Acțiuni pentru un consum sustenabil - Comisia Europeană
Direct la conținutul principal

Rezervoare AdBlue în automobilele Stellantis

În urma alertelor emise de asociațiile de consumatori din Italia și Spania, Asociația Europeană a Consumatorilor (BEUC) a solicitat rețelei CPC să deschidă o investigație la nivelul UE cu privire la aspecte tehnice legate de rezervoarele AdBlue în anumite vehicule diesel fabricate de Stellantis.

AdBlue este un lichid destinat motoarelor diesel care permite funcționarea sistemului SCR (sistemul de reducere catalitică selectivă) și reducerea emisiilor nocive de oxid de azot.  

Clienții s-au plâns de faptul că software-ul încorporat în anumite vehicule diesel fabricate de Stellantis (cum ar fi Peugeot, Citroën, DS sau Opel) în perioada ianuarie 2014-august 2020 indica în mod eronat că rezervorul AdBlue era aproape sau complet gol. Prin urmare, motorul se oprea și nu putea fi repornit, provocând reparații costisitoare pentru proprietari.

Stellantis a precizat că problemele tehnice legate de rezervorul de uree au apărut la generațiile mai vechi de vehicule, în timp ce vehiculele mai noi sunt echipate cu componente îmbunătățite.  

Măsuri compensatorii convenite de Stellantis  

În septembrie 2023, Autoritatea de concurență din Italia (AGCM) a investigat problema și a convenit cu Stellantis asupra unei serii de măsuri compensatorii pentru consumatorii italieni.

În urma unui dialog cu Comisia și cu rețeaua CPC, Stellantis a acceptat să extindă aceste măsuri la toate statele membre, asumându-și și o serie de angajamente suplimentare, și anume:

  • să extindă acoperirea specială pentru mărcile Stellantis Peugeot, Citroën, DS și Opel. Aceasta înseamnă că Stellantis prelungește cu 8 ani de la data de fabricație a vehiculului acoperirea costurilor pieselor, dincolo de cerințele de garanție, în funcție de vechimea și kilometrajul vehiculului. Așadar, acoperirea se va extinde până în 2028 pentru vehiculele fabricate în august 2020. Pentru vehiculele eligibile cu o vechime de până la 5 ani și cu cel mult 150 000 km, Stellantis rambursează 100 % din costul pieselor. Dacă vehiculul are o vechime între 5 și 8 ani, societatea acoperă între 30 % și 90 % din costul pieselor, în funcție de kilometraj.
  • să acorde o sumă suplimentară de 30 EUR pentru a acoperi costurile serviciilor de manoperă care, în unele cazuri, reprezintă în medie aproximativ 20 % din aceste costuri.
  • să acopere 100 % din costul pieselor și al serviciilor de manoperă pentru consumatorii care se confruntă cu probleme recurente (pentru clienții care s-au deplasat la un reparator autorizat pentru o a doua înlocuire a rezervorului de uree, în limita a 50 000 km sau 24 de luni de la înlocuirea anterioară efectuată de un reparator autorizat și atestată prin factură, cu excepția vehiculelor de ocazie - măsura este în vigoare până în august 2028).
  • să îi compenseze retroactiv cu o sumă forfetară pe consumatorii care au primit rambursări mai puțin favorabile decât extinderea acoperii speciale după data de 1 ianuarie 2021
  • să organizeze cursuri de formare pentru angajații rețelei de distribuție și ai serviciilor de asistență pentru clienți, pentru a garanta că toți consumatorii sunt informați în mod corespunzător cu privire la acoperirea de care dispun. =

De asemenea, Stellantis va lansa o platformă privind măsura retroactivă pentru consumatorii afectați care au beneficiat deja de măsuri compensatorii, pentru a calcula dreptul la eventuale despăgubiri suplimentare. Platforma va fi disponibilă la jumătatea lunii ianuarie 2025.  

Dezinformarea ecologică în sectorul transportului aerian

În urma unei alerte lansate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), autoritățile naționale de protecție a consumatorilor (CPC), sub coordonarea Comisiei Europene și sub conducerea Direcției Generale de Inspecție Economică din Belgia, a Autorității pentru Consumatori și Piețe din Țările de Jos, a Autorității pentru Consumatori din Norvegia și a Direcției Generale pentru Consumatori din Spania, au contactat 20 de companii aeriene, solicitându-le să abordeze afirmațiile potențial înșelătoare legate de mediu. 

Principala preocupare a rețelei CPC s-a axat pe afirmațiile făcute de companiile aeriene potrivit cărora emisiile de CO2 generate de un zbor ar putea fi compensate prin proiecte climatice sau reduse prin utilizarea de combustibili durabili, la care consumatorii ar putea contribui prin plata unor taxe suplimentare. Cu toate acestea, companiile aeriene nu au precizat încă dacă aceste afirmații pot fi justificate prin dovezi științifice solide. 

Principalele elemente ale acțiunii 

Autoritățile CPC au identificat diferite tipuri de practici înșelătoare, cum ar fi: 

  • crearea impresiei false că emisiile de CO2 generate de un zbor pot fi reduse sau contrabalansate pe deplin prin plata unei taxe suplimentare pentru a finanța proiecte climatice cu un impact de mediu mai puțin sigur sau prin utilizarea de combustibili de aviație alternativi 
  • utilizarea termenului „combustibili de aviație durabili” (SAF) fără a justifica în mod clar impactul acestor combustibili asupra mediului 
  • utilizarea termenilor „verde”, „durabil” sau „responsabil” la modul absolut sau utilizarea altor afirmații implicite legate de mediu care îi pot induce în eroare pe consumatori cu privire la impactul asupra mediului al industriei aviatice foarte poluante 
  • afirmarea faptului că o anumită companie aeriană se îndreaptă către un nivel net al emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) egal cu zero sau către o performanță de mediu viitoare, fără angajamente și obiective clare și verificabile și fără un sistem independent de monitorizare 
  • punerea la dispoziția consumatorilor a unui „calculator” pentru emisiile de CO2 generate de un anumit zbor, fără a furniza dovezi științifice suficiente cu privire la fiabilitatea unui astfel de calcul sau informații privind elementele utilizate pentru efectuarea acestuia 
  • punerea la dispoziția consumatorilor a unei comparații a zborurilor în ceea ce privește emisiile lor de CO2, fără a furniza informații suficiente și exacte cu privire la elementele pe care se bazează comparația respectivă. 

Această acțiune urmărește să asigure alinierea practicilor comerciale aplicate de toate companiile din sectorul transportului aerian la legislația UE privind protecția consumatorilor, respectând regulile privind justificarea și comunicarea afirmațiilor voluntare legate de mediu. 

Zalando

În urma unui dialog cu Comisia Europeană și cu autoritățile naționale de protecție a consumatorilor, Zalando s-a angajat să elimine marcajele privind durabilitatea afișate în dreptul produselor oferite pe platforma sa. Acestea îi pot induce în eroare pe consumatori cu privire la caracteristicile de mediu ale produselor.    

În aprilie 2022, Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (CPC), coordonată de Comisia Europeană și condusă de patru autorități din Germania, Danemarca, Norvegia și Suedia, a inițiat o acțiune coordonată cu Zalando. În acel moment, principala preocupare a rețelei era utilizarea de către Zalando a unui marcaj privind durabilitatea. În cursul acțiunii coordonate și ca urmare a acesteia, Zalando a retras marcajul și s-a angajat să nu îl mai utilizeze. Cu toate acestea, au continuat să existe preocupări cu privire la pictogramele înșelătoare legate de mediu, pe care Zalando le-a introdus după eliminarea marcajului privind durabilitatea. Rețeaua CPC era, de asemenea, preocupată de prezentarea și funcționarea filtrului și a elementelor de probă necesare pentru a sprijini afirmațiile legate de mediu.  

Ca urmare a dialogului cu rețeaua CPC, Zalando s-a angajat: 

  • să elimine de pe toate paginile web marcajul privind durabilitatea utilizat inițial  
  • să elimine toate pictogramele înșelătoare legate de mediu care figurau în dreptul produselor (cum ar fi, o frunză sau un arbore)  
  • să nu mai utilizeze termenul „durabilitate” sau alți termeni care indică un beneficiu ecologic și/sau etic, fără o justificare în imediata apropiere a unei astfel de afirmații – în schimb, Zalando va utiliza termenul „standard de produs” sau o mențiune similară, cu informații clare privind caracteristicile specifice ale produsului, inclusiv ponderea în procente a caracteristicii respective în structura produsului (de exemplu, materiale reciclate) 
  • să elimine pictogramele și termenul „durabilitate” și din filtru și să introducă în schimb termenul „standard de produs” care le permite consumatorilor să filtreze și să selecteze produse pe baza unor anumite caracteristici ale produsului 
  • să modifice funcția de corespondență a filtrului, făcând posibilă selectarea produselor pe baza unui singur criteriu în raport cu o anumită caracteristică a acestora 
  • să furnizeze informații clare și specifice privind beneficiile ecologice și/sau etice ale produsului pe pagina cu detalii despre produs – de exemplu, caracteristicile produsului, împreună cu ponderea procentuală a fiecăreia  
  • să revizuiască pagina cu informații privind durabilitatea prin introducerea a două noi pagini web: una cu mai multe informații privind standardele produselor și una cu informații privind abordările și strategiile legate de durabilitate ale Zalando  
  • să se asigure că afirmațiile Zalando legate de mediu se referă la aspecte care sunt semnificative în ceea ce privește impactul produsului asupra mediului. 

Nintendo

În urma unei alerte externe din partea Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), Rețeaua de cooperare între autoritățile publice însărcinate cu aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorilor (CPC) a contactat Nintendo of Europe GmbH („Nintendo”) întrucât s-au semnalat cazuri de nefuncționare a stick-urilor analogice ale anumitor controlere „Nintendo switch”. În urma discuțiilor, Nintendo le va oferi consumatorilor din UE dreptul de a remedia gratuit problema de reactivitate a stick-ului analogic al acestor controlere. Pentru aceasta, consumatorii vor putea apela la centrele sale oficiale de reparații chiar dacă garanția legală sau garanția producătorului și/sau a vânzătorului a expirat. Acțiunea a fost condusă de Ministerul Dezvoltării și Investițiilor din Grecia și de Agenția Germană de Mediu și a fost coordonată de Comisia Europeană.
 
O serie de consumatori care utilizau consola Nintendo Switch au raportat autorităților CPC și asociațiilor de consumatori probleme de controlul asupra jocului. Controlerele lor s-au deteriorat și au început să înregistreze comenzi nedorite fără să fi fost atinse de utilizator. Întrucât controlerele nu mai puteau fi utilizate, consumatorii care nu le-au putut repara ușor sau gratuit au ales adesea să le arunce și le-au înlocuit cu altele noi, lucru care a generat deșeuri electronice inutile. Această problemă tehnică denumită „Joy-Con drift” a apărut la toate tipurile de console Nintendo Switch. Cifrele vorbesc: până în ianuarie 2021, organizațiile membre ale BEUC au primit aproape 25 000 de plângeri din partea consumatorilor cu privire la consola Nintendo Switch.
 
Ca urmare a dialogului, Nintendo va oferi posibilitatea de reparare și va indica în mod clar în secțiunea relevantă a site-ului său european de asistență că: orice aspect legat de deviere sau de reactivitatea controlerelor Joy-Con va fi remediat gratuit de către centrele de reparații ale Nintendo, indiferent dacă acest lucru a fost cauzat de un defect sau de o uzură și chiar dacă garanția suplimentară de 24 de luni a producătorului oferită de Nintendo a expirat. În plus, Nintendo a convenit cu autoritățile de protecție a consumatorilor să ofere același drept consumatorilor care nu sunt cumpărătorii inițiali ai controlerului.
 
Consumatorii care se confruntă cu probleme legate de reactivitatea controlerelor Joy-Con pot consulta secțiunea dedicată asistenței pentru clienți de pe site-ul Nintendo, iar pagina dedicată „Joy-Con Control Sticks Are Not Responding or Respond Injust” le permite consumatorilor să afle mai multe informații sau să rezerve direct o intervenție de reparație.

  • 4 APRILIE 2023
Common position of national authorities of the CPC Network concerning the commercial practices of Nintendo of Europe GmbH