Skip to main content

Metode alternative de soluționare a litigiilor în materie de consum

Soluționarea alternativă a litigiilor le permite consumatorilor și comercianților să soluționeze litigiile rapid și ieftin, fără a recurge la instanță.

Comisia a lansat o consultare publică pentru a contribui la evaluarea punerii în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/2394 privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC), a Directivei 2013/11 privind SAL și a Regulamentului (UE) nr. 524/2013 privind SOL. 

Pentru o mai bună protecție a consumatorilor, transmiteți-ne observațiile dumneavoastră cu privire la soluționarea extrajudiciară a litigiilor și asigurarea respectării drepturilor consumatorilor în țara dumneavoastră, până la 27 iunie 2022. 

Soluționarea extrajudiciară a litigiilor

Soluționarea alternativă a litigiilor (SAL) permite soluționarea litigiilor în afara instanței, cu asistență din partea unui organism imparțial de soluționare a litigiilor. Această metodă de soluționare a litigiilor în materie de consum este mai ușoară, mai rapidă și mai puțin costisitoare decât acționarea în instanță.

Există mai multe tipuri de SAL, cum ar fi:

  • medierea
  • concilierea
  • ombudsmanii
  • arbitrarea
  • comisii de soluționare a reclamațiilor.

Organisme de soluționare extrajudiciară a litigiilor, pe țări

În UE există un număr mare de organisme de soluționare extrajudiciară. Cei care fac apel la un astfel de organism, au acces la majoritatea tipurilor de produse sau servicii disponibile în cadrul SAL (plângerile privind asistența medicală sau învățământul superior nu sunt tratate de aceste organisme).

Nu contează dacă ați cumpărat produsul sau serviciul online ori într-un magazin sau dacă comerciantul are sediul în țara dumneavoastră sau în alt stat membru al UE.

Pe platforma de soluționare online a litigiilor puteți găsi lista organismelor de soluționare extrajudiciară a litigiilor, pe țări.

Plângeri privind achizițiile online

Dacă litigiul dumneavoastră se referă la o achiziție online, platforma de soluționare online a litigiilor (SOL) vă permite să depuneți o plângere online la un organism SAL în orice limbă și în orice țară din UE.

De regulă, procedura se desfășoară exclusiv online, durează aproximativ 90 de zile de la data alegerii organismului SAL și este gratuită sau contra unei sume modice.

Adunarea SAL 2021 – materiale

Adunarea SAL este cel mai important eveniment privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum din UE. Pentru cea de-a doua ediție a acestui eveniment semestrial, care a avut loc online în zilele de 28 și 29 septembrie 2021, Comisia a invitat peste 400 de entități de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) și alte părți interesate din domeniul protecției consumatorilor.  Materialele utilizate în cadrul acestui eveniment sunt disponibile accesând linkurile de mai jos.

Prezentări și materiale conexe

Ceremonia de închidere - concluziile și observațiile comisarului Didier Reynders (înregistrare video)

31 DECEMBRIE 2021
2nd ADR Assembly, 28-29 September 2021, Summary Report
English
(421.25 KB - PDF)
Descărcați

Masă rotundă: SAL la nivel transfrontalier

Având în vedere faptul că din ce în ce mai multe persoane își fac cumpărăturile online, pentru buna funcționare a pieței unice este important să dispunem de metode eficiente de soluționare extrajudiciară a litigiilor (SAL). Însă consumatorii nu aleg SAL la nivel transfrontalier din diverse motive, inclusiv din cauza unor aspecte juridice, lingvistice și procedurale complexe, din lipsa de informații cu privire la beneficiile SAL sau deoarece reclamația poate fi soluționată numai prin intermediul mecanismului gestionat de platforma online aleasă de aceștia. 

Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) și Comisia Europeană au găzduit o masă rotundă privind SAL la nivel transfrontalier, la care au participat entități SAL, autorități competente SAL, centre europene ale consumatorilor, reprezentanți ai mediului academic, consumatori și organizații ale consumatorilor.

21 IUNIE 2022
Final Report - Cross-border ADR Roundtable
English
(353.84 KB - PDF)
Descărcați

Documente de dezbatere

Studii legate de SAL

24 AUGUST 2022
Executive Summary - Recommendations regarding the future needs of ADR
English
(375.71 KB - PDF)
Descărcați
24 AUGUST 2022
Report - Recommendations regarding the future needs of ADR
English
(1.58 MB - PDF)
Descărcați