Gå direkt till innehållet

Alternativ tvistlösning för konsumenter

Med alternativ tvistlösning kan konsumenter och näringsidkare lösa tvister snabbt och billigt utan att gå till domstol.

Översyn av direktivet om alternativ tvistlösning

Den 17 oktober 2023 lade kommissionen fram förslag om en översyn av reglerna för alternativ tvistlösning och antog 

  1. ett lagförslag om ändring av det nuvarande direktivet om alternativ tvistlösning 
  2. ett lagförslag om att upphäva förordningen om tvistlösning på nätet 
  3. en rekommendation riktad till e-marknadsplatser och branschorganisationer i EU som har en tvistlösningsmekanism och till EU-länderna.

Översynen går ut på att 

  • anpassa regelverket för alternativ tvistlösning till den digitala marknaden så att det täcker alla slags tvister som rör konsumenternas rättigheter i EU  
  • förbättra tillgången till alternativ tvistlösning i tvister över gränserna med hjälp av digitala verktyg och stöd till konsumenter och näringsidkare 
  • förenkla förfarandena för alla aktörer, bland annat genom att minska tvistlösningsorganens rapporteringsskyldigheter och näringsidkarnas informationsskyldigheter, samtidigt som näringsidkarna blir skyldiga att svara på alla tvisteärenden 
  • stänga plattformen för tvistlösning på nätet och ersätta den med enkla digitala verktyg som hänvisar konsumenterna till rätt instans 
  • uppmuntra e-marknadsplatser och branschorganisationer i EU som har en tvistlösningsmekanism att följa kvalitetskriterierna i direktivet om alternativ tvistlösning. 

Som underlag till översynen publiceras också 

Se alla dokument om översynen av direktivet om alternativ tvistlösning

Förbättringar Nuvarande regelverk Föreslagna ändringar
Utökat tillämpningsområde för direktivet  Direktivet omfattar i nuläget endast avtalstvister mellan konsumenter som är bosatta i EU och näringsidkare som är etablerade i EU.  Direktivet ska omfatta alla överträdelser av EU-lagstiftningen som rör konsumentskydd, t.ex. vilseledande prismärkning, diskriminerande metoder, problem vid byte av tjänsteleverantörer, brist på förhandsinformation, geoblockering och problem med reklamationsrätten. 
Näringsidkare i länder utanför EU får delta i alternativa tvistlösningsförfaranden på frivillig basis.
Fler näringsidkare ska delta i alternativ tvistlösning Det är frivilligt för näringsidkarna att medverka i en tvistlösning, såvida det inte är ett krav enligt EU-lagstiftning eller nationell lagstiftning. Frivilligheten kvarstår, men näringsidkarna måste svara inom 20 arbetsdagar när ett tvistlösningsorgan frågar om de tänker delta i ett förfarande eller inte. 
E-handelsföretagen behöver inte längre länka till tvistlösningswebbplatsen eller ha en mejladress som kunderna kan skriva till.
Riktat konsumentstöd vid en tvist med näringsidkare, i hemlandet eller utomlands Konsumenterna kan få hjälp att lösa en tvist med en näringsidkare i ett annat land genom europeiska konsumentcentrum, konsumentorganisationer eller andra organ. EU-länderna ska utse kontaktpunkter för alternativ tvistlösning, t.ex. ett europeiskt konsumentcentrum, en konsumentorganisation eller ett annat organ. De ska underlätta parternas kommunikation, bistå i processen, informera parterna och tvistlösningsorganen om EU:s konsumenträttigheter och om förfarandereglerna för de utsedda tvistlösningsorganen, eller informera om andra sätt att lösa tvisten när det inte går att använda alternativ tvistlösning.
Alla aktörer som bistår konsumenter ska handla i god tro och tillhandahålla all nödvändig information i förväg.
Kommissionen driver en tvistlösningswebbplats där konsumenter och näringsidkare kan lösa sina tvister. Tvistlösningswebbplatsen kommer att ersättas av ett digitalt interaktivt verktyg som hänvisar konsumenterna till rätt instans.
Skydd av utsatta konsumenter på digitala marknader   Konsumenterna ska kunna lämna in ett klagomål och styrkande handlingar på nätet på ett spårbart sätt och få tillgång till handlingar i fysiskt format på begäran.
Det ska finnas lättillgängliga och inkluderande verktyg för att använda digitala alternativa tvistlösningsförfaranden.
Mer användarvänliga och transparenta alternativa tvistlösningsförfaranden   Vid automatiserade tvistlösningsförfaranden ska parterna kunna begära att resultatet granskas av en fysisk person.
Tvistlösningsorganen ska kunna handlägga liknande ärenden gemensamt efter att ha informerat konsumenten om alternativet och gett denne möjlighet att säga nej till att ärendet slås samman med andra ärenden. 
Enklare rapporteringskrav för tvistlösningsorgan   Tvistlösningsorganen ska publicera detaljerade årliga verksamhetsrapporter på sina webbplatser. Tvistlösningsorganen ska publicera kortfattade verksamhetsrapporter vartannat år.
Informationskraven för tvistlösningsorganen minskas.
Ny rekommendation för e-marknadsplatser och branschorganisationer i EU som erbjuder tvistlösningssystem    De uppmanas att anpassa sina system till kvalitetskriterierna i direktivet om alternativ tvistlösning.
Om de använder automatiserade förfaranden för att lösa tvister ska detta offentliggöras, och parterna i tvisten ska kunna begära att resultatet granskas av en fysisk person.
De bör regelbundet, minst vartannat år, publicera självbedömningsrapporter om hur de tillämpar kvalitetskriterierna.

Offentligt samråd

Under 2022 höll kommissionen två samråd: ett om tillämpningen över gränserna och ett om hur tvistlösningssystemen kan anpassas till digitala marknader, som hölls samtidigt med en inbjudan att lämna synpunkter om samma ämne. Samråden bildar underlag till utvärderingen och konsekvensbedömningen som åtföljer kommissionens lagförslag om att se över reglerna för alternativ tvistlösning och tvistlösning på nätet. 

Lösa tvister utanför domstol

Alternativ tvistlösning innebär att man löser en tvist utanför domstol med hjälp av ett opartiskt tvistlösningsorgan. Att lösa konsumenttvister på det här sättet är enklare, snabbare och billigare än att gå till domstol.

Det finns många typer av alternativ tvistlösning, t.ex.

  • medling
  • förlikning
  • ombudsmän
  • skiljeförfarande
  • reklamationsnämnder.

Tvistlösningsorgan i de olika länderna

Det finns många olika tvistlösningsorgan i EU. Tack vare dem kan du lösa tvister om de flesta typer av produkter och tjänster (utom hälso- och sjukvård och högre utbildning) utan att gå till domstol.

Det spelar ingen roll om du köpt varan eller tjänsten på nätet eller i en butik, eller om näringsidkaren finns i ditt land eller ett annat EU-land.

På EU:s tvistlösningswebbplats hittar du en lista med ländernas tvistlösningsorgan.

Möte om alternativ tvistlösning 2021 – material

Mötet om alternativ tvistlösning är det största evenemanget av sitt slag i EU. Mötet hålls vartannat år och i den andra upplagan den 28–29 september 2021 deltog över 400 tvistlösningsorgan och andra konsumentskyddsaktörer i ett virtuellt evenemang.  Du hittar material från evenemanget via länkarna nedan.

Presentationer och tillhörande material

Video från avslutningsceremonin med slutsatser och slutord av EU-kommissionär Didier Reynders

31 DECEMBER 2021
2nd ADR Assembly, 28-29 September 2021, Summary Report

Rundabordssamtal om alternativ tvistlösning över gränserna

Nu när allt fler handlar på nätet har det blivit ännu viktigare att det finns effektiv tvistlösning utanför domstol mellan parter i olika länder för att den inre marknaden ska fungera smidigt. Men konsumenterna tycks inte välja detta alternativ på grund av komplicerade juridiska, språkliga och förfarandemässiga frågor, dålig kunskap om fördelarna med alternativ tvistlösning eller för att tvisten bara kan lösas genom klagomålsmekanismen på den plattform som konsumenten valt. 

Nätverket av europeiska konsumentcentrum (ECC-Net) och EU-kommissionen har därför anordnat ett rundabordssamtal om alternativ tvistlösning över gränserna för tvistlösningsorgan, myndigheter, europeiska konsumentcentrum, forskare och konsument- och företagsorganisationer.

21 JUNI 2022
Final Report - Cross-border ADR Roundtable

Diskussionsunderlag

Rapporter om hur tvistlösningsreglerna tillämpas

I enlighet med artikel 26 i direktivet om alternativ tvistlösning och artikel 21.2 i förordningen om tvistlösning på nätet publicerar kommissionen en gemensam rapport om hur alternativ tvistlösning och tvistlösning på nätet används, bland annat när det gäller tillgången till bra tvistlösningsorgan och resultatet för konsumenter och näringsidkare. Rapporten bygger på nationella rapporter om alternativ tvistlösning som myndigheterna lämnar in till kommissionen vart fjärde år och andra metoder för att samla in data, t.ex. workshoppar, samråd och studier.

Alternativ tvistlösning – rapport 2023

Alternativ tvistlösning – rapport 2019

Studier om alternativ tvistlösning

 

17 OKTOBER 2023
Information gathering for assisting the Commission in complying with its obligation under Article 26 (“reporting”) of the ADR Directive and Article 21 (“reporting”) of the ODR Regulation
24 AUGUSTI 2022
Executive Summary - Recommendations regarding the future needs of ADR
24 AUGUSTI 2022
Report - Recommendations regarding the future needs of ADR