Direct la conținutul principal

Politica europeană de vecinătate

Politica europeană de vecinătate (PEV) guvernează relațiile UE cu 16 dintre cei mai apropiați parteneri estici și sudici. PEV este un element esențial al politicii externe a UE și urmărește să stabilizeze regiunile învecinate în domeniul politic, economic și al securității.

Acțiuni

Parteneriatul estic urmărește să consolideze relațiile dintre UE și cei șase vecini estici ai săi: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Cooperarea cu vecinătatea sudică include zece țări partenere: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina*, Siria și Tunisia.

Cooperarea transfrontalieră susține dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, contribuie la reducerea diferențelor de standard de viață și caută soluții la provocări comune.

Pentru a completa programele de cooperare bilaterală și regională, au fost instituite și programe de cooperare la nivelul întregii vecinătăți, deoarece unele activități de ajutor pot fi gestionate mai eficient și mai flexibil la nivel interregional.

Obiective

  • Stabilizarea țărilor învecinate prin acțiuni legate de dezvoltarea economică, ocuparea forței de muncă, tineret, conectivitatea în materie de transporturi și energie, migrație, mobilitate și securitate
  • Promovarea valorilor importante ale UE: buna guvernanță, democrația, statul de drept și drepturile omului
  • Facilitarea cooperării la nivel regional: Parteneriatul estic, Uniunea pentru Mediterana

Context

Politica europeană de vecinătate oferă un cadru pentru parteneriate mai eficiente și mai strânse cu vecinii din estul și sudul UE, bazate pe interese și acțiuni comune. 

UE promovează stabilitatea și stimulează cooperarea cu aceste țări prin intermediul Instrumentului european de vecinătate.

Documente

9 IANUARIE 2018
Review of the European neighbourhood policy