Το 2018 η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ έκαναν το πρώτο βήμα ενώνοντας τις δυνάμεις τους μέσω ενός συντονισμένου σχεδίου για την ΤΝ, το οποίο έθεσε τα θεμέλια για εθνικές στρατηγικές και εξελίξεις πολιτικής.

Η επικαιροποίηση του 2021 του συντονισμένου σχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη έχει θέσει στο προσκήνιο τη στρατηγική και ευθυγραμμίζεται με τις ψηφιακές και τις πράσινες προτεραιότητες της Επιτροπής, καθώς και με την αντίδραση της Ευρώπης στην πανδημία του κορονοϊού. 

Με την προώθηση της αριστείας στον τομέα της ΤΝ, από το εργαστήριο έως την αγορά, το συντονισμένο σχέδιο προτείνει ένα όραμα που αφορά την επιτάχυνση των επενδύσεων στην ΤΝ, την ανάληψη δράσης για την έγκαιρη υλοποίηση των στρατηγικών ΤΝ και την ευθυγράμμιση των πολιτικών για την ΤΝ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει:

  • μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και τη ρομποτική, με σκοπό τον καθορισμό, την υλοποίηση και την επένδυση σε ένα κοινό στρατηγικό θεματολόγιο έρευνας, καινοτομίας και διάδοσης για την Ευρώπη
  • πρόσθετα δίκτυα κέντρων αριστείας στον τομέα της ΤΝ, με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, την ανάπτυξη συνεργασίας με τη βιομηχανία και την ενίσχυση της πολυμορφίας και της ένταξης
  • εγκαταστάσεις δοκιμών και πειραματισμού, με σκοπό τη διεξαγωγή πειραμάτων και δοκιμών προηγμένης τεχνολογίας σε πραγματικά περιβάλλοντα
  • κόμβους ψηφιακής καινοτομίας, υπηρεσίες μίας στάσης για την πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να πραγματοποιούν δοκιμές πριν προβούν σε επενδύσεις
  • μια πλατφόρμα ΤΝ κατά παραγγελία ως μια κεντρική ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πόρων ΤΝ (π.χ. εμπειρογνωσία, αλγόριθμοι, πλαίσια λογισμικού, εργαλεία ανάπτυξης) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα

Έργα ΤΝ που χρηματοδοτεί η ΕΕ

Η ΕΕ έχει ήδη χρηματοδοτήσει διάφορα έργα ΤΝ τα οποία προσφέρουν λύσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, από τη γεωργία έως την υγειονομική περίθαλψη, τη μεταποίηση ή τις μεταφορές.

Για παράδειγμα, τρεις τομείς στους οποίους η χρήση της τεχνολογίας ΤΝ υπήρξε ιδιαίτερα επωφελής είναι οι τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Medical scan machine
Νευροαποκατάσταση που συμβάλλει στην ανάρρωση ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω της νόσου COVID-19

Το έργο CDAC συνέβαλε στην ανάπτυξη και την κλινική επικύρωση καινοτόμων τεχνολογιών που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση 3 000 και πλέον ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Περισσότερα έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στον τομέα της υγείας

A mobile phone taking pictures of a field
Έξυπνοι αισθητήρες που βοηθούν στη σίτιση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού

Το έργο ANTARES αναπτύσσει τεχνολογίες έξυπνων αισθητήρων και μαζικών δεδομένων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γεωργούς να παράγουν περισσότερα τρόφιμα με τρόπο βιώσιμο για την κοινωνία, τα γεωργικά εισοδήματα και το περιβάλλον.

Περισσότερα έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στον τομέα αυτό

A woman wearing a mask
Διαδικτυακά εργαλεία ελέγχου γεγονότων και διάψευσης

Το WeVerify παρέχει συστήματα επαλήθευσης, π.χ. πρόσθετα (plugin), που μπορούν να βοηθήσουν τους ελεγκτές γεγονότων, τους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους πολίτες να καταρρίπτουν και να ελέγχουν γεγονότα σχετικά με βίντεο και εικόνες στο διαδίκτυο.

Περισσότερα έργα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ

Η ΤΝ και η ΕΕ σε αριθμούς

landing2.png
1 δισ. ευρώ

Η Επιτροπή σχεδιάζει να επενδύει 1 δισ. ευρώ ετησίως σε ΤΝ μέσω των προγραμμάτων Ψηφιακή Ευρώπη και Ορίζων Ευρώπη.

landing3.png
20 δισ. ευρώ

Στόχος είναι η προσέλκυση συνολικών επενδύσεων στην TN ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ ετησίως αυτήν τη δεκαετία. Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα συμβάλει στην επιτάχυνση των επενδύσεων και στην υπέρβαση αυτού του στόχου.

landing1.png
> 25 %

του συνόλου των βιομηχανικών ρομπότ και των ρομπότ ατομικής εξυπηρέτησης παράγεται στην Ευρώπη.

Έγγραφα

21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2021
Communication on Fostering a European approach to Artificial Intelligence

21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2021
Proposal for a Regulation laying down harmonised rules on artificial intelligence

21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2021
Coordinated Plan on Artificial Intelligence - 2021 Review

21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2021
Proposal for a Regulation on machinery products

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2020
Λευκή Βίβλος για την Τεχνητή Νοημοσύνη Η ευρωπαϊκή προσέγγιση της αριστείας και της εμπιστοσύνης

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2020
Factsheet: Excellence and Trust in Artificial Intelligence

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2020
Έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, του διαδικτύου των πραγμάτων και της ρομποτικής στην ασφάλεια και την ευθύνη