Siirry pääsisältöön

Keskeisten luonnonvarojen kestävä käyttö

Pikaisia uudistuksia tarvitaan

Euroopan komissio on ehdottanut toimia, jotka tuovat pitkän aikavälin taloudellisia, sosiaalisia, terveydellisiä ja ympäristöhyötyjä ja edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä EU:ssa.

Maaperän kestävyyden parantaminen

60 %
Euroopan maaperästä on huonolaatuista
83 %
sisältää torjunta-ainejäämiä
50 mrd. euroa/vuosi
Maaperän huonontumisen arvioidut kustannukset

Maaperä on keskeinen elävä luonnonvara, joka on olennaisen tärkeä ympäristön, talouden ja yhteiskunnan kannalta. Se on uusiutumaton luonnonvara, jossa sadat tuhannet lajit ovat vuorovaikutuksessa ja työskentelevät yhdessä. Maaperä tuottaa monenlaisia ekosysteemipalveluja, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä katastrofien ehkäisyn, ilmastonmuutoksen hillinnän ja elintarviketurvan varmistamisen kannalta.

Maaperän terveyttä koskevien tietojen keräämisen tehostaminen

  • tukee innovointia sekä teknologisia ja organisatorisia ratkaisuja viljelykäytäntöjen osalta
  • parantaa ymmärrystä kuivuuteen, veden pidättämiseen ja eroosioon liittyvistä kehityssuunnista, jotta katastrofien ehkäisyä ja hallintaa voidaan tehostaa
  • luo viljelijöille ja maankäyttäjille uusia liiketoiminta-, innovointi- ja työmahdollisuuksia.

Lue lisää maaperän terveydestä

Elintarvikejärjestelmien kestävyyden ja häiriönsietokyvyn parantaminen

Mitä ovat uudet genomitekniikat?

Kasvinjalostuksessa käytettävillä uusilla genomitekniikoilla voidaan kehittää uusia kasvilajikkeita nopeammin ja kohdennetummin kuin perinteisin jalostusmenetelmin, kuten siementen valinnalla tai risteytyksellä. Uusilla genomitekniikoilla voidaan tuottaa monenlaisia kasvituotteita. Niillä aikaansaatavat muutokset voivat olla verrattavissa luonnollisesti esiintyviin tai perinteisillä menetelmillä aikaan saataviin muutoksiin, ja joissakin tapauksissa on kyse monimutkaisemmista muutoksista.

Komissio on ehdottanut sääntöuudistusta, jolla se haluaa varmistaa terveyden ja ympäristön suojelun korkean tason, edistää eri kasvilajien kestävyyttä ja luoda mahdollisuuksia tutkimukselle ja innovoinnille.

Ehdotuksessa

  • vahvistetaan kaksi uusilla genomitekniikoilla kehitettyjen kasvien luokkaa: luonnollisesti esiintyviin tai tavanomaisiin kasveihin verrattavissa olevat uusilla genomitekniikoilla kehitetyt kasvit ja uusilla genomitekniikoilla kehitetyt kasvit, joissa muutokset ovat monimutkaisempia
  • tarjotaan kannustimia, joilla ohjataan kasvien kehittämistä kestävämpään suuntaan
  • varmistetaan avoimuus kaikkien EU:n markkinoilla olevien uusilla genomitekniikoilla tuotettujen kasvien osalta (esimerkiksi siementen merkinnöillä)
  • säädetään luotettavasta seurannasta uusiin genomitekniikoihin perustuvien tuotteiden taloudellisista, ympäristöön liittyvistä ja sosiaalisista vaikutuksista.

Lue lisää uusista tekniikoista bioteknologian alalla

Kasvien lisäysaineiston ja metsänviljelyaineiston parantaminen

Euroopan siemenala on suurin viejä maailman siemenmarkkinoilla.

20 %
Osuus maailmanmarkkinoista
7–10 mrd. euroa
Arvioitu arvo
7 000
Alan yritysten lukumäärä (lähinnä pk-yrityksiä)

Metsänviljelyaineistojen osalta ehdotetut uudet säännöt auttavat varmistamaan, että oikea puu istutetaan oikeaan paikkaan, jotta metsät sopeutuvat paremmin ilmastonmuutokseen.

Lue lisää kasvien lisäysaineistosta ja metsänviljelyaineistosta

Elintarvike- ja tekstiilijätteen vähentäminen

Elintarvike- ja tekstiilijätettä vähentämällä voidaan tehostaa luonnonvarojen käyttöä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kyseisillä aloilla.

59 miljoonaa tonnia
EU:ssa vuosittain hukkaan heitettävien elintarvikkeiden määrä (131 kg/asukas)
53 %
Kotitalouksien elintarvikejätteen osuus
78 %
Kuluttajien tekstiilijätteen kierrättämättä jäävä osuus

Elintarvikejätteen vähentäminen

EU ja sen jäsenmaat ovat sitoutuneet Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteisiin, joiden mukaisesti vähittäiskaupan ja kuluttajien tasoilla syntyvän elintarvikejätteen määrä olisi puolitettava vuoteen 2030 mennessä. Vauhdittaakseen edistymistä EU:ssa komissio ehdottaa, että EU-maat vähentävät vuoteen 2030 mennessä elintarvikejätteen määrää

  • 10 % jalostus- ja valmistusteollisuudessa
  • 30 % henkeä kohti vähittäiskaupassa ja kulutuksessa (ravintolat, ruokapalvelut ja kotitaloudet).

Elintarvikejätteen vähentämistä tehostamalla voidaan säästää elintarvikkeita ihmisten ravinnoksi, auttaa yrityksiä ja kuluttajia säästämään rahaa ja vähentää elintarvikkeiden tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutuksia.

Lue lisää ruokahävikistä

  • otetaan käyttöön pakolliset, yhdenmukaistetut laajennetun tuottajavastuun järjestelmät tekstiilituotannossa kaikissa EU-maissa
  • autetaan EU-maita panemaan täytäntöön vaatimus tekstiilien erilliskeräyksestä vuodesta 2025 alkaen
  • edistetään tekstiilialan kiertotalouteen liittyvien innovatiivisten teknologioiden tutkimusta ja kehittämistä sekä puututaan tekstiilijätteen laittomaan vientiin maihin, joilla ei ole asianmukaisia valmiuksia sen käsittelyyn.

Käytettyjen tekstiilien paremman saatavuuden odotetaan vähentävän luonnonvarojen käyttöä tekstiilituotannossa, luovan paikallisia työpaikkoja ja tuovan kuluttajille säästöjä sekä EU:ssa että sen ulkopuolella.

Lue lisää kestävistä ja kiertotalouteen perustuvista tekstiileistä