Direct naar de inhoud

Europa’s digitale decennium: doelstellingen voor 2030

alt=""

Europa wil bedrijven en mensen mondiger maken in een duurzame en welvarende digitale toekomst waarin de mens centraal staat.

Het beleidsprogramma voor het digitale decennium, met concrete streefcijfers en doelstellingen voor 2030, dient als leidraad voor de digitale transformatie van Europa:

Skills, infrastructures, business and governments around a compass
alt=""
Vaardigheden

ICT-specialisten: 20 miljoen + genderconvergentie
Digitale basisvaardigheden: minimaal 80% van de bevolking

alt=""
Digitale transformatie van bedrijven

Toepassing van technologie: gebruik van clouddiensten, AI of big data door 75% van de EU-bedrijven
Innovatoren: opschaling en financiering om het aantal EU Unicorns te verdubbelen
Late instappers: meer dan 90% van de kleine en middelgrote ondernemingen haalt ten minste een basisniveau van digitale intensiteit

alt=""
Veilige en duurzame digitale infrastructuur

Connectiviteit: Gigabit voor iedereen
Geavanceerde halfgeleiders: verdubbeling van het EU-aandeel in de wereldproductie
Data: edge- en cloudcomputing: 10.000 klimaatneutrale uiterst veilige edgeknooppunten
Computertechniek: eerste computer met kwantumversneller

alt=""
Digitalisering van overheidsdiensten

Essentiële overheidsdiensten: 100% online
e-Gezondheidszorg: 100% van de burgers heeft online toegang tot medische dossiers
Elektronisch identiteitsbewijs: 100% van de burgers heeft toegang tot een digitaal ID

Het traject naar het digitale decennium

Het beleidsprogramma voor het digitale decennium tot 2030 omvat in een jaarlijkse samenwerkingscyclus om de gemeenschappelijke doelstellingen en streefdoelen te bereiken. Dit governancekader is gebaseerd op een jaarlijks samenwerkingsmechanisme van de Commissie en de EU-landen.

Het samenwerkingsmechanisme bestaat uit:

De Commissie heeft trajecten op EU-niveau ontwikkeld. In de referentietrajecten wordt geschetst hoe de EU volgens de huidige trends zal vooruitgaan, en in de prognosetrajecten wat zij moet doen om de doelstellingen tegen 2030 te bereiken. Op basis van het verschil tussen de geraamde trends en het ideale traject kan de Commissie de vereiste inspanning monitoren.

De Commissie zal de streefdoelen uiterlijk in 2026 beoordelen om de balans op te maken van technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Meerlandenprojecten

Om de digitale streefcijfers en doelstellingen te bereiken, zal de Europese Commissie de start van meerlandenprojecten versnellen en faciliteren. Meerlandenprojecten zijn grootschalige projecten die geen enkel EU-land alleen kan ontwikkelen.

Deze projecten kunnen

  • investeringen uit de EU-begroting, waaronder de faciliteit voor herstel en veerkracht, de EU-landen en de particuliere sector combineren
  • geconstateerde lacunes in de kritieke capaciteiten van de EU opvullen
  • een onderling verbonden, interoperabele en veilige digitale eengemaakte markt ondersteunen

De Commissie heeft een eerste lijst van meerlandenprojecten opgesteld. Deze lijst omvat investeringsgebieden zoals data-infrastructuur, energiezuinige processoren, 5G-communicatie, high-performance computing, veilige kwantumcommunicatie, overheidsdiensten, blockchain, digitale-innovatiehubs, digitale vaardigheden en cyberveiligheid.

In september 2023 werd een eerste voortgangsverslag over de meerlandenprojecten gepubliceerd.

Digitale rechten en beginselen

Op 15 december 2022 heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de Europese verklaring over digitale rechten en beginselen ondertekend, samen met Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, en Petr Fiala, premier van Tsjechië, voor het roulerende voorzitterschap van de Raad.

De in januari 2022 door de Commissie opgestelde verklaring toont de toewijding van de EU aan een beveiligde, veilige en duurzame digitale transformatie die mensen centraal stelt, conform de kernwaarden en de grondrechten van de EU.

alt=""
Mensen staan centraal

Digitale technologieën moeten de rechten van mensen beschermen, de democratie ondersteunen en ervoor zorgen dat alle digitale spelers zich verantwoordelijk en veilig gedragen. De EU bevordert deze waarden in de hele wereld.

alt=""
Keuzevrijheid

Mensen moeten terecht kunnen in een eerlijke onlineomgeving, zonder illegale en schadelijke content, en slagvaardig zijn wanneer zij te maken hebben met nieuwe en zich ontwikkelende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie.

alt=""
Veiligheid en beveiliging

De digitale omgeving moet veilig zijn. Alle gebruikers, van jong tot oud, moeten mondig zijn en beschermd worden.

alt=""
Solidariteit en inclusie

Technologie moet mensen samenbrengen, hen niet uit elkaar drijven. Iedereen moet toegang hebben tot internet, digitale vaardigheden, digitale overheidsdiensten en billijke arbeidsomstandigheden.

alt=""
Participatie

Burgers moeten op alle niveaus kunnen deelnemen aan het democratische proces en zeggenschap hebben over hun eigen gegevens.

alt=""
Duurzaamheid

Digitale apparaten moeten duurzaam zijn en de groene transitie ondersteunen. Mensen moeten informatie krijgen over de milieueffecten en het energieverbruik van hun apparaten.

De digitale rechten en beginselen die in de Verklaring worden uiteengezet, vormen een aanvulling op bestaande rechten, zoals die welke zijn verankerd in het Handvest van de grondrechten van de EU, en op de wetgeving inzake gegevensbescherming en privacy. Zij bieden de burgers een referentiekader voor hun digitale rechten, en geven de EU-landen en bedrijven een leidraad voor de omgang met nieuwe technologieën. Ze zijn bedoeld om iedereen in de EU te helpen de digitale transformatie zo goed mogelijk te benutten.

Een eerste beoordeling van de uitvoering van de digitale beginselen is opgenomen in het verslag over de staat van het digitale decennium 2023.

De Commissie houdt ook een jaarlijkse Eurobarometer-enquête om toezicht te houden op de follow-upmaatregelen in de EU-landen. De eerste dergelijke Eurobarometer-enquête werd in juni 2023 gepubliceerd.