Direct naar de inhoud

Europees nabuurschapsbeleid

Het Europees nabuurschapsbeleid regelt de betrekkingen tussen de EU en 16 buurlanden ten oosten en ten zuiden van de EU. Als belangrijk onderdeel van het EU-buitenlandbeleid concentreert dit beleid zich op de verhoging van de stabiliteit van de regio in politiek, economisch en veiligheidsopzicht.

Acties

Het Oostelijk Partnerschap heeft tot doel een hechtere band te smeden tussen de EU en haar zes oostelijke buurlanden: Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, Moldavië en Oekraïne.

De samenwerking met het zuidelijke nabuurschap omvat tien partnerlanden: Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Palestina*, Syrië en Tunesië.

Ter aanvulling van de bilaterale en regionale samenwerkingsprogramma’s zijn ook samenwerkingsprogramma’s met alle nabuurschappen opgezet, aangezien sommige hulpverleningsactiviteiten efficiënter en flexibeler kunnen worden beheerd op interregionaal niveau.

Doelstellingen

  • de stabiliteit in de buurlanden verbeteren via het beleid voor economische ontwikkeling, werkgelegenheid en jeugd, koppeling van vervoers- en energie-infrastructuur, migratie, mobiliteit en veiligheid
  • belangrijke EU-waarden uitdragen, zoals goed bestuur, democratie, rechtsstaat en mensenrechten
  • de samenwerking verbeteren in regionaal verband via het Oostelijk Partnerschap en de Unie voor het Middellandse Zeegebied

Achtergrond

Het Europees nabuurschapsbeleid is een kader voor nauwere samenwerking met de buurlanden ten zuiden en ten oosten van de EU op basis van gemeenschappelijke belangen en maatregelen van beide zijden. 

De EU bevordert de stabiliteit en de samenwerking met de betrokken landen door financiële steun te geven via het Europees Nabuurschapsinstrument.

Documenten

9 JANUARI 2018
Review of the European neighbourhood policy