Ce este statul de drept? - Comisia Europeană
Direct la conținutul principal
Acesta este un site oficial al Uniunii EuropeneSite oficial al UE

Ce este statul de drept?

Statul de drept reprezintă una dintre valorile fundamentale ale UE, care garantează democrația și drepturile și libertățile cetățenilor.   

RoL Campaign Banner
Vizionați această mică serie de șase animații!

Ce definește statul de drept?

În conformitate cu principiile statului de drept, toate autoritățile publice trebuie să acționeze întotdeauna în limitele stabilite de lege, respectând valorile democrației și ale drepturilor fundamentale, precum și sub controlul unor instanțe de judecată independente și imparțiale. 

Statul de drept este un principiu consacrat. Deși statele membre au identități și tradiții naționale diferite, esența statului de drept este aceeași în toate statele membre și poate fi definită pe baza a șase principii: legalitatea – care implică un proces de adoptare a legislației transparent, desfășurat în condiții de responsabilizare, democratic și pluralist; securitatea juridică; interzicerea exercitării arbitrare a puterii executive; o protecție jurisdicțională efectivă asigurată de instanțe independente și imparțiale, cu un control judiciar efectiv, inclusiv în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale; separarea puterilor; și egalitatea în fața legii. Aceste principii au fost recunoscute de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pe lângă aceste principii, Consiliul Europei a elaborat standarde și a emis avize și recomandări care oferă orientări bine stabilite menite să promoveze și să susțină statul de drept. 

De ce este statul de drept important în UE?

Statul de drept, consacrat la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, este piatra de temelie a Uniunii Europene. Statul de drept garantează aplicarea uniformă a legislației UE în toate statele membre, creând un mediu previzibil pentru cetățeni și întreprinderi. Fără statul de drept, nu ar exista o piață unică, iar oamenii nu s-ar putea muta dintr-o țară a UE în alta știind că aceleași norme se aplică tuturor. El asigură respectarea drepturilor fundamentale și a democrației. Aceasta înseamnă, de asemenea, că, în cazul în care drepturile cetățenilor și ale întreprinderilor sunt încălcate, ei vor avea acces la justiție în fața unei instanțe independente și imparțiale. Respectarea statului de drept este esențială și pentru punerea în aplicare a legislației și a politicilor UE și fundamentală pentru o Uniune a egalității, a oportunităților și a echității sociale.  

Din toate aceste motive, statul de drept este una dintre valorile fundamentale care stă la baza UE. Este, de asemenea, un criteriu esențial pentru țările candidate care doresc să adere la UE. 

Doriți să aflați mai multe pe această temă? Urmăriți seria noastră de șase animații!

Această serie concepută de renumitul artist Christoph Niemann utilizează metafora sportului pentru a ilustra, în termeni simpli și accesibili, de ce statul de drept contează în viața de zi cu zi. Fără un arbitru neutru, jocul de fotbal poate fi cu adevărat echitabil? Ați participa la o partidă de biliard sau la un meci de baschet dacă regulile s-ar schimba la jumătatea drumului?  

Vizionați cele șase animații privind statul de drept și distribuiți-le pe rețelele sociale utilizând hashtagul #RuleOfLaw. 

Egalitate în fața legii 

În Europa, aceleași reguli se aplică tuturor, indiferent de origine, gen, rasă, vârstă, religie sau orice alt atribut. Prin respectarea principiului egalității în fața legii, asigurăm echitatea în Europa. 

Securitate juridică 

În Europa, normele trebuie să fie clare și previzibile. Astfel, cetățenii și întreprinderile știu care le sunt drepturile și obligațiile lor, ceea ce le permite să acționeze în consecință. Prin respectarea acestui principiu, protejăm statul de drept în Europa. 

Fără abuz de putere 

În Europa, nimeni nu poate să exercite o funcție publică în mod arbitrar sau să abuzeze de puterea sa pentru a obține câștiguri personale. Dacă o fac, vor fi trași la răspundere. Prin respectarea acestui principiu, ne asigurăm că exercitarea puterii executive servește intereselor publicului. 

Instanțe independente 

În Europa, judecătorii trebuie să fie independenți de guvern. Numai instanțele independente pot apăra drepturile fundamentale. Acestea nu pot favoriza niciuna dintre părțile implicate în cauză. Acesta este motivul pentru care cetățenii și întreprinderile pot avea încredere că litigiile vor fi judecate în mod echitabil. Prin respectarea acestui principiu, ne asigurăm că toată lumea beneficiază de un proces echitabil. 

Legalitate  

În Europa, nimeni nu se află deasupra legii. Legile sunt adoptate în cadrul unui proces democratic, bazat pe norme clare. Persoanele aflate la putere trebuie să acționeze în conformitate cu legea. Prin respectarea acestui principiu, protejăm statul de drept în Europa. 

Separarea puterilor 

În Europa, nimeni nu poate avea putere nelimitată. Iată de ce puterile legislativă, executivă și judecătorească sunt separate. Aceste puteri se verifică și se echilibrează reciproc. Prin respectarea acestui principiu, protejăm statul de drept în Europa.

Mai multe resurse privind statul de drept 

Doriți să aflați mai multe despre statul de drept în UE? Consultați linkurile de mai jos pentru a afla de ce este important statul de drept și ce face Comisia Europeană pentru a-l proteja. 

  • Setul de instrumente privind statul de drept: Setul de instrumente privind statul de drept oferă o serie de instrumente pentru promovarea statului de drept și prevenirea problemelor emergente sau pentru a răspunde la acestea.  
  • Raportul privind statul de drept: Raportul privind statul de drept monitorizează evoluțiile semnificative, atât pozitive, cât și negative, referitoare la statul de drept în statele membre. 
  • Tabloul de bord privind justiția în UE: Tabloul de bord privind justiția în UE prezintă o imagine de ansamblu anuală a indicatorilor privind eficiența, calitatea și independența sistemelor de justiție. 
  • Dialoguri naționale privind statul de drept: Dialogurile naționale privind statul de drept reunesc părțile interesate și autoritățile pentru a discuta despre aspecte-cheie legate de statul de drept la nivel național, pe baza Raportului privind statul de drept.