Gå til hovedindholdet

Alternativ konfliktløsning for forbrugere

Alternativ tvistbilæggelse giver forbrugere og forhandlere mulighed for at bilægge tvister hurtigt og billigt uden at gå rettens vej.

Revision af ATB-direktivet

Den 17. oktober 2023 vedtog Kommissionen et forslag om at revidere rammen for alternativ tvistbilæggelse ved hjælp af: 

  1. et lovgivningsforslag om ændring af det nuværende ATB-direktiv 
  2. et lovgivningsforslag om ophævelse af OTB-forordningen 
  3. en henstilling rettet til onlinemarkedspladser og erhvervsorganisationer i EU, der har en tvistbilæggelsesmekanisme, og til medlemsstaterne.

Målene med revisionen er at: 

  • tilpasse ATB-rammen til de digitale markeder ved at dække alle kategorier af tvister vedrørende forbrugerrettigheder i EU  
  • forbedre adgangen til ATB i grænseoverskridende tvister ved hjælp af digitale værktøjer, bistand til forbrugere og erhvervsdrivende 
  • forenkle ATB-procedurerne for alle aktører, herunder ved at reducere ATB-instansernes rapporteringsforpligtelser og erhvervsdrivendes oplysningsforpligtelser og samtidig tilskynde erhvervsdrivende til at øge deres deltagelse i ATB-procedurer gennem indførelse af en svarpligt 
  • nedlægge OTB-platformen og erstatte den med brugervenlige digitale værktøjer, der kan hjælpe forbrugerne med at finde et klagesystem til bilæggelse af deres tvist 
  • tilskynde onlinemarkedspladser og erhvervsorganisationer i EU, der har en tvistbilæggelsesmekanisme, til at tilpasse sig kvalitetskriterierne i ATB-direktivet. 

Lovgivningsforslagene ledsages af følgende: 

Find alle dokumenter om revisionen af ATB-direktivet

Forbedringer Den nuværende ATB/OTB-ramme Foreslåede ændringer
Udvidelse af ATB-direktivets anvendelsesområde  Direktivet omfatter kun tvister, der udspringer af kontraktlige forpligtelser mellem forbrugere med bopæl i EU og erhvervsdrivende, der er etableret i EU.  Direktivet vil finde anvendelse på alle overtrædelser af EU-lovgivningen, der vedrører forbrugerbeskyttelse, f.eks. i forbindelse med vildledende prisangivelse, diskriminerende praksis, spørgsmål vedrørende skift mellem tjenesteudbydere, udeladelse af oplysninger forud for aftaleindgåelsen, portabilitet af indhold, retsmidler i forbindelse med retten til afhjælpning osv. 
Erhvervsdrivende fra tredjelande kan frivilligt deltage i ATB-procedurer.
Fremme af erhvervsdrivendes deltagelse i ATB Erhvervsdrivende kan deltage i ATB på frivillig basis, medmindre deltagelsen kræves i henhold til EU-lovgivning eller national lovgivning. Erhvervsdrivende deltager stadig i ATB på frivillig basis, men de erhvervsdrivende vil dog skulle svare inden for 20 arbejdsdage på en ATB-instans' anmodning om, hvorvidt de har til hensigt at deltage i ATB eller ej. 
Onlineerhvervsdrivende vil ikke længere skulle angive linket til OTB-platformen eller have en særlig e-mailadresse.
Målrettet forbrugerbistand i forbindelse med grænseoverskridende og indenlandsk ATB Forbrugerne kan få hjælp til at få adgang til grænseoverskridende ATB gennem europæiske forbrugercentre, forbrugerorganisationer eller andre organer. Medlemsstaterne udpeger et europæisk forbrugercenter, en forbrugerorganisation eller et andet organ som ATB-kontaktpunkter for at lette kommunikationen mellem parterne, bistå i processen, give parterne og ATB-instanserne generelle oplysninger om forbrugerrettigheder i EU og om de procedureregler, der anvendes af de udpegede ATB-instanser, eller informere om andre klagemuligheder, hvis en tvist ikke kan løses gennem en ATB-procedure.
Alle aktører, der bistår forbrugerne, skal handle i god tro og give alle nødvendige oplysninger på forhånd.
Kommissionen opretholder OTB-platformen for at sætte forbrugerne i stand til at løse deres tvister med erhvervsdrivende. OTB-platformen vil blive erstattet af et digitalt interaktivt værktøj, der vil give forbrugerne adgang til klagemuligheder.
Beskyttelse af sårbare forbrugere på digitale markeder   Forbrugerne kan indgive klager og dokumentation online på en sporbar måde og få adgang til dokumenter i et ikkedigitalt format efter anmodning.
Forslaget kræver anvendelse af digitale ATB-procedurer ved hjælp af lettilgængelige og inklusive værktøjer.
Mere brugervenlige og gennemsigtige ATB-procedurer   Parterne har ret til at anmode om, at ATB-resultatet gennemgås af en fysisk person, når proceduren blev foretaget automatisk.
ATB-instanserne får mulighed for at samle sager med lignende elementer efter at have informeret forbrugeren om denne mulighed og givet mulighed for at nægte at få samlet sagen. 
Rationalisering af indberetningskrav for ATB-instanser   ATB-instanserne skal offentliggøre detaljerede årlige aktivitetsrapporter på deres websteder. ATB-instanserne skal offentliggøre sammenfattende aktivitetsrapporter hvert 2. år.
Oplysningskravene til ATB-instanser i meddelelsesfasen er lempet.
Ny henstilling til onlinemarkedspladser og erhvervsorganisationer i EU, der stiller tvistbilæggelsessystemer til rådighed    Kommissionen opfordrer dem til at tilpasse deres systemer til kvalitetskriterierne i ATB-direktivet.
Hvis de anvender automatiserede procedurer til at bilægge tvister, offentliggøres dette, og de giver tvistens parter ret til at anmode om, at resultatet gennemgås af en fysisk person.
De bør regelmæssigt og mindst hvert andet år offentliggøre selvevalueringsrapporter om, hvordan kvalitetskriterierne gennemføres.

Offentlig høring

I 2022 gennemførte Kommissionen to offentlige høringer: en bagudrettet og fremadrettet, sideløbende med en indkaldelse af feedback. Høringerne blev gennemført med henblik på den evaluering og konsekvensanalyse, der ledsager Kommissionens lovgivningsforslag om reformen af ATB/OTB-rammen. 

Behandling af klager uden for retssystemet

Alternativ tvistbilæggelse går ud på at løse en konflikt uden at gå rettens vej, men med hjælp fra et upartisk tvistbilæggelsesorgan. Det er lettere, hurtigere og billigere at løse forbrugertvister på denne måde.

Der findes flere former for alternativ tvistbilæggelse, bl.a.

  • mægling
  • forlig
  • ombudsmænd
  • voldgift
  • klageudvalg

Udenretslige nationale tvistbilæggelsesorganer efter land

Der findes en lang række udenretslige organer i hele EU. Ved at bruge et af dem kan du få adgang til alternativ tvistbilæggelse for de fleste typer produkter og tjenesteydelser (klager over sundhedspleje eller højere uddannelse behandles ikke af disse organer).

Det har ingen betydning, om du har købt produktet eller tjenesteydelsen online eller i en butik, eller om forhandleren er etableret i dit land eller i et andet EU-land.

På platformen for onlinetvistbilæggelse kan du finde en liste over udenretslige tvistbilæggelsesorganer efter land.

ATB-møde 2021 — materialer

ATB-mødet er det største arrangement i EU for alternativ tvistbilæggelse på forbrugerområdet. I forbindelse med den anden udgave af det arrangement, der afholdes hvert andet år, og som blev afholdt den 28.-29. september 2021, inviterede Kommissionen over 400 instanser og andre interessenter på forbrugerbeskyttelsesområdet, der beskæftiger sig med alternativ tvistbilæggelse (ATB), til et virtuelt arrangement.  Materiale fra arrangementet findes på linkene nedenfor.

Præsentationer og tilhørende materialer

Video af afslutningsceremonien med konklusioner og afsluttende bemærkninger fra kommissær Didier Reynders

31. DECEMBER 2021
2nd ADR Assembly, 28-29 September 2021, Summary Report

Rundbordsmøde om alternativ tvistbilæggelse på tværs af grænser

I betragtning af overgangen til onlinehandel er effektiv udenretslig tvistbilæggelse (ATB) på tværs af grænser blevet mere relevant for et velfungerende indre marked. Data viser imidlertid, at forbrugerne ikke vælger ATB på tværs af grænser af forskellige årsager, herunder komplekse juridiske, sproglige og proceduremæssige spørgsmål, ringe kendskab til fordelene ved ATB, eller fordi klagen kun kan løses gennem den klagebehandlingsmekanisme, der drives af den onlineplatform, som forbrugeren har valgt. 

Det Europæiske Netværk af Forbrugercentre (ECC-Net) og Europa-Kommissionen afholdte et rundbordsmøde om ATB på tværs af grænser. ABT-instanser, kompetente ATB-myndigheder, ECC'er, akademikere, forbruger- og erhvervsorganisationer blev indbudt.

21. JUNI 2022
Final Report - Cross-border ADR Roundtable

Diskussionsoplæg:

Rapporter om ATB-anvendelse

I overensstemmelse med artikel 26 i ATB-direktivet og artikel 21, stk. 2, i OTB-forordningen offentliggør Kommissionen en fælles rapport om anvendelsen af ATB/OTB, hvori den fremhæver udviklingen og anvendelsen af ATB-instanser af høj kvalitet og ATB's og OTB's betydning for forbrugere og erhvervsdrivende. Denne rapport er baseret på nationale ATB-rapporter, som de kompetente ATB-myndigheder forelægger Kommissionen hvert fjerde år, og andre dataindsamlingsinitiativer (særlige workshopper, offentlige høringer, undersøgelser osv.).

Rapport om ATB-anvendelse 2023

Rapport om ATB-anvendelse 2019

ABT-relaterede undersøgelser

 

17. OKTOBER 2023
Information gathering for assisting the Commission in complying with its obligation under Article 26 (“reporting”) of the ADR Directive and Article 21 (“reporting”) of the ODR Regulation
24. AUGUST 2022
Executive Summary - Recommendations regarding the future needs of ADR
24. AUGUST 2022
Report - Recommendations regarding the future needs of ADR