Gå direkt till innehållet

Samråd och studier om digitala avtal

Samråd om förslag till gemensamma regler för digitala avtal när det gäller köp av digitalt innehåll och fysiska varor på nätet.

Samråd

EU-kommissionen har i sina riktlinjer för bättre lagstiftning fastställt minimikrav för berörda parters möjlighet att delta i initiativ och inkomma med synpunkter. I enlighet med detta har kommissionen tagit fram en omfattande samrådsstrategi för att sörja för ett brett deltagande genom hela policycykeln för det här initiativet.

Strategin bygger på en kombination av allmänna och riktade samråd. Kommissionen har samlat in ett brett och välavvägt urval av synpunkter genom att ge alla berörda parter (företag, konsumenter, nationella myndigheter samt jurister och andra akademiker) möjlighet att yttra sig.
I det omfattande samrådsarbetet har det ingått ett allmänt samråd, specifika samråd med valda aktörer och EU-länderna samt konsument- och företagsenkäter.

1. Allmänt samråd 

2. Riktade samråd:

a. I början av 2015 inrättades en samrådsgrupp för konsumentreglerna för e-handel bestående av 22 organisationer från olika intressegrupper, t.ex. konsumenter, småföretag, återförsäljare, e-handelsföretag, webbplattformar, tillverkare, jurister, marknadsföringsexperter, innehållsutvecklare och innehållsleverantörer. Samrådsgruppen fick i uppdrag att hjälpa kommissionen att undersöka de avtalsrättsliga hindren för köp av digitalt innehåll och fysiska varor på nätet, kartlägga problemområdena och diskutera tänkbara lösningar. Gruppen sammanträdde sju gånger mellan januari och oktober 2015.

b. Workshoppar med EU-länderna: Tre workshoppar med EU-länderna har organiserats. På den första workshoppen (5 juni 2015) diskuterades hur kommissionens initiativ skulle utformas rent allmänt och vilka avtalsrättsliga frågor för digitalt innehåll som var viktigast.

Den andra workshoppen (6 juli 2015) gällde frågor om försäljning av fysiska varor på nätet. På den tredje workshoppen (6 oktober 2015) diskuterades de regler som kommissionen skulle ta fram mer i detalj. De viktigaste frågorna diskuterades också med de nationella tillsynsmyndigheterna i kommittén för konsumentskyddssamarbete (28 april 2015) och med de nationella myndigheter som ansvarar för konsumentpolitiska frågor i det konsumentpolitiska nätverkets möte (5–6 maj 2015).

c. En rad bilaterala möten har hållits med de EU-länder som redan har inlett förarbeten till lagstiftning om digitalt innehåll. Även med de andra EU-länderna har det hållits bilaterala tekniska möten.

d. Rådgivande europeiska konsumentgruppen (ECCG) har tillsatt en särskild arbetsgrupp för den digitala inre marknaden bestående av tolv företrädare för nationella konsumentorganisationer. Arbetsgruppen har tagit fram rekommendationer om hur man kan tackla de avtalsrättsliga hindren för köp av digitalt innehåll och fysiska varor på nätet. Gruppen rekommenderar bland annat en översyn av direktivet om försäljning och garantier och direktivet om oskäliga villkor. Gruppen anser att lagstiftningen bör tillämpas bättre och att det inte borde finnas två olika system för näthandel och fysisk handel.

e. Mellan juni och augusti 2015 gjordes ingående intervjuer med företag som är aktiva eller intresserade av e-handel med andra EU-länder.

3. Konsument- och företagsenkäter

Kommissionen har rådfrågat konsumenterna direkt via enkäter. Inom ramen för strategin för den digitala inre marknaden gjordes två undersökningar under 2015 för att kartlägga de största hindren för den digitala inre marknaden:

  • En konsumentenkät som omfattade de 28 EU-länderna, Norge och Island. Över 23 000 personer deltog och svarade på frågor om sina inköp på nätet i det egna landet och i andra länder, både vad gällde fysiska varor och digitalt innehåll. Konsumenterna fick också svara på varför de handlade på nätet eller vad som avhöll dem från att göra det.
  • I en företagsenkät i 26 EU-länder frågades 8 705 företag vad de sålde och köpte på nätet, både i det egna landet och i andra länder, vilka erfarenheter de hade gjort, vilka problem de hade stött på och vad som avhöll dem från att sälja till andra länder.

Som ett led i en ekonomisk studie om digitala innehållsprodukter för konsumenter tillfrågades 1 000 konsumenter i 15 utvalda EU-länder om de hade stött på problem. I 20–30 intervjuserier i de 15 utvalda EU-länderna ombads dessutom en rad företag att redogöra för de viktigaste problemen för e-handeln med digitalt innehåll till konsumenter i andra länder.

Studier

25 OKTOBER 2017
Economic study on consumer digital content products
English
(4.9 MB - PDF)
Ladda ner
25 OKTOBER 2017
Report - The macro-economic impact of e-commerce in the EU Digital Single Market
English
(971.33 KB - PDF)
Ladda ner
25 OKTOBER 2017
Study on mandatory rules applicable to contractual obligations in contract for sales of goods sold at a distance and in particular on line
English
(4.27 MB - PDF)
Ladda ner