Vad innebär rättsstatsprincipen?
I en rättsstat utövas all offentlig makt inom lagens ramar, i enlighet med värden som demokrati och grundläggande rättigheter, och under överinseende av oberoende och opartiska domstolar.
Rättsstaten är en vedertagen princip. EU-ländernas traditioner skiljer sig åt, men andemeningen av rättsstatens principer är ändå samma i alla länder och kan definieras med hjälp av sex principer: 1) lagenlighet – vilket innebär att lagarna stiftas i en öppen, ansvarsfull, demokratisk och pluralistisk process, 2) rättssäkerhet, 3) förbud mot godtyckligt utövande av den verkställande makten, 4) effektivt rättsligt skydd av oberoende och opartiska domstolar med effektiv rättslig prövning och respekt för de grundläggande rättigheterna, 5) maktdelning och 6) likhet inför lagen. Dessa principer har erkänts av EU-domstolen och Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Dessutom har Europarådet tagit fram standarder, yttranden och rekommendationer för att bidra till att främja och upprätthålla rättsstatsprincipen.
Varför är rättsstatsprincipen viktig i EU?
I artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen fastställs rättsstaten som ett av EU:s kärnvärden. Rättsstatsprincipen garanterar en enhetlig tillämpning av EU-rätten i alla EU-länder och skapar förutsägbarhet för människor och företag. Utan rättsstatsprincipen skulle det inte finnas någon inre marknad och människor skulle inte våga flytta till ett annat EU-land om de inte visste att samma regler gäller för alla. Den är en garant för att grundläggande rättigheter respekteras och demokrati råder. Den innebär också att om medborgarnas och företagens rättigheter kränks så har de tillgång till rättslig prövning vid en oberoende och opartisk domstol. Dessutom är rättsstatsprincipen avgörande för att kunna genomföra EU:s lagstiftning och politik, och central i ett EU som kännetecknas av jämlikhet, möjligheter och social rättvisa.
Av alla de här skälen är rättsstatsprincipen ett av de grundläggande värden som EU bygger på. Den är också ett viktigt kriterium för de kandidatländer som vill bli EU-medlemmar.
Vill du veta mer? Titta på vår serie med sex tecknade filmer!
I vår serie med tecknade filmer som har gjorts av den kända illustratören Christoph Niemann använder vi sportmetaforer för att på ett enkelt sätt förklara hur rättsstatsprincipen påverkar vår vardag. Skulle en fotbollsmatch bli rättvis utan en neutral domare? Och skulle du spela biljard eller basket om reglerna ändrades mitt i matchen?
Titta på våra sex filmer om rättsstatsprincipen och dela dem på sociala medier med taggen #RuleOfLaw.
Likhet inför lagen
I EU gäller samma regler oavsett människors ursprung, kön, etniskt ursprung, trosåskådning eller liknande. Genom att upprätthålla principen om likhet inför lagen säkerställer vi rättvisa i EU.
Rättssäkerhet
EU:s regler måste vara tydliga och förutsägbara. Då känner människor och företag till sina rättigheter och skyldigheter och kan handla därefter. Genom att respektera den här principen skyddar vi rättsstatsprincipen i EU.
Inget maktmissbruk
I EU kan ingen som har ett offentligt uppdrag agera godtyckligt eller missbruka sin makt för egen vinning. Om de gör det kommer de att ställas till svars. Genom att upprätthålla den här principen ser vi till att den verkställande makten utövas i allmänhetens intresse.
Oberoende domstolar
I EU måste domare vara oberoende av regeringen. Bara oberoende domstolar kan försvara de grundläggande rättigheterna. De får inte gynna någon av parterna i ett mål. Därför kan invånare och företag lita på att deras mål avgörs på ett rättvist sätt. Genom att upprätthålla den här principen ser vi till att alla får en rättvis rättegång.
Lagenlighet
I EU är alla lika inför lagen. Lagar antas i en demokratisk process utifrån tydliga regler. De som har makten måste agera i enlighet med lagen. Genom att respektera den här principen skyddar vi rättsstatsprincipen i EU.
Maktdelning
I EU kan ingen ha oinskränkt makt. Därför är den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten skilda åt. De fungerar som kontroller och motvikter mot varandra. Genom att respektera den här principen skyddar vi rättsstatsprincipen i EU.
Mer information om rättsstatsprincipen
Vill du veta mer om rättsstatsprincipen i EU? I listan nedan hittar du länkar till information om varför rättsstatsprincipen är viktig och vad kommissionen gör för att skydda den.
- Verktygslådan för rättsstatsprincipen – olika instrument som främjar rättsstatsprincipen och förebygger eller agerar mot framväxande problem.
- Rapporten om rättsstatsprincipen – om viktiga händelser, både positiva och negativa, som rör rättsstatsprincipen i EU-länderna.
- Resultattavlan för rättskipningen i EU – en årlig översikt över hur rättssystemets effektivitet, kvalitet och oberoende utvecklas i EU-länderna.
- Nationella rättsstatsdialoger – intressenter och myndigheter diskuterar viktiga frågor på basis av rapporten om rättsstatsprincipen.