Gå direkt till innehållet

Hållbar användning av viktiga naturresurser

Akut behov av åtgärder

EU-kommissionen föreslår åtgärder som ska säkra en hållbar användning av EU:s naturresurser och ge långsiktiga fördelar för ekonomin, samhället, folkhälsan och miljön.

Friskare och tåligare marker

60 %
av Europas jordar är i dåligt skick
83 %
av marken innehåller bekämpningsmedelsrester
50 miljarder euro per år
är kostnaden för markförstöringen

Mark och jord är en betydelsefull levande naturresurs som är grundläggande för miljön, ekonomin och samhället. Det är en icke-förnybar naturresurs där hundratusentals olika arter samspelar. Marken står för en mängd ekosystemtjänster som vi behöver för att kunna förebygga katastrofer, begränsa klimatförändringarna och trygga livsmedelsförsörjningen.

Bättre markdata kan bidra till

  • innovation och tekniska och organisatoriska lösningar när det gäller jordbruksmetoder
  • ökad kunskap om tendenser i fråga om torka, vattenbindning och erosion och bättre förmåga att förebygga och hantera katastrofer
  • nya affärs-, innovations- och jobbmöjligheter för bönder och markförvaltare.

Läs mer om markhälsa

Hållbara och resilienta livsmedelssystem

Vad är nya genomiska metoder?

Nya genomiska metoder, som gensaxen, hjälper oss att förädla nya växtsorter snabbare och med högre precision än klassiska förädlingstekniker, som val av frön eller korsning. Tekniken kan ge oss en stor mångfald av växtsorter. Det kan vara växter med bara små förändringar som också kan uppkomma spontant i naturen eller genom konventionell växtförädling, men de kan också ha mer komplexa förändringar.

Med de nya reglerna vill kommissionen säkra ett starkt hälso- och miljöskydd, bidra till hållbarhet för ett stort antal växtarter och skapa möjligheter till forskning och innovation.

Förslaget går ut på att

  • fastställa två kategorier av växter som framställts med den nya gentekniken – växter som är jämförbara med naturligt förekommande variationer och växter med mer komplexa modifieringar
  • ge incitament för att styra utvecklingen av växter så att vi når hållbarhetsmålen
  • garantera öppenhet om alla växter på EU-marknaden som framställts med hjälp av ny genteknik (t.ex. genom märkning av fröer)
  • se till att man övervakar de ekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenserna av växtprodukter som framställts med ny genteknik.

Läs mer om ny bioteknik

Bättre växtföröknings- och skogsodlingsmaterial

EU:s utsädesbransch är världens största exportör av utsäde

20 %
av världsmarknaden
7–10 miljarder euro
av marknadsvärdet
7 000
företag, mest småföretag

När det gäller skogsodlingsmaterial ska de nya reglerna bidra till att rätt träd planteras på rätt plats så att skogarna är bättre anpassade till klimatförändringarna.

Läs mer om växtförökningsmaterial och skogsodlingsmaterial

Mindre mat- och textilavfall

Minskat mat- och textilavfall kan bidra till en effektivare användning av naturresurser och till att minska branschernas utsläpp av växthusgaser.

59 miljoner ton
Mängden mat som slängs i EU varje år (131 kg/person)
53 %
Hushållens andel av allt matavfall
78 %
Andelen textilier som inte lämnas till återvinning

Åtgärder mot matsvinn

EU och dess medlemsländer har åtagit sig att uppfylla FN:s mål för hållbar utveckling om att halvera detaljhandelns och konsumenternas matsvinn globalt senast 2030. För att påskynda arbetet föreslår kommissionen att EU-länderna senast 2030 ska minska matsvinnet

  • med 10 procent på bearbetnings- och tillverkningsnivå
  • med 30 procent per capita i detaljhandel, restauranger, livsmedelstjänster och hushåll.

Mindre matsvinn gör att det finns mer mat att tillgå, företagen och konsumenterna kan spara pengar och miljöpåverkan från vår produktion och konsumtion av livsmedel minskar.

Läs mer om matsvinn

  • införa obligatoriska och enhetliga system för utökat producentansvar för textilier i alla EU-länder
  • göra det lättare för länderna att uppfylla kravet på separat insamling av textilier från och med 2025
  • främja forskning om och utveckling av innovativ teknik för cirkularitet i textilsektorn för att motverka den olagliga exporten av textilavfall till länder som är dåligt rustade att hantera avfallet.

Ökad tillgång till begagnade textilier kan ge lokala arbetstillfällen, billigare produkter för konsumenterna i och utanför EU och minskad användning av naturresurser i textilproduktionen.

Läs mer om hållbara och cirkulära textilier