Skip to main content

Európai szomszédságpolitika

Az európai szomszédságpolitika az EU és a vele keleten, illetve délen szomszédos 16 partnerország közötti kapcsolatokat szabályozza. Az EU külpolitikájának fontos részeként az európai szomszédságpolitika a szóban forgó régiók politikai, gazdasági és biztonsági célú stabilizálására összpontosít.

Actions

Keleti partnerség

A keleti partnerség arra irányul, hogy az EU megerősítse kapcsolatait hat keleti szomszédjával: Azerbajdzsánnal, Belarusszal, Grúziával, Moldovával, Örményországgal és Ukrajnával.

Déli szomszédság

A déli szomszédsággal folytatott együttműködésben tíz partnerország vesz részt: Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina*, Szíria és Tunézia.

Az EU összes szomszédos országára kiterjedő együttműködés

A kétoldalú és a regionális együttműködési programok kiegészítéseként az EU az összes szomszédos országra kiterjedően is létrehozott együttműködési programokat, mivel egyes támogatási tevékenységeket hatékonyabban és rugalmasabban lehet irányítani interregionális szinten.

Objectives

  • stabilising neighbouring countries through economic development, employability and youth, transport and energy connectivity, migration, mobility and security
  • promoting key EU interests of good governance, democracy, rule of law and human rights
  • facilitating cooperation at regional level: Eastern Partnership, Union for the Mediterranean

Context

The European neighbourhood policy offers a framework for more effective and stronger partnerships with the EU's eastern and southern neighbours, based on common interests and action on both sides. 

The EU promotes stability and fosters cooperation with the countries concerned by providing financial support through the European Neighbourhood Instrument.

Documents

9 JANUÁR 2018
Review of the European neighbourhood policy
English
(PDF)
Letöltés