Skip to main content

Euroopan naapuruuspolitiikka

Euroopan naapuruuspolitiikka (ENP) ohjaa EU:n suhteita sen 16:n lähimmän itäisen ja eteläisen kumppanimaan kanssa. ENP on keskeinen osa EU:n ulkopolitiikkaa. Siinä keskitytään alueen poliittiseen ja taloudelliseen vakauttamiseen ja turvallisuuden lisäämiseen.

Actions

Itäinen kumppanuus

Itäisen kumppanuuden tavoitteena on vahvistaa EU:n ja sen kuuden itäisen naapurimaan suhteita. Nämä kumppanit ovat Armenia, Azerbaidžan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Eteläinen naapurusto

Eteläisen naapuruston kanssa tehtävään yhteistyöhön osallistuu kymmenen kumppanimaata: Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Libya, Marokko, Palestiina*, Syyria ja Tunisia.

Yhteistyö EU:n lähialueiden kanssa

Valtioiden rajat ylittävä yhteistyö tukee kestävää kehitystä EU:n lähialueilla sekä auttaa vähentämään elintasoeroja ja vastaamaan yhteisiin haasteisiin.

Koko naapuruston laajuinen yhteistyö

Kahdenvälisten ja alueellisten yhteistyöohjelmien täydentämiseksi on perustettu myös koko naapuruston laajuisia yhteistyöohjelmia, sillä joitakin avustustoimia voidaan hallinnoida tehokkaammin ja joustavammin alueiden välisellä tasolla.

Objectives

  • stabilising neighbouring countries through economic development, employability and youth, transport and energy connectivity, migration, mobility and security
  • promoting key EU interests of good governance, democracy, rule of law and human rights
  • facilitating cooperation at regional level: Eastern Partnership, Union for the Mediterranean

Context

The European neighbourhood policy offers a framework for more effective and stronger partnerships with the EU's eastern and southern neighbours, based on common interests and action on both sides. 

The EU promotes stability and fosters cooperation with the countries concerned by providing financial support through the European Neighbourhood Instrument.

Documents

9 TAMMIKUU 2018
Review of the European neighbourhood policy
English
(PDF)
Lataa