Direct naar de inhoud

Duurzaam gebruik van essentiële natuurlijke hulpbronnen

Hervormingen zijn dringend nodig

De Europese Commissie stelt maatregelen voor waarvan de economische, sociale, gezondheids- en milieuvoordelen op lange termijn zullen leiden tot duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen van de EU.

De veerkracht van de bodem vergroten

60%
van de Europese bodems zijn ongezond
83%
van de bodem bevat resten van bestrijdingsmiddelen
50 miljard euro per jaar
geschatte kosten van bodemaantasting

De bodem is een cruciale, levende natuurlijke hulpbron die essentieel is voor het milieu, de economie en de samenleving. Het is een niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbron, waar honderdduizenden soorten met elkaar samenwerken. Bodems leveren een rijkdom aan ecosysteemdiensten waarvan we afhankelijk zijn om rampen te voorkomen, de klimaatverandering te beperken en voedselzekerheid te waarborgen.

Betere gegevens over bodems kunnen:

  • van innovatie en technologische en organisatorische oplossingen op het gebied van landbouwpraktijken ondersteunen
  • het inzicht in trends op het gebied van droogte, waterretentie en erosie verbeteren, ter versterking van rampenpreventie en -beheer
  • nieuwe zakelijke kansen, innovatie en werkgelegenheid opleveren voor boeren en grondbeheerders

Meer informatie over bodemgezondheid

Duurzamere en veerkrachtigere voedselsystemen

Wat zijn nieuwe gentechnieken?

NGT’s zijn technieken die plantenrassen sneller en nauwkeuriger kunnen veredelen dan klassieke veredelingstechnieken, zoals zaadselectie of kruisingen. NGT’s kunnen een grote verscheidenheid aan plantaardige producten opleveren. Deze planten kunnen slechts kleine veranderingen vertonen die ook in de natuur of door klassieke veredeling kunnen optreden, maar ze kunnen ook complexere veranderingen hebben.

Met de nieuwe regels wil de Europese Commissie zorgen voor een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en het milieu, bijdragen tot duurzaamheid van een breed scala aan plantensoorten en kansen creëren voor onderzoek en innovatie.

Het voorstel:

  • stelt twee categorieën planten vast die zijn verkregen door NGT’s, namelijk planten die vergelijkbaar zijn met natuurlijke variaties en planten met complexere wijzigingen
  • bevat stimulansen om de ontwikkeling van planten te sturen ter ondersteuning van duurzaamheidsdoelstellingen
  • zorgt voor transparantie over alle NGT-planten op de EU-markt (bijvoorbeeld door de etikettering van zaden)
  • voorziet in robuuste monitoring van de economische, ecologische en sociale effecten van NGT-producten

Meer informatie over nieuwe biotechnologische technieken

Verbetering van plantaardig en bosbouwkundig teeltmateriaal

De Europese zaadsector is de grootste exporteur op de wereldmarkt voor zaaizaad.

20%
van de wereldmarkt
7 tot 10 miljard euro
marktwaarde
7.000
betrokken ondernemingen (vooral kleine en middelgrote)

Wat bosbouwkundig teeltmateriaal betreft, zullen de nieuwe regels ertoe bijdragen dat de juiste boom op de juiste plaats wordt geplant, zodat bossen beter zijn aangepast aan de klimaatverandering.

Meer informatie over plantaardig en bosbouwkundig teeltmateriaal

Voedsel- en textielafval verminderen

Minder voedsel- en textielafval kan bijdragen tot een efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de uitstoot van broeikasgassen door deze sectoren verder verminderen.

59 miljoen ton
voedselverspilling per elk jaar in de EU (131 kg/inwoner)
53%
aandeel van huishoudens in voedselverspilling
78%
aandeel textiel dat niet gescheiden wordt ingezameld door consumenten

Voedselverspilling aanpakken

De EU en haar lidstaten hebben zich ertoe verbonden de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties na te streven om de wereldwijde voedselverspilling per hoofd van de bevolking in de detailhandel en huishoudens tegen 2030 te halveren. Om de vooruitgang van de EU te versnellen, stelt de Commissie voor dat de EU-landen tegen 2030 voedselverspilling verminderen:

  • met 10% bij verwerking en productie
  • met 30% (per hoofd van de bevolking) in de detailhandel, horeca en huishoudens

De aanpak van voedselverspilling bespaart voedsel voor menselijke consumptie, helpt bedrijven en consumenten om geld te besparen en vermindert de milieu-impact van voedselproductie en -consumptie.

Meer informatie over voedselverspilling

  • het invoeren van verplichte en geharmoniseerde regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor textiel in alle EU-landen, waarbij producenten de kosten van het beheer van textielafval betalen
  • de EU-landen helpen met de uitvoering van de vanaf 2025 verplichte gescheiden inzameling van textiel
  • het bevorderen van onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve technologieën voor circulariteit van de textielsector om de illegale uitvoer van textielafval naar landen die slecht zijn toegerust voor het beheer ervan aan te pakken

Het vergroten van de beschikbaarheid van gebruikt textiel zal naar verwachting lokale banen scheppen en besparingen opleveren voor consumenten in de EU en daarbuiten, en tegelijkertijd de effecten van de textielproductie op natuurlijke hulpbronnen verminderen.

Meer informatie over duurzaam en circulair textiel