Siirry pääsisältöön

Oikeusvaltiokertomus 2022

Vuoden 2022 oikeusvaltiokertomuksessa seurataan oikeusvaltioperiaatteeseen liittyviä merkittäviä muutoksia EU:n jäsenvaltioissa.

Tiedonanto ja maakohtaiset luvut

Vuoden 2022 oikeusvaltiokertomuksessa ja sen 27 maakohtaisessa luvussa esitellään sekä myönteistä että kielteistä kehitystä EU:n jäsenvaltioissa neljällä oikeusvaltioperiaatteen kannalta keskeisellä alalla: oikeuslaitos, korruptiontorjunnan kehys, tiedotusvälineiden moniarvoisuus sekä muut hallitusjärjestelmän osien keskinäiseen valvontaan liittyvät institutionaaliset kysymykset. Tarkastellessaan näitä aloja komissio on tehnyt aiempaa perusteellisempia analyyseja ja arvioinut tarkemmin kahdessa edellisessä kertomuksessa yksilöityjen haasteiden ja kehityssuuntausten tämänhetkistä tilannetta.

Kertomuksessa käsitellään myös ensimmäistä kertaa eräitä uusia aiheita, jotka on katsottu merkityksellisiksi oikeusvaltioperiaatteen turvaamisen kannalta. Näitä ovat esimerkiksi julkisen palvelun media ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioiden täytäntöönpanotilanne. Myös Euroopan parlamentti ja sidosryhmien edustajat olivat pyytäneet näiden aiheiden ottamista mukaan kertomukseen.

Kertomuksen maakohtaiset luvut perustuvat komission suorittamaan laadulliseen arviointiin, ja niissä analysoidaan vuoden 2021 oikeusvaltiokertomuksen perusteella toteutettuja jatkotoimia ja uusia kehityssuuntia.

Oikeusvaltiokertomus on osa EU:n laajempia toimia, joilla halutaan edistää ja puolustaa EU:n arvoja. Näihin toimiin kuuluvat muun muassa eurooppalaisen demokratian toimintasuunnitelma ja perusoikeuskirjan uudistettu täytäntöönpanostrategia sekä tasa-arvon unionia koskevat kohdennetut strategiat. Myös EU:n lainsäädännön soveltamisen valvonta ja perusoikeuskirjassa vahvistettujen perusoikeuksien suojelu rikkomusmenettelyjen avulla liittyvät näihin toimiin.

Tästä vuodesta alkaen kertomus sisältää myös erityisiä suosituksia kullekin jäsenvaltiolle. Kertomus on luonteeltaan ennaltaehkäisevä, ja siinä esitettyjen suositusten tavoitteena on auttaa EU:n jäsenvaltioita viemään uudistuksia eteenpäin, edistää myönteistä kehitystä ja määrittää, missä viimeaikaisiin muutoksiin tai uudistuksiin mahdollisesti tarvitaan parannuksia tai jatkotoimia.

Kertomus perustuu EU-maiden kanssa käytävään jatkuvaan vuoropuheluun, mutta komissiolla on täysi poliittinen vastuu sen sisältämistä arvioinneista ja suosituksista. Seuraavassa oikeusvaltiokertomuksessa arvioidaan uutta kehitystä ja suositusten täytäntöönpanoa.

2022 Rule of law report - Communication and country chapters

Menetelmä

Maakohtaisiin lukuihin sisältyvä arviointi on laadittu vuonna 2022 päivitetyn menetelmän mukaisesti. Menetelmästä on keskusteltu jäsenvaltioiden kanssa, ja siinä on otettu huomioon myös se, että kertomukseen sisällytetään nyt myös suosituksia jäsenvaltioille. Maakohtaisissa luvuissa ei pyritä esittämään tyhjentävää kuvausta kaikista oikeusvaltiotilanteeseen kussakin jäsenvaltiossa vaikuttavista seikoista, vaan keskitytään merkittävimpiin muutoksiin. Arvioinnissa viitataan unionin oikeuden vaatimuksiin, jotka perustuvat muun muassa Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön. Myös Euroopan neuvoston suositukset ja lausunnot ovat hyödyllinen viitekehys erilaisille normeille ja hyville toimintatavoille.

Oikeusvaltiokertomusta laatiessaan komissio teki tiivistä yhteistyötä EU-maiden kanssa ja hyödynsi monia eri tietolähteitä. Jäsenvaltioita pyydettiin toimittamaan kirjalliset kannanottonsa ja osallistumaan helmi–huhtikuussa järjestettyihin maavierailuihin. Komissio järjesti näiden maavierailujen puitteissa yli 500 verkkokokousta kansallisten viranomaisten, riippumattomien elinten ja sekä kansalaisyhteiskuntaa edustavien organisaatioiden kanssa. Lisäksi toteutettiin kohdennettu sidosryhmäkuuleminen, jonka avulla saatiin arvokasta horisontaalista ja maakohtaista tietoa. Myös Euroopan neuvosto toimitti yhteenvedon lausunnoista ja raporteista, jotka se viime aikoina on antanut EU:n jäsenvaltioista. Ennen kertomuksen julkaisemista jäsenvaltioille annettiin tilaisuus päivittää maakohtaisten lukujen faktatietoja.

Oikeusvaltiomekanismin käyttöönoton helpottamiseksi perustettiin vuonna 2020 kansallisten yhteysviranomaisten verkosto, joka toimi myös tänä vuonna EU-maiden yhteydenpitokanavana oikeusvaltiokertomuksen valmistelua ja parhaiden käytäntöjen vaihtamista varten.

2022 Rule of law report - methodology

Jäsenvaltioiden toimittamat tiedot

Kaikkia EU:n jäsenvaltioita pyydettiin toimittamaan tietoja merkittävistä muutoksista, jotka ovat tapahtuneet etenkin vuoden 2021 oikeusvaltiokertomuksen hyväksynnän jälkeen. Tietojen keruussa käytettiin päivitettyä kyselylomaketta, josta oli keskusteltu jäsenvaltioiden kanssa. Tietoja kerättiin kertomuksen kattamilta neljältä aihealueelta (oikeuslaitos, korruptiontorjunnan kehys, tiedotusvälineiden moniarvoisuus sekä muut hallitusjärjestelmän osien keskinäiseen valvontaan liittyvät institutionaaliset kysymykset), ja ne toimitettiin sovitussa muodossa. Jäsenvaltioiden kirjallisia kannanottoja täydennettiin maavierailujen yhteydessä käydyissä keskusteluissa ja sidosryhmiltä saaduilla tiedoilla.

2022 Rule of Law report - input from Member States

Kohdennettu sidosryhmäkuuleminen

Vuoden 2022 oikeusvaltiokertomuksen valmisteluvaiheessa komissio pyysi sidosryhmiä toimittamaan kirjallisia kannanottoja kohdennetussa sidosryhmäkuulemisessa 1.12.2021–24.1.2022. EU:n virastot, eurooppalaiset verkostot, kansalliset ja EU:n tason kansalaisjärjestöt ja ammatilliset järjestöt sekä muut kansainväliset ja eurooppalaiset toimijat toimittivat yhteensä yli 220 kannanottoa, jotka sisälsivät sekä horisontaalista että maakohtaista tietoa. Kuulemisessa saadut tiedot on otettu huomioon komission arvioinnissa.

2022 Rule of law report - targeted stakeholder consultation

Documents

  • 13. HEINÄKUUTA 2022
2022 Rule of law report - methodology

  • 13. HEINÄKUUTA 2022
EU’s rule of law toolbox - factsheet
  • Deutsch
    (205.67 KB - PDF)
  • français
    (208.81 KB - PDF)

  • 13. HEINÄKUUTA 2022
The European rule of law mechanism - factsheet
  • Deutsch
    (156.97 KB - PDF)
  • français
    (150.82 KB - PDF)