Gå direkt till innehållet

De senaste nyheterna

Consult the highlights from September to December 2020

man holding a leaflet

21 december 2020 – Kommissionen godkänner det första säkra och effektiva vaccinet mot covid-19

EU-kommissionen har beviljat ett villkorat försäljningsgodkännande för det säkra och verksamma covid-19-vaccin som utvecklats av BioNTech och Pfizer. Godkännandet kommer efter en positiv vetenskaplig rekommendation som bygger på en noggrann bedömning av vaccinets säkerhet, verkan och kvalitet som gjorts av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”I dag har vi avslutat ännu ett viktigt kapitel i EU:s historia. Vi har godkänt det första säkra och verksamma vaccinet mot covid-19 och fler vacciner kommer snart. Doser av det vaccin som godkänts i dag blir tillgängliga för alla EU-länder samtidigt och på samma villkor. De kommande vaccinationsdagarna i EU kommer också att bli en fin uppvisning av en enad union. Det här är ett bra slut på ett svårt år och en bra början på det nya år då vi kan lämna pandemin bakom oss. Vi sitter alla i samma båt.”

vaccine

17 december 2020 – Vaccinationerna kan komma igång i mellandagarna

Om EU:s läkemedelsmyndighet och kommissionen godkänner ett effektivt vaccin kan vaccinationerna mot coronaviruset inledas den 27, 28 och 29 december meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. ”För att få stopp på pandemin behöver 70 % av befolkningen vaccinera sig. Det är en gigantisk uppgift, så låt oss komma igång omedelbart – i alla de 27 EU-länderna”, säger hon.

woman in front of EU commission building looking at her smartphone

14 december 2020 – Kommissionen lanserar gratisapp med aktuella coronarestriktioner

I mobilappen Re-open EU finns heltäckande information om aktuella hälso-, säkerhets- och reserestriktioner i alla EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Storbritannien. Informationen kommer från länderna och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Appen finns på EU:s 24 officiella språk och fungerar med Android och iOS.

European democracy action plan

3 december 2020 – Kommissionen lägger fram en handlingsplan för demokratin i EU

Coronapandemin har satt fokus på utmaningarna för EU:s demokratier. Kommissionen lägger fram sin handlingsplan för demokrati för att ge invånarna mer inflytande och bidra till mer resilienta demokratier i EU. Syftet är att skydda fria och rättvisa val, stärka mediernas frihet och mångfald och motverka desinformation och utländsk inblandning.

Mask and EU flag

2 december 2020 – Kommissionen lägger fram en strategi för skydd mot covid-19 under vintern

Kommissionen har antagit en strategi för en hållbar hantering av pandemin under vintern, då risken för smittspridning kan öka när vi träffas mer inomhus.

I strategin rekommenderas fortsatt vaksamhet och försiktighet under vintern och tills det finns säkra och effektiva vacciner.

Det behövs en samordnad EU-strategi för att förhindra att pandemin tar fart igen, och länderna bör endast lätta på restriktionerna om smittläget tillåter det.

SURE

1 december 2020 – Kommissionen betalar ut 8,5 miljarder euro från SURE till fem medlemsländer för att bidra till att bevara jobb

Fem länder har fått 8,5 miljarder euro i den tredje delutbetalningen av ekonomiskt stöd genom SURE-instrumentet. Stödet går till nationella system för korttidsarbete. Belgien har fått 2 miljarder euro, Ungern 200 miljoner, Portugal 3 miljarder, Rumänien 3 miljarder och Slovakien 300 miljoner euro. Med dagens utbetalning har 15 länder fått omkring 40 miljarder euro från EU:s SURE-instrument mellan slutet av oktober och slutet av november.

Pharma strategy

25 november 2020 – EU:s läkemedelsstrategi: tillgängliga och säkra läkemedel för alla till rimliga priser

Kommissionen har antagit en läkemedelsstrategi för EU för att garantera att patienterna har tillgång till innovativa mediciner till rimliga priser och för att stödja de europeiska läkemedelsföretagens konkurrenskraft, innovation och hållbarhet. Strategin ska se till att EU kan täcka sitt behov av läkemedel genom stabila leveranskedjor och bidra till ett framtidssäkert och kriståligt läkemedelssystem i EU. Strategin bygger på erfarenheterna från coronapandemin, men är mycket mer än bara ett krishanteringsinstrument. Den är en av hörnstenarna i den europeiska hälsounionen.

stock numbers

18 november 2020 – Kommissionen ökar testinsatserna och rekommenderar snabba antigentester och stöd till ökad testningskapacitet

Kommissionen har antagit en rekommendation om antigentester i form av snabbtester för covid-19-diagnos. Syftet är att garantera människors fria rörlighet och en välfungerande inre marknad. I linje med kommissionens tidigare rekommendation från den 28 oktober ges också vägledning om hur man väljer antigentester, när de är lämpliga och vem som bör utföra dem. Man uppmanar också länderna att erkänna varandras tester och testresultat för att säkerställa ett gemensamt arbetssätt och effektivare testningsstrategier i hela EU.

workers at a pc

17 november 2020 – Kommissionen betalar ut 14 miljarder euro från SURE till nio medlemsländer för att bidra till att bevara jobb

Nio länder har fått 14 miljarder euro i den andra delutbetalningen av ekonomiskt stöd genom SURE-instrumentet. Stödet går till nationella system för korttidsarbete. Kroatien har fått 510 miljoner euro, Cypern 250 miljoner, Grekland 2 miljarder, Italien ytterligare 6,5 miljarder, Lettland 120 miljoner, Litauen 300 miljoner, Malta 120 miljoner, Slovenien 200 miljoner och Spanien ytterligare 4 miljarder euro. I slutet av oktober fick Italien, Spanien och Polen totalt 17 miljarder euro genom SURE som ett bidrag till sina system för korttidsarbete.

European Health Union

11 november 2020 – Kommissionen tar första stegen på väg mot en europeisk hälsounion

Kommissionen lägger fram förslag för att stärka hälsoskyddsarbetet och EU-myndigheternas roll för vår krisberedskap och krishantering, och på sikt skapa en europeisk hälsounion. För att intensifiera insatserna mot coronapandemin och framtida hot mot folkhälsan krävs mer samordning på EU-nivå. Dagens förslag tar avstamp i erfarenheterna från coronakrisen och ska bidra till bättre beredskap och insatser under både pågående och framtida hälsokriser. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”I dag börjar vi bygga en europeisk hälsounion för att kunna skydda invånarna och ge dem god vård i krissituationer och ge EU och medlemsländerna de redskap de behöver för att förebygga och hantera hälsohot som påverkar hela Europa.”

NextGenerationEU

10 november 2020 – Kommissionen välkomnar överenskommelse om EU:s långtidsbudget och Next Generation EU för ett grönare och mer digitalt och resilient EU

Europaparlamentet och medlemsländerna i rådet har enats om EU:s långtidsbudget och Next Generation EU. Paketet på sammanlagt 1,8 biljoner euro ska hjälpa EU att återhämta sig och bygga en mer hållbar framtid. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Vår återhämtningsplan kommer att hjälpa oss att vända coronakrisen till en möjlighet till återhämtning som drivs av den gröna och digitala omställningen”.

European Economic Forecast figures

5 november 2020 – Ekonomisk höstprognos 2020

Pandemins ekonomiska effekter varierar kraftigt i EU-länderna. I den ekonomiska höstprognosen 2020 förutspås att ekonomin i euroområdet kommer att krympa med 7,8 % 2020 innan den börjar växa igen med 4,2 % 2021 och 3 % 2022. EU:s ekonomi som helhet väntas krympa med 7,4 % 2020 och sedan växa med 4,1 % 2021 och 3 % 2022. Arbetslösheten i euroområdet väntas öka från 7,5 % 2019 till 8,3 % 2020 och 9,4 % 2021 för att sedan minska till 8,9 % 2022.

 

woman holding a phone

28 oktober 2020 – Nya utbrott av coronaviruset: kommissionen presenterar nya åtgärder för bättre beredskap och insatser i EU

Kommissionen har lagt fram konkreta åtgärder i ett meddelande om ytterligare covid-19-åtgärder för att begränsa smittspridningen, rädda liv och bygga upp en större resiliens på flera områden i alla EU-länder. Åtgärderna gäller bland annat en sammankoppling av de nationella smittspårningsapparna, bredare undantag från reserestriktionerna, mer testning och säkrade vaccinlager. Meddelandet läggs fram inför EU-ledarnas videokonferens den 29 oktober om de samordnade insatserna mot covid-19, efter en uppmaning på Europeiska rådets möte den 15 oktober.

 

First disbursements under SURE financial support

27 oktober 2020 – Kommissionen gör en första utbetalning av 17 miljarder euro från SURE-instrumentet till Italien, Spanien och Polen

Kommissionen har betalat ut totalt 17 miljarder euro till Italien (10 miljarder euro), Spanien (6 miljarder euro) och Polen (1 miljard euro) som en första delbetalning av det ekonomiska stödet från SURE till EU-länderna. Stödet har öronmärkts för att hjälpa EU-länderna med deras ökande offentliga utgifter för att bevara arbetstillfällen, särskilt program för korttidsarbete för anställda och egenföretagare. Italien väntas få totalt 27,4 miljarder euro, Spanien 21,3 miljarder euro och Polen 11,2 miljarder euro.

 

man looking at smartphone in EU

19 oktober 2020 – Nationella smittspårningsappar kopplas samman genom EU:s nya nätsluss

Kommissionen har på uppmaning av medlemsländerna inrättat ett EU-system som ska se till att olika kontaktspårnings- och varningsappar kan kommunicera med varandra via en så kallad nätsluss. Systemet tas i drift i dag då de första nationella apparna kopplas samman: Tysklands Corona-Warn-App, Irlands Covid-tracker och Italiens Immuni. Tillsammans har de här apparna laddats ner av cirka 30 miljoner människor, vilket motsvarar två tredjedelar av alla nedladdningar av appar i EU. Nästa vecka ansluts ännu fler appar. Då väntas Tjeckiens eRouška, Danmarks smitte stop, Lettlands Apturi Covid och Spaniens Radar Covid kopplas till systemet, och fler är på gång i november.

A scientist working at a screen

15 oktober 2020 – Vaccinationsberedskap i EU

Kommissionen har publicerat ett meddelande om vaccinationsberedskap när det gäller covid-19. För att de som behöver det ska få tillgång till ett säkert och effektivt vaccin måste medlemsländerna börja förbereda sig för att vaccinera befolkningen, trappa upp sina kommunikationsinsatser och bestämma vilka grupper som ska få vaccinet först. Vi vet ännu inte vilken eller vilka av vaccinkandidaterna som kommer att klara kraven på säkerhet och effekt och som därmed får säljas i EU. Därför behöver vi få fram en bred portfölj av vaccinkandidater med hjälp av olika metoder för att maximera chansen att snabbt få fram vacciner som räcker till alla i EU.

two people with luggage at the train station

13 oktober 2020 – Samordning av begränsningarna av den fria rörligheten i EU under coronapandemin

EU-länderna har enats om en samordnad strategi för reserestriktioner till följd av coronapandemin, bland annat gemensamma färgkoder (grönt, orange, rött och grått) för det lokala smittläget i olika regioner. I den antagna rekommendationen uppmanas medlemsländerna att så tidigt som möjligt lämna tydlig information till resenärerna. EU-länderna har enats om att inte införa några restriktioner för resenärer från ”gröna” regioner. Aktuell reseinformation ska finnas på webbplatsen Re-open EU.
Läs mer

13 Billion figure icon for CRII

12 oktober 2020 – Första resultaten av investeringsinitiativen mot coronaeffekter

Kommissionen har publicerat de första preliminära resultaten av investeringsinitiativen mot effekter av coronaviruset. EU har satsat över 13 miljarder euro på att hantera coronapandemin. Av de pengarna har 4,1 miljarder euro gått till hälso- och sjukvården och 8,4 miljarder euro till små och medelstora företag. 1,4 miljarder euro har slussats via Europeiska socialfonden för att rädda jobb. För att garantera maximal insyn och ansvarsskyldighet har kommissionen tagit fram en särskild sida på webbplatsen för öppna data för sammanhållningspolitiken. Syftet är att visa hur EU:s sammanhållningspolitik hjälper medlemsländerna att klara coronakrisen.

COVID-19

8 oktober 2020 – Kommissionen godkänner ett tredje avtal om potentiella vacciner mot covid-19 och undertecknar avtal om remdesivir

Den 7 oktober godkände EU-kommissionen ett tredje avtal med ett läkemedelsföretag, Janssen Pharmaceutica NV, om 200 miljoner vaccindoser. Medlemsländerna får dessutom möjlighet att köpa in ytterligare 200 miljoner doser. Vaccinkandidaten genomgår redan kliniska fas III-prövningar. Kommissionen har också ingått ett avtal med läkemedelsföretaget Gilead om leverans av 500 000 behandlingsdoser av remdesivir. Det är i nuläget det enda läkemedel som har fått ett villkorligt godkännande för försäljning i EU för behandling av covid-19-patienter som behöver syrgas. Avtalet omfattar omkring 36 länder som har skrivit på det gemensamma upphandlingsavtalet, däribland alla EU-länder, EES-länderna, Storbritannien och sex kandidatländer och potentiella kandidatländer.

stock numbers

7 oktober 2020 – Kommissionen utfärdar sociala obligationer på upp till 100 miljarder euro

 

EU-kommissionen meddelar att den ska utfärda sociala EU-SURE-obligationer på upp till 100 miljarder euro och att man därför har antagit en ram för sociala obligationer, som granskats i en oberoende utvärdering. Investerarna garanteras att pengarna kommer att tjäna ett socialt syfte och hjälpa medlemsländerna att täcka kostnaderna för nationella system för korttidsarbete och liknande åtgärder till följd av pandemin. Kommissionen föreslår också att Ungern ska få 504 miljoner euro enligt SURE-instrumentet. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Vi investerar inte bara miljarder euro för att rädda jobben i EU och minska de sociala konsekvenserna av coronapandemin, utan vi gör det också genom att utfärda sociala obligationer. På så sätt får investerare chansen att bidra till våra insatser och med hjälp av obligationerna på upp till 100 miljarder euro kan människor få behålla sina jobb.”

Rule of law report

30 september 2020 – Kommissionen lägger fram sin första rapport om rättsstatsprincipen: coronarestriktioner måste respektera EU:s grundläggande principer och värden

 

Kommissionen har lagt fram sin första EU-omfattande rapport om rättsstatsprincipen, ett nytt förebyggande verktyg inom EU:s nya rättsstatsmekanism. Rapporten har tagits fram i dialog med alla 27 medlemsländer och andra aktörer och omfattar fyra huvudpelare inom rättsstatsprincipen: nationella rättssystem, antikorruption, mediefrihet och viktiga kontroller och motvikter. I rapporten framhåller kommissionen positiva och negativa tendenser i alla medlemsländer. Man granskar också problem som hör samman med de undantagstillstånd och åtgärder som länderna infört i samband med coronautbrottet och kommissionen kommer att fortsätta att övervaka dem. Man betonar att det kan skapa allvarliga problem för rättsstatsprincipen om ett land ändrar eller tillfälligt upphäver sedvanliga nationella kontroller och motvikter och att krisinsatserna måste respektera de grundläggande värdena och principerna i EU-fördragen. Utifrån rapporten kommer kommissionen nu att inleda en dialog med Europaparlamentet och rådet, liksom med de nationella parlamenten, nationella myndigheter och andra intressenter för att söka stöd och utforska möjligheter till reformer.

Stella Kyriakides ECDC meeting

24 september 2020 – Ny riskbedömning från ECDC efterlyser striktare åtgärder efter ökad smittspridning

EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) har uppdaterat sin snabbriskbedömning av utvecklingen av smittläget och bedömer att infektionstakten har ökat i EU och Storbritannien. Det innebär ökade risker för vissa grupper och vård- och omsorgspersonal. ECDC har också publicerat nya riktlinjer för smittskyddsåtgärder. Kommissionen har publicerat frågor och svar om EU:s vaccinationsstragi.

An employee is controlling a machine in a factory

22 september 2020 – Garantisystemet för SURE-instrumentet på 100 miljarder euro klart

Kommissionen välkomnar aktiveringen av SURE – instrumentet för tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation. SURE ska ge upp till 100 miljarder euro i ekonomiskt stöd för att bevara jobb och skydda arbetstagare som drabbas av coronakrisen. Instrumentet aktiveras efter att samtliga EU-länder har godkänt och undertecknat garantiavtalen med kommissionen på totalt 25 miljarder euro. Kommissionen har redan lagt fram förslag inför rådet om stöd på 87,3 miljarder euro till 16 medlemsländer inom SURE-instrumentet. När rådet har godkänt förslagen tillhandahålls det ekonomiska stödet i form av lån från EU till medlemsländerna på förmånliga villkor.

Next Generation EU

17 september 2020 – Kommissionen presenterar nästa steg för faciliteten för återhämtning och resiliens på 672,5 miljarder euro i den årliga strategin för hållbar tillväxt 2021

Kommissionen har fastställt en vägledning för genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens i sin årliga strategi för hållbar tillväxt för 2021. Den nya tillväxtstrategin ska bidra till en grön, digital och hållbar återhämtning. Faciliteten, som sköts av en särskild arbetsgrupp, är det viktigaste inslaget i EU:s återhämtningsinstrument och kan hjälpa EU att bli starkare och mer resilient. De fyra principerna om miljömässig hållbarhet, produktivitet, rättvisa och makroekonomisk stabilitet ska vara vägledande för EU-ländernas återhämtnings- och resiliensplaner, reformer och investeringar. För att ta del av faciliteten ska EU-länderna från och med den 15 oktober 2020 skicka in sina utkast till planer för återhämtning och resiliens och där redogöra för sina nationella investerings- och reformplaner.

Two scientists working in a lab

10 september 2020 – Kommissionen och WHO samarbetar globalt för bättre behandlingar mot coronaviruset

I dag anordnade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus tillsammans det första mötet i ACT-A-rådet som ska leda arbetet med att snabbare få fram vacciner, tester och behandlingar mot covid-19. Det finns nu redan över 200 vaccinkandidater, 1 700 kliniska prövningar och 80 diagnosmetoder som håller på att följas upp. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Dagens lansering av ACT-A-rådet för oss närmare vårt globala mål: tillgång till vacciner, tester och behandlingar mot coronaviruset för alla som behöver det, överallt. EU kommer att använda hela sin samlade kraft för att ena världen mot coronaviruset.”

vaccines

9 september 2020 – Kommissionen utökar vaccinportföljen efter samtal med BioNTech-Pfizer

EU-kommissionen har avslutat de sonderande samtalen med ett sjätte läkemedelsföretag om ett eventuellt inköp av vaccin mot covid-19. Så snart vaccinet har visat sig vara säkert och effektivt planerar kommissionen att köpa in 200 miljoner doser för EU-ländernas räkning, med möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Jag är glad att kunna berätta att vi har slutfört samtal med BioNTech-Pfizer om ett första inköp av 200 miljoner doser av framtida vacciner mot covid-19. Detta är det sjätte läkemedelsföretaget som vi på rekordtid har slutfört samtal eller undertecknat avtal med om potentiella vacciner. Våra möjligheter att utveckla och distribuera ett säkert och verkningsfullt vaccin, både för våra medborgare här i EU och för resten av världen, har aldrig varit större. Om vi ska kunna besegra coronaviruset på ett ställe, måste vi besegra det överallt.”

traveler at the train station

4 september 2020 – Kommissionen vill att ländernas reserestriktioner ska bli mer enhetliga

Kommissionen har antagit ett förslag till rådets rekommendation för att bättre samordna och informera om åtgärder som begränsar den fria rörligheten under coronapandemin. Förslaget innehåller tre huvudpunkter: gemensamma kriterier för att införa reserestriktioner, gemensam färgkod för kriterierna och enhetliga åtgärder för resenärer från högriskområden. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Friheten att resa över gränserna i Europa är en av de mest konkreta fördelarna för människorna i EU. De här åtgärderna ger dem mer stabila, förutsägbara och tydliga villkor.”

 

Mer i fokus