Direct la conținutul principal

Utilizarea sustenabilă a resurselor naturale importante

Nevoie urgentă de acțiune

Comisia Europeană propune măsuri ale căror beneficii economice, sociale, sanitare și de mediu pe termen lung vor asigura utilizarea sustenabilă a resurselor naturale ale UE

Pentru soluri mai reziliente

60 %
din solurile europene sunt nesănătoase
83 %
din soluri conțin reziduuri de pesticide
50 de miliarde EUR pe an
costurile estimate ale degradării solului

Solul este o resursă naturală vitală, neregenerabilă dar în permanentă evoluție, esențială pentru mediu, economie și societate. Găzduiește sute de mii de specii care interacționează și colaborează. Oferă o multitudine de servicii ecosistemice de care depindem pentru a preveni dezastrele, pentru a atenua schimbările climatice și pentru a asigura securitatea alimentară.

Datele mai bune privind solurile pot:

  • să sprijine inovarea și soluțiile tehnologice și organizaționale pentru practicile agricole
  • să îmbunătățească înțelegerea tendințelor în materie de secetă, retenție a apei și eroziune, fapt care ne-ar permite să prevenim și să gestionăm mai bine dezastrele
  • să ofere noi oportunități de afaceri, inovare și locuri de muncă pentru fermieri și gestionarii de terenuri

Alte informații despre sănătatea solului

Creșterea sustenabilității și a rezilienței sistemelor noastre alimentare

Ce sunt noile tehnici genomice (NTG)?

NTG sunt tehnici care pot accelera și rafina dezvoltarea de noi soiuri de plante mai mult decât o pot face tehnicile clasice de reproducere precum selecția semințelor sau încrucișarea. NTG pot produce o mare diversitate de plante. Unele au doar mici modificări care ar putea apărea și în natură sau prin tehnici clasice de reproducere. Altele suferă modificări mai complexe.

Prin noile norme, Comisia Europeană dorește să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății și a mediului, să contribuie la sustenabilitatea unei game largi de specii de plante și să creeze oportunități de cercetare și inovare.

Propunerea:

  • stabilește două categorii de plante obținute prin NTG – plante comparabile cu variațiile naturale și plante cu modificări mai complexe
  • oferă stimulente pentru orientarea dezvoltării de plante care să susțină obiectivele de durabilitate
  • asigură transparența cu privire la toate plantele obținute prin NTG de pe piața UE (de exemplu, prin etichetarea semințelor)
  • solicită o monitorizare solidă a impactului economic, social și de mediu al produselor NTG.

Alte informații despre noile tehnici din domeniul biotehnologiei

Îmbunătățirea materialului de reproducere a plantelor și a materialului forestier de reproducere

Europa este cea mai mare exportatoare de semințe din lume.

20 %
din piața mondială
7 până la 10 miliarde EUR
valoarea de piață
7 000
de întreprinderi implicate (în principal IMM-uri)

În ceea ce privește materialul forestier de reproducere, noile norme vor asigura plantarea arborilor potriviți în locul potrivit, astfel încât pădurile să fie mai bine adaptate la schimbările climatice.

Alte informații despre materialele de reproducere a plantelor și despre materialul forestier de reproducere

Reducerea risipei de alimente și a deșeurilor de textile

Reducerea risipei de alimente și a deșeurilor de textile poate contribui la o utilizare mai eficientă a resurselor naturale și la reducerea în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră din aceste sectoare.

59 de milioane de tone
Cantitatea de alimente risipite în fiecare an în UE (131 kg/locuitor)
53 %
Ponderea deșeurilor alimentare generate de gospodării
78 %
Ponderea textilelor care nu sunt colectate separat de consumatori

Combaterea risipei de alimente

UE și statele sale membre s-au angajat să respecte obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite, care prevăd înjumătățirea, până în 2030, a cantității de deșeuri alimentare pe cap de locuitor pe plan mondial, la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor. Pentru a accelera progresele UE, Comisia propune ca, până în 2030, statele membre să reducă risipa de alimente:

  • cu 10 %, în sectorul prelucrării și al fabricării
  • cu 30 % pe cap de locuitor în comerțul cu amănuntul, restaurante, servicii alimentare și gospodării

Combaterea risipei de alimente economisește alimente, ajută întreprinderile și consumatorii să economisească bani și reduce impactul producției și consumului de alimente asupra mediului.

Alte informații despre risipa de alimente

  • introducerea unor regimuri obligatorii și armonizate de răspundere extinsă a producătorilor pentru textile în toate statele membre ale UE, prin care producătorii să acopere costurile de gestionare a deșeurilor textile
  • facilitarea aplicării de către statele membre a cerinței de colectare separată a textilelor începând cu 2025
  • promovarea cercetării și a dezvoltării de tehnologii inovatoare pentru circularitatea sectorului textilelor, abordând problema exporturilor ilegale de deșeuri textile către țări care nu dispun de mijloacele necesare pentru a le gestiona

Se preconizează că asigurarea unei mai mari disponibilități a produselor textile uzate va contribui la crearea de locuri de muncă la nivel local și la economii pentru consumatorii din UE și din restul lumii, reducându-se în același timp impactul producției textile asupra resurselor naturale.

Alte informații privind textilele sustenabile și circulare