Gå direkt till innehållet

EU:s grannskapspolitik

Grannskapspolitiken omfattar EU:s förbindelser med sexton av de östra och södra grannländerna. Politiken inriktas på att förbättra ekonomin, säkerheten och den politiska situationen i länderna och är en viktig del av EU:s utrikespolitik.

Insatser

Det östliga partnerskapet ska stärka förbindelserna mellan EU och de sex grannländerna Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina.

EU samarbetar med tio partnerländer i söder: Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Palestina*, Syrien och Tunisien.

För att komplettera det bilaterala och regionala samarbetet finns det även samarbetsprogram för hela grannskapet, eftersom viss verksamhet sköts bättre och mer flexibelt på interregional nivå.

Mål

  • Bidra till ökad stabilitet i grannländerna genom ekonomisk utveckling, insatser för unga, ökad anställbarhet, transport- och energiförbindelser, migration, rörlighet och säkerhet.
  • Främja EU:s värderingar som goda styrelseformer, demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter.
  • Underlätta regionalt samarbete genom det östliga partnerskapet och unionen för Medelhavsområdet.

Bakgrund

EU:s grannskapspolitik bidrar till effektivare och starkare partnerskap med EU:s östra och södra grannländer och bygger på gemensamma intressen och insatser. 

EU främjar stabilitet och samarbete genom ekonomiskt stöd via det europeiska grannskapsinstrumentet.

Dokument

9 JANUARI 2018
Review of the European neighbourhood policy