Direct la conținutul principal

Consultări și studii privind contractele digitale

Consultare privind propunerea de instituire a unor norme armonizate în materie de contracte digitale pentru achizițiile on-line de conținut digital și de bunuri.

Consultare

În conformitate cu standardele minime ale Comisiei Europene privind participarea și deschiderea către opiniile părților interesate prezentate în Orientările privind o mai bună legiferare, s-a dezvoltat o amplă strategie de consultare menită să asigure o largă participare pe tot parcursul ciclului de elaborare a politicilor în cazul acestei inițiative.

Această strategie a avut la bază o combinație de consultări publice și consultări specifice. Comisia Europeană a încercat să atragă o gamă largă și echilibrată de opinii cu privire la acest subiect, oferind tuturor părților interesate (întreprinderi, consumatori, autorități naționale, juriști și reprezentanți ai mediului academic) posibilitatea să își exprime opiniile.
A fost lansat un proces amplu de consultare care a inclus o consultare publică, consultări specifice vizând principalele părți interesate și țările UE, precum și sondaje în rândul consumatorilor și întreprinderilor.

1 Consultare publică 

2 Consultări specifice care vizează principalele părți interesate:

a. Grupul de consultare a părților interesate pentru normele de protecție a consumatorilor pentru achizițiile on-line și digitale a fost creat la începutul anului 2015 și era alcătuit din 22 de organizații reprezentând o gamă vastă de interese de la consumatori la IMM-uri, comercianți cu amănuntul, operatori de comerț electronic, platforme on-line, producători, profesioniști din domeniul juridic și de marketing, creatori de conținut și furnizori de servicii. Grupul de consultare a părților interesate a fost însărcinat să sprijine Comisia în identificarea domeniilor problematice pentru a soluționa obstacolele referitoare la normele în materie de contracte pentru achizițiile on-line de conținut digital și bunuri materiale și pentru a discuta posibile soluții. Grupul s-a reunit de 7 ori în perioada ianuarie-octombrie 2015.

b. Ateliere de lucru cu țările din UE: Au fost organizate trei ateliere cu statele membre. La primul atelier (5 iunie 2015), discuția s-a axat pe abordarea generală care ar trebui adoptată de Comisie pentru această nouă inițiativă și pe principalele aspecte legate de dreptul contractelor în ceea ce privește conținutul digital.

Cel de-al doilea atelier (6 iulie 2015) s-a axat pe aspecte referitoare la vânzările on-line de bunuri materiale. La al treilea atelier (6 octombrie 2015) s-a discutat mai în detaliu proiectul de norme pe care serviciile Comisiei îl au în vedere. Alte aspecte relevante au fost discutate, de asemenea, cu autoritățile naționale de asigurare a respectării legii în cadrul reuniunii Comitetului de cooperare pentru protecția consumatorilor (28 aprilie 2015) și cu autoritățile naționale responsabile pentru politica de protecție a consumatorilor în cadrul reuniunii Rețelei privind politica de protecție a consumatorilor (5-6 mai 2015).

c. Au avut loc mai multe reuniuni bilaterale cu statele membre care au început lucrările pregătitoare pentru legislația privind conținutul digital. De asemenea, au fost organizate reuniuni tehnice bilaterale și cu alte țări ale UE.

d. Subgrupul „Piața unică digitală” din cadrul Grupului consultativ european al consumatorilor (ECCG), format din 12 reprezentanți ai organizațiilor naționale de consumatori, a elaborat recomandări cu privire la eliminarea obstacolelor care rezultă din legislația privind contractele pentru achizițiile on-line de conținut digital și bunuri materiale. În special, grupul a recomandat o revizuire a Directivei privind vânzarea de bunuri și garanțiile conexe, precum și a Directivei privind clauzele abuzive, a insistat pentru o mai bună aplicare a legislației și a considerat că nu ar trebui să existe două regimuri diferite pentru tranzacțiile on-line și cele off-line.

e. În perioada iunie - august 2015, au avut loc interviuri aprofundate cu întreprinderi active sau interesate de comerțul electronic transfrontalier din diferite țări ale UE.

3. Sondaje pentru întreprinderi și consumatori

Consumatorii au fost consultați direct prin intermediul unor sondaje realizate de Comisie. În cadrul Strategiei privind piața unică digitală, în 2015 au fost realizate două sondaje în vederea identificării principalelor obstacole transfrontaliere aflate în calea pieței unice digitale:

  • Un sondaj de opinie realizat în toate cele 28 de țări ale UE. Peste 23 000 de respondenți au fost întrebați cu privire la achizițiile on-line de bunuri materiale și conținut digital în fiecare țară din UE și la nivel transfrontalier, precum și în Norvegia și Islanda. De asemenea, consumatorii au fost interogați cu privire la percepțiile și motivațiile lor comportamentale care stimulează sau împiedică cumpărăturile on-line pe plan național și transfrontalier.
  • Un sondaj de opinie realizat în rândul întreprinderilor din 26 de țări ale UE. 8 705 respondenți au fost întrebați cu privire la vânzările și cumpărăturile on-line, atât la nivel național, cât și transfrontalier, la propriile experiențe în această privință, la problemele cu care se confruntă, precum și la principalele motive pentru care nu optează pentru vânzări transfrontaliere on-line.

Ca parte a unui studiu economic privind produsele cu conținut digital, 1 000 de consumatori din 15 state membre ale UE au fost întrebați cu privire la tipul de probleme cu care s-au confruntat atunci când au cumpărat conținut digital. Întreprinderile au fost, de asemenea, consultate în mod direct prin intermediul unei serii de 20-30 de interviuri efectuate în fiecare dintre cele 15 state membre ale UE selectate. Întreprinderile, inclusiv IMM-urile, au fost invitate individual să identifice principalele probleme cu care se confruntă atunci când vând/furnizează conținut digital către consumatori, atât la nivel național, cât și la nivel transfrontalier.

Studii

  • 25 OCTOMBRIE 2017
Economic study on consumer digital content products
  • 25 OCTOMBRIE 2017
Report - The macro-economic impact of e-commerce in the EU Digital Single Market
  • 25 OCTOMBRIE 2017
Study on mandatory rules applicable to contractual obligations in contract for sales of goods sold at a distance and in particular on line