Comunicare și capitole consacrate fiecărei țări
Raportul din 2022 privind statul de drept include câte un capitol pentru fiecare din cele 27 de state membre. El analizează evoluțiile pozitive și negative din statele membre în patru domenii-cheie pentru statul de drept: sistemul de justiție, cadrul anticorupție, pluralismul mass-mediei și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru. Analizând aceste domenii, Comisia a continuat să își aprofundeze evaluările și să monitorizeze provocările și evoluțiile identificate în cele două rapoarte anterioare.
Raportul abordează pentru prima dată câteva subiecte noi care au devenit relevante pentru asigurarea statului de drept, cum ar fi serviciile publice de mass-media și o prezentare generală a punerii în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Adăugarea acestor subiecte a fost solicitată inclusiv de Parlamentul European și părțile interesate.
Capitolele consacrate fiecărei țări, care se bazează pe o evaluare calitativă efectuată de Comisie, analizează evoluțiile înregistrate de la raportul anterior și acțiunile întreprinse ca urmare a provocărilor și evoluțiilor identificate în raportul din 2021.
Raportul face parte din eforturile mai ample ale UE de promovare și apărare a valorilor sale. Aceste eforturi includ Planul de acțiune pentru democrația europeană și Strategia reînnoită pentru punerea în aplicare a Cartei drepturilor fundamentale, precum și anumite strategii dedicate progresului către o uniune a egalității. Un alt aspect conex este monitorizarea aplicării dreptului UE și protecția drepturilor fundamentale prevăzute de Cartă, inclusiv prin utilizarea acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.
Începând din acest an, raportul include și recomandări adresate tuturor statelor membre. Cum raportul are un caracter preventiv, obiectivul recomandărilor este de a asista statele membre în eforturile lor de continuare a reformelor, de încurajare a evoluțiilor pozitive și de identificare a domeniilor în care ar putea fi necesare îmbunătățiri sau acțiuni de urmărire a schimbărilor sau reformelor recente, pe baza unui dialog continuu cu acestea.
Comisia a pregătit acest raport pe baza unui dialog continuu cu statele membre, păstrând totodată pe deplin responsabilitatea politică pentru evaluarea sa și pentru recomandările formulate. Următoarea ediție va urmări evoluțiile și va evalua punerea în aplicare a recomandărilor.
2022 Rule of law report - Communication and country chapters
Metodologie
Evaluarea cuprinsă în cele 27 de capitole consacrate țărilor a fost redactată în conformitate cu metodologia actualizată în 2022, în urma discuțiilor cu statele membre, cu scopul, printre altele, de a reflecta, includerea recomandărilor în raport. Capitolele consacrate fiecărei țări nu urmăresc să ofere o descriere exhaustivă a situației statului de drept în țările membre, ci doar să prezinte evoluțiile semnificative. Analizele se referă la cerințele legislației UE, inclusiv la cele care rezultă din jurisprudența CJUE. În plus, recomandările și avizele Consiliului Europei oferă un cadru de referință util pentru standardele și bunele practici relevante.
Raportul privind statul de drept este rezultatul unei colaborări strânse cu statele membre și se bazează pe diverse surse. Statele membre au fost invitate să furnizeze contribuții scrise și să participe la vizitele efectuate în fiecare țară în perioada februarie-aprilie. Pentru aceste vizite de țară, Comisia a organizat peste 500 de reuniuni online cu autorități naționale, organisme independente și părți interesate, inclusiv organizații ale societății civile. În plus, o consultare specifică a părților interesate a furnizat valoroase contribuții orizontale și specifice fiecărei țări. Consiliul Europei a contribuit, la rândul său, cu o prezentare generală a avizelor și rapoartelor sale recente privind statele membre ale UE. Înainte de adoptarea raportului, statelor membre li s-a oferit posibilitatea de a furniza informații actualizate privind capitolul referitor la propria țară.
Rețeaua de puncte naționale de contact pentru statul de drept, înființată în 2020 pentru a contribui la instituirea mecanismului, a continuat să funcționeze drept canal permanent de comunicare cu statele membre pentru pregătirea raportului, precum și pentru schimbul de bune practici.
2022 Rule of law report - methodology
Contribuții din partea statelor membre
Toate statele membre au fost invitate să furnizeze informații cu privire la evoluțiile semnificative, în special de la adoptarea Raportului din 2021 privind statul de drept, pe baza unui chestionar actualizat care a fost discutat cu statele membre. Contribuțiile sunt structurate în jurul celor patru piloni vizați de raport – sistemul de justiție, cadrul anticorupție, pluralismul mass-mediei și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru. Ele au fost furnizate după un model convenit. Contribuțiile scrise din partea statelor membre au fost completate de discuții derulate în cursul vizitelor de țară și de informații primite de la părțile interesate.
2022 Rule of Law report - input from Member States
Consultare specifică cu părțile interesate
Ca parte a pregătirii Raportului din 2022 privind statul de drept, Comisia Europeană a invitat părțile interesate să furnizeze contribuții scrise prin intermediul unei consultări specifice a părților interesate, deschisă în perioada 1 decembrie 2021 - 24 ianuarie 2022. Consultarea a reunit peste 220 de contribuții orizontale și specifice fiecărei țări furnizate de diverse agenții ale UE, de rețele europene, de organizații ale societății civile de la nivel național și european, de asociații profesionale și de actori internaționali și europeni. Informațiile obținute în urma consultării au contribuit la analiza Comisiei, oferind constatări factuale privind evoluțiile din statele membre.