Gå til hovedindholdet

Seneste nyt

Consult the highlights from September to December 2020

man holding a leaflet

21. december 2020 - Europa-Kommissionen godkender den første sikre og effektive vaccine mod covid-19

Kommissionen har udstedt en betinget markedsføringstilladelse for den sikre og effektive vaccine mod covid-19, som BioNTech og Pfizer har udviklet. Tilladelsen følger en positiv videnskabelig anbefaling baseret på en grundig vurdering af sikkerheden, effektiviteten og kvaliteten af vaccinen foretaget af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Kommissionsformand Ursula von der Leyen udtaler: ”I dag føjer vi et vigtigt kapitel til en europæisk succeshistorie. Vi har godkendt den første sikre og effektive vaccine mod covid-19. Flere vacciner er på vej. Doser af den vaccine, som vi har godkendt i dag, vil være tilgængelige for alle EU-landene på samme tid og på de samme vilkår. De kommende europæiske vaccinationsdage vil også være et stort øjeblik for vores fællesskab. Vi kan nu afslutte dette vanskelige år på en god måde og begynde at se enden på pandemien. Vi er alle i samme båd.”

vaccine

17. december 2020 – kommissionsformand Ursula von der Leyen udpeger 27., 28. og 29. december til EU-vaccinationsdage

Kommissionsformand Ursula von der Leyen erklærer, at hvis Det Europæiske Lægemiddelagentur og Europa-Kommissionen har godkendt en effektiv vaccine, vil vaccinationen mod coronavirus vil begynde den 27., 28. og 29. december i hele EU. "For at sætte en stopper for pandemien er det nødvendigt, at op mod 70 % af befolkningen bliver vaccineret. Det er en enorm opgave. Så lad os sammen hurtigst muligt komme i gang med vaccinationen – alle 27 lande", lyder hendes opfordring.

woman in front of EU commission building looking at her smartphone

14. december 2020 – Kommissionen lancerer mobilappen Re-open EU med regelmæssige opdateringer om coronavirus-relaterede sundheds-, sikkerheds og rejseforanstaltninger i hele EU

Kommissionen lancerer den gratis mobilapp Re-open EU med omfattende og ajourførte oplysninger om sundheds-, sikkerheds- og rejseforanstaltningerne i alle EU-lande og Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Oplysningerne, som er baseret på data fra Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme og de nationale myndigheder, findes på alle 24 officielle EU-sprog. Appen kan downloades til Android og iOS.

European democracy action plan

3. december 2020 – Handlingsplanen for europæisk demokrati: EU's demokratier styrkes

Coronapandemien har sat fokus på de udfordringer, der er for EU's demokratier. Europa-Kommissionen fremlægger sin handlingsplan for europæisk demokrati, der skal give borgerne større indflydelse og gøre demokratierne i EU mere modstandsdygtige. Med handlingsplanen ønsker Kommissionen mod at sikre frie og retfærdige valg, styrke mediefriheden og mediepluralismen og bekæmpe misinformation og indblanding fra udlandet.

Mask and EU flag

2. december – Europa-Kommissionen fremlægger strategien "Forsigtighed over for covid‑19 denne vinter"

Kommissionen har vedtaget en strategi for bæredygtig håndtering af pandemien i løbet af de kommende vintermåneder, hvor smitterisikoen muligvis vil stige i forbindelse med indendørs forsamlinger.

I strategien anbefales det fortsat at udvise årvågenhed og forsigtighed denne vinter og i 2021, hvor sikre og effektive vacciner bliver alment tilgængelige.

Det er vigtigt med en koordineret indsats i hele EU for at undgå en genopblussen af virusset, og enhver lempelse af restriktionerne skal ske på baggrund af den epidemiologiske udvikling.

SURE

1. december 2020 – Europa-Kommissionen udbetaler 8,5 mia. euro under SURE til fem medlemslande for at hjælpe med at bevare arbejdspladser

Kommissionen har udbetalt 8,5 mia. euro til fem EU-lande som tredje rate af den finansielle støtte, der ydes til medlemslande via SURE-instrumentet. Belgien har modtaget 2 mia. euro, Ungarn 200 mio. euro, Portugal 3 mia. euro, Rumænien 3 mia. euro og Slovakiet 300 mio. euro i støtte til nationale ordninger for nedsat arbejdstid. Med dagens udbetaling vil 15 medlemslande samlet set have modtaget omkring 40 mia. euro under EU-SURE-instrumentet mellem udgangen af oktober og udgangen af november.

Pharma strategy

25. november 2020 – en lægemiddelstrategi for Europa: økonomisk overkommelige, tilgængelige og sikre lægemidler til alle

Kommissionen har vedtaget en lægemiddelstrategi for Europa, der skal sikre alle adgang til innovative og økonomisk overkommelige lægemidler og samtidig støtte konkurrenceevnen, innovationskapaciteten og bæredygtigheden i EU's lægemiddelindustri. Strategien vil give Europa mulighed for at dække sine lægemiddelbehov gennem holdbare forsyningskæder og bidrage til at etablere et fremtidssikret og kriseresistent lægemiddelsystem i EU. Selv om strategien omfatter langt mere end blot et kriseindsatsinstrument, trækker den på erfaringerne fra den første reaktion på covid‑19-pandemien og gør Europas lægemiddelsektor bedre forberedt og mere modstandsdygtig. Strategien er en hjørnesten i EU's sundhedsunion.

Rapid tests

18. november 2020 – Kommissionen optrapper sin indsats for testning med en henstilling om hurtige antigentest og støtte til at øge testkapaciteten

Kommissionen har vedtaget en henstilling om anvendelse af hurtige antigentest til diagnosticering af covid-19 for at sikre den frie bevægelighed for personer og et velfungerende indre marked. Henstillingen indeholder vejledning i, hvordan man vælger hurtige antigentest, hvornår de er hensigtsmæssige, og hvem der skal udføre dem, og opfordrer desuden til validering og gensidig anerkendelse af test og testresultater. Dette er en opfølgning på Kommissionens henstilling af 28. oktober om at sikre en fælles tilgang og mere effektive teststrategier i hele EU.

workers at a pc

17. november 2020 – Europa-Kommissionen udbetaler 14 mia. euro under SURE til ni medlemslande for at hjælpe med at bevare arbejdspladser

Kommissionen har udbetalt 14 mia. euro til ni EU-lande som anden rate af den finansielle støtte, der ydes til medlemslande via SURE-instrumentet. Som støtte til nationale ordninger for nedsat arbejdstid har Kroatien modtaget 510 mio. euro, Cypern 250 mio. euro, Grækenland 2 mia. euro, Italien 6,5 mia. euro, Letland 120 mio. euro, Litauen 300 mio. euro, Malta 120 mio. euro, Slovenien 200 mio. euro og Spanien yderligere 4 mia. euro. I slutningen af oktober modtog Italien, Spanien og Polen i alt 17 milliarder euro under EU-SURE-instrumentet i støtte til ordninger for nedsat arbejdstid.

European Health Union

11. november 2020 – Europa-Kommissionen tager de første skridt til opbygning af en europæisk sundhedsunion

Kommissionen fremlægger en række forslag, der skal styrke EU's rammer for sundhedssikkerhed og sikre de centrale EU-agenturer en større rolle i forbindelse med kriseberedskabet og indsatsen over for kriser. For at intensivere bekæmpelsen af coronaviruspandemien og fremtidige sundhedskriser er der behov for større koordinering på EU-plan. På baggrund af erfaringerne fra den nuværende krise vil de forslag, der fremlægges i dag, styrke beredskabet og indsatsen under denne og fremtidige sundhedskriser. Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, udtaler: "I dag starter vi opbygningen af en europæisk sundhedsunion, som skal beskytte borgerne og sikre sundhedspleje af høj kvalitet i krisesituationer og give EU og medlemslandene mulighed for at forebygge og håndtere sundhedskriser, der rammer hele Europa."

NextGenerationEU

10. november 2020 — EU-Kommissionen glæder sig over aftale om EU's langsigtede budget og NextGenerationEU på 1,8 bio. euro, der skal hjælpe med at opbygge et grønnere, mere digitalt og mere modstandsdygtigt Europa

Europa-Parlamentet og medlemslandene i Rådet er blevet enige om EU's langsigtede budget og NextGenerationEU. Når pakken er vedtaget, vil den med i alt 1,8 bio. euro hjælpe Europa med at komme på fode igen og opbygge en mere bæredygtig fremtid. Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, udtaler: "Vores genopretningsplan vil hjælpe os med at vende den udfordring, som pandemien udgør, til en mulighed for genopretning drevet af den grønne og digitale omstilling".

European Economic Forecast figures

5. november 2020 – økonomisk efterårsprognose 2020

De økonomiske konsekvenser af pandemien er meget forskellige fra EU-land til EU-land. Ifølge den økonomiske efterårsprognose 2020 vil økonomien i euroområdet skrumpe med 7,8 % i 2020, før den atter vil vokse med 4,2 % i 2021 og 3 % i 2022. Samtidig ventes økonomien i hele EU ifølge prognosen at skrumpe med 7,4 % i 2020, før den atter begynder at vokse med 4,1 % i 2021 og 3 % i 2022. Arbejdsløsheden i euroområdet ventes at stige fra 7,5 % i 2019 til 8,3 % i 2020 og 9,4 % i 2021, før den atter falder til 8,9 % i 2022.

 

woman holding a phone

28. oktober – Bekæmpelse af den opblussende coronavirus: Kommissionen iværksætter nye tiltag for at styrke beredskabet og indsatsen i hele EU

Kommissionen har i en meddelelse om supplerende covid-19-indsatsforanstaltninger beskrevet en række konkrete tiltag, der skal bidrage til at forebygge spredning af coronavirus, redde liv og opbygge øget modstandsdygtighed på flere områder i alle EU-lande. Foranstaltningerne går bl.a. ud på at sammenkoble nationale kontaktapps, udvide fritagelserne for rejserestriktioner, indføre mere omfattende testning og sikre forsyninger til vacciner. Dette kommer forud for de europæiske lederes drøftelser den 29. oktober om covid-19-koordinering, som de på Det Europæiske Råds møde den 15. oktober blev opfordret til at holde.

 

First disbursements under SURE financial support

27. oktober 2020 – Kommissionen udbetaler en første rate af SURE-støtte på 17 mia. euro til Italien, Spanien og Polen

Kommissionen har udbetalt i alt 17 mia. euro til Italien (10 mia. euro), Spanien (6 mia. euro) og Polen (1 mia. euro) som første rate af SURE-støtten til EU's medlemslande. Støtten er øremærket til at hjælpe EU-landene med at håndtere stigningerne i de offentlige udgifter til at bevare arbejdspladser, navnlig for korttidsarbejdere og selvstændige. Italien forventes at modtage i alt 27,4 mia. euro, Spanien 21,3 mia. euro og Polen 11,2 mia. euro.

 

man looking at smartphone in EU

19. oktober 2020 – EU's interoperabilitets-gateway tages i brug: De første kontaktopsporings- og varslingsapps er forbundet med systemet

Kommissionen har efter opfordring fra EU-landene oprettet et EU-dækkende system for at sikre, at coronavirus-kontaktopsporingapps "snakker med hinanden". I dag tages systemet i brug med forbindelsen af den første række af nationale apps: Tysklands Corona-Warn-App, Irlands COVID tracker og Italiens Immuni. Disse apps er samlet set blevet downloadet af ca. 30 mio. mennesker, hvilket svarer til to tredjedele af alle downloads af apps i EU. Den næste gruppe apps vil blive koblet til i næste uge. Det forventes, at Tjekkiets eRouška, Danmarks smittestop, Letlands Apturi COVID og Spaniens Radar Covid vil blive forbundet, mens yderligere apps vil blive forbundet med systemet i november.

A scientist working at a screen

15. oktober 2020 – EU's vaccinestrategi: forberedelse af covid-19-vaccinationsstrategier og fordeling af vacciner

Kommissionen offentliggør en meddelelse om forberedelse af covid-19-vaccinationsstrategier og udbredelse af vacciner. For at en sikker og effektiv vaccine kan nå ud til dem, der har behov for den, skal medlemslandene begynde at forberede sig på fordelingen, øge deres kommunikationsindsats og prioritere de grupper, der først skal modtage vaccinerne, når de bliver tilgængelige. Det vides ikke, hvilken af vaccinekandidaterne — om nogen overhovedet — der vil krone udviklings- og godkendelsesprocessen med det ønskede resultat og således opfylde effektivitets- og sikkerhedskriterierne for at blive markedsført i EU. Europa har brug for en bred vifte af vaccinekandidater, der anvender forskellige teknologiske tilgange for at maksimere mulighederne for en hurtigt at få udviklet, fremstillet og udrullet en vaccine for alle europæere.

two people with luggage at the train station

13. oktober 2020 – Aftale om en koordineret tilgang til foranstaltninger, der begrænser den frie bevægelighed i EU i forbindelse med covid-19

EU-landene er blevet enige om en koordineret tilgang til rejserestriktioner i forbindelse med covid-19-pandemien. Dette omfatter en klassifikation af regioner (grøn, orange, rød og grå) baseret på den lokale epidemiologiske situation. Med den vedtagne henstilling opfordres medlemsstaterne til også at give de rejsende rettidige oplysninger. Medlemslandene er nået til enighed om, at tilrejsende fra "grønne" områder ikke vil være omfattet af restriktioner såsom karantæne eller test. Oplysningerne bør også være tilgængelige på Re-open EU.
Yderligere oplysninger

13 Billion figure icon for CRII

12. oktober 2020 – De første resultater af gennemførelsen af coronainvesteringsinitiativerne

Kommissionen har offentliggjort de første foreløbige resultater af investeringsinitiativerne som reaktion på coronavirusset: EU har mobiliseret over 13 mia. euro til at tackle coronaviruspandemien. 4,1 mia. euro i EU-midler har bidraget til at støtte sundhedssystemer, og 8,4 mia. euro har støttet små og mellemstore virksomheder. 1,4 mia. euro er blevet kanaliseret gennem Den Europæiske Socialfond for at redde job. For at sikre den højest mulige grad af gennemsigtighed og ansvarlighed opretter Kommissionen et særligt websted om den åbne dataplatform for samhørighedspolitikken for at vise, hvordan EU's samhørighedspolitik støtter medlemslandene i deres bestræbelser på at overvinde coronaviruskrisen.

COVID-19

8. oktober 2020 – Europa-Kommissionen godkender tredje kontrakt om potentielle vacciner mod covid-19 og indgår aftale om Remdesivir

Den 7. oktober godkendte Europa-Kommissionen en tredje kontrakt med en medicinalvirksomhed, Janssen Pharmaceutica NV, om vaccinedoser til 200 millioner mennesker. Medlemslandene vil også have mulighed for at købe vacciner til yderligere 200 millioner mennesker. Vaccinekandidaten er allerede i fase III i de kliniske forsøg. Kommissionen har også indgået en aftale med Gilead om levering af op til 500 000 behandlingsforløb med Remdesivir, som i øjeblikket er det eneste lægemiddel med betinget markedsføringstilladelse i EU til behandling af covid‑19-patienter, der har behov for iltforsyning. 36 af underskriverne af aftalen om fælles indkøb deltager, herunder alle EU-landene, EØS-landene, Storbritannien og seks kandidatlande.

stock numbers

7. oktober 2020 – Europa-Kommissionen udsteder EU-SURE-obligationer på op til 100 mia. euro i form af sociale obligationer

 

Kommissionen har meddelt, at den vil udstede EU-SURE-obligationer på op til 100 mia. euro, og at den har vedtaget en ramme for sociale obligationer, som vurderes uafhængigt. Investorerne kan være sikre på, at de mobiliserede midler tjener et reelt socialt formål og hjælper medlemslandene med at dække de omkostninger, der opstår i direkte tilknytning til finansieringen af nationale arbejdsfordelingsordninger og lignende tiltag som reaktion på pandemien. Kommissionen fremlagde også et forslag om at tildele Ungarn 504 mio. euro under SURE-instrumentet. Kommissionsformand Ursula von der Leyen udtaler: "Vi investerer ikke bare milliarder af euro i at redde job i Europa og afbøde de sociale konsekvenser af coronaviruspandemien, vi gør det også ved at udstede sociale obligationer. Det vil give investorerne mulighed for at bidrage til vores indsats, og med op til 100 mia. euro vil vi medvirke til at holde folk i arbejde i vores medlemslande."

Rule of law report

30. september 2020 – Kommissionen offentliggør sin første rapport om retsstatsprincippet: Nødforanstaltningerne mod coronavirus skal være i overensstemmelse med EU's grundlæggende principper og værdier

 

Kommissionen fremlagde i dag sin første rapport om retsstatsprincippet i hele EU – et vigtigt forebyggende redskab, som er kernen i den nye europæiske retsstatsmekanisme. Rapporten, der er udarbejdet i tæt dialog med alle 27 EU-lande og en række interessenter, dækker de fire hovedelementer i retsstatsprincippet i EU: nationale retssystemer, bekæmpelse af korruption, mediefrihed og grundlæggende magtadskillelse. Den beskriver både den positive og negative udvikling i alle medlemslandene. Rapporten behandler også coronavirusberedskab og -foranstaltninger, som er indført i en række EU-lande, og som Kommissionen fortsat vil overvåge. Den understreger, at en ændring eller suspension af den sædvanlige nationale kontrol med magtadskillelsen kan udgøre en alvorlig udfordring af retsstatsprincippet, og at landene i deres håndtering af coronakrisen skal respektere de grundlæggende værdier og principper, der er fastsat i EU-traktaterne. Kommissionen vil nu med udgangspunkt i dette tage en dialog med både Europa-Parlamentet, Rådet og de nationale parlamenter og de nationale myndigheder og interessenter, så vi kan hjælpe hinanden og sammen se på mulighederne for at gennemføre reformer.

Stella Kyriakides ECDC meeting

24. september 2020 – ECDC's nye risikovurdering medfører opfordring til strengere restriktioner som følge af øgede smittetal

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) har opdateret sin hurtige risikovurdering af den epidemiologiske situation og konstateret, at smittetallene er steget i hele EU og i Storbritannien. Det betyder en voksende risiko for visse grupper og sundhedsmedarbejdere. ECDC har også offentliggjort nye retningslinjer for ikkefarmaceutiske modforanstaltninger. Derudover har Kommissionen offentliggjort spørgsmål og svar vedrørende EU's vaccinationsstrategi.

An employee is controlling a machine in a factory

22. september 2020 – Kommissionen glæder sig over færdiggørelsen af SURE-instrumentet – garantisystemet med 100 mia. euro

Kommissionen ser med tilfredshed på aktiveringen af SURE – den midlertidige støtte til mindskelse af risikoen for arbejdsløshed i en nødsituation – som vil yde op til 100 mia. euro i finansiel støtte til at hjælpe med at beskytte arbejdstagere og job, der er berørt af coronaviruspandemien. Dette følger færdiggørelsen af nationale godkendelsesprocedurer og underskrivelser i alle EU-medlemslandene med henblik på at sikre garantiaftalerne med Kommissionen for i alt 25 mia. euro. Europa-Kommissionen har allerede forelagt Rådet forslag til afgørelser om at stille i alt 87,3 mia. euro i finansiel støtte til rådighed for 16 medlemslande inden for rammerne af SURE-instrumentet. Når Rådet har vedtaget forslagene, vil den finansielle støtte blive ydet i form af lån på gunstige vilkår fra EU til medlemslandene.

Next Generation EU

17. september 2020 – Kommissionen fremlægger de næste tiltag for genopretnings- og resiliensfaciliteten på 672,5 mia. euro i den årlige strategi for bæredygtig vækst 2021

Europa-Kommission har fastsat en vejledning for gennemførelsen af genopretnings- og resiliensfaciliteten i sin årlige strategi for bæredygtig vækst 2021. Den nye vækstdagsorden bidrager til at opbygge en grøn, digital og bæredygtig genopretning. Faciliteten, der forvaltes af en taskforce, er det centrale instrument i NextGenerationEU og vil hjælpe EU med at blive stærkere og mere modstandsdygtigt. De fire dimensioner vedrørende miljømæssig bæredygtighed, produktivitet, retfærdighed og makroøkonomisk stabilitet udgør de ledende principper for EU-medlemslandenes genopretnings- og resiliensplaner og deres nationale reformer og investeringer. Medlemsstaterne bør forelægge deres udkast til planer fra den 15. oktober 2020 og frem og skitsere deres nationale investerings- og reformdagsordener for at drage fordel af genopretnings- og resiliensfaciliteten.

Two scientists working in a lab

10. september 2020 — Europa-Kommissionen og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) går sammen om at styrke den globale indsats for at udvikle behandling mod coronavirusset

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lancerede i dag faciliteringsrådet på højt plan og afholdt dets første møde. Formålet er at fremskynde udviklingen og udbredelsen af vacciner, test og behandlinger mod covid-19. Faciliteringsrådet bygger på de resultater, som ACT-A hidtil har opnået: over 200 vaccinekandidater, 1 700 kliniske forsøg og 80 diagnosemetoder følges tæt. Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, udtaler: "Dagens lancering af faciliteringsrådet bringer os nærmere vores globale mål: adgang til coronavirus-vacciner, ‑test og ‑behandlinger for alle overalt, hvor der er behov. EU vil bruge sin samlingskraft til at hjælpe med at holde verden forenet i kampen mod coronavirus."

vaccines

9. september 2020 — Kommissionen føjer endnu en virksomhed til sin vaccineportefølje efter drøftelser med BioNTech-Pfizer

Kommissionen har afsluttet de indledende forhandlinger med en sjette producent om muligt indkøb af en vaccine mod covid-19. Når vaccinen har vist sig at være sikker og effektiv mod covid-19, forventes Kommissionen at købe 200 millioner vacciner på vegne af alle EU-medlemslandene efterfulgt af yderligere 100 millioner doser. Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, udtaler: "Jeg er glad for at kunne meddele, at vi har afsluttet forhandlingerne med BioNTech-Pfizer om et første indkøb af 200 millioner doser af en kommende vaccine mod coronavirus. Det er den sjette medicinalvirksomhed, som vi på rekordtid har afsluttet forhandlinger eller indgået en aftale med om en potentiel vaccine. Vores chancer for at udvikle og distribuere en sikker og effektiv vaccine har aldrig være større, både for europæerne herhjemme og for resten af verden. Hvis vi skal få bugt med coronavirus, skal vi bekæmpe det overalt."

traveler at the train station

4. september 2020 — Kommissionen foreslår at harmonisere nationale tiltag, der påvirker den frie bevægelighed i EU

Kommissionen har i dag vedtaget et forslag til Rådets henstilling, der skal sikre bedre koordinering og kommunikation vedrørende tiltag, der begrænser den frie bevægelighed som følge af coronaviruspandemien. Kommissionens forslag indeholder tre hovedpunkter: fælles kriterier for at afgøre, om der skal indføres rejserestriktioner, kortlægning af kriterier ved hjælp af en vedtaget farvekode og en fælles ramme for tiltag, der gælder for rejsende fra højrisikoområder. Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, udtaler: "Friheden til at rejse på tværs af grænserne i Europa er en af de mest håndgribelige fordele for borgerne i EU. Disse foranstaltninger vil skabe større stabilitet og større forudsigelighed og klarhed for europæerne."

 

Flere hovedpunkter