Direct naar de inhoud

Belangrijkste nieuwe ontwikkelingen

Consult the highlights from September to December 2020

man holding a leaflet

21 december 2020 – Europese Commissie keurt eerste veilig en doeltreffend vaccin tegen COVID-19 goed

De Commissie heeft een voorwaardelijke vergunning verleend voor het in de handel brengen van het door BioNTech en Pfizer ontwikkelde veilige en doeltreffende vaccin tegen COVID-19. Deze vergunning volgt een positieve wetenschappelijke aanbeveling op basis van een grondige beoordeling van een grondige beoordeling van de veiligheid, doeltreffendheid en kwaliteit van het vaccin door het Europees Geneesmiddelenbureau. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: "Vandaag voegen we een belangrijk hoofdstuk toe aan een Europees succesverhaal. We hebben het eerste veilige en doeltreffende vaccin tegen COVID-19 goedgekeurd. Binnenkort komen er meer vaccins. Doses van het vandaag goedgekeurde vaccin zullen voor alle EU-landen tegelijkertijd onder dezelfde voorwaarden beschikbaar zijn. De komende Europese vaccinatiedagen zullen ook een groot moment van eenheid zijn. Dit is een goede manier om dit moeilijke jaar af te sluiten en te beginnen met het omdraaien van de pagina over deze pandemie. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

vaccine

17 december 2020 – Commissievoorzitter von der Leyen kondigt Europese vaccinatiedagen aan op 27, 28 en 29 december

Als het Europees Geneesmiddelenbureau en de Europese Commissie op tijd een veilig en doeltreffend vaccin kunnen goedkeuren, dan kan op 27 december het vaccineren in de EU beginnen, aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: "Om de pandemie te overwinnen, moet zo'n 70% van de bevolkinggevaccineerd worden. Dat is een enorme opdracht. Daarom is het goed dat we zo snel mogelijk en als 27 landen samen aan die vaccinatie beginnen" zei Von der Leyen in het Europees Parlement.

woman in front of EU commission building looking at her smartphone

14 december 2020 – Re-open EU nu ook als app met actuele coronamaatregelen in heel Europa

De Europese Commissie lanceert Re-open EU als mobiele app. In de app leest u alles wat u moet weten over de coronamaatregelen op het gebied van gezondheid, veiligheid en reizen in alle EU-lidstaten en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De informatie komt rechtstreeks van de landen zelf, en van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Alles is steeds up-to-date en beschikbaar in alle 24 officiële talen van de EU. De app is nu te downloaden en geschikt voor Android en iOS.

European democracy action plan

3 december 2020 – Actieplan voor Europese democratie: de democratieën van de EU versterken

De coronacrisis heeft erg duidelijk gemaakt op welke vlakken de democratie in Europa ondermijnd kan worden. Daarom komt Europese Commissie met een actieplan voor Europese democratie dat de burgers mondiger en de democratieën in de hele EU robuuster moet maken. Met het actieplan wil de Commissie vrije en eerlijke verkiezingen beschermen, de persvrijheid en het pluralisme van de media versterken, en desinformatie en buitenlandse inmenging tegengaan.

Mask and EU flag

2 december 2020 – Commissie presenteert strategie "COVID-19: Waakzaam de winter door"

De Commissie heeft een strategie aangenomen om de pandemie duurzaam onder controle te houden in de komende wintermaanden, wanneer het risico op overdracht van het virus door bijeenkomsten binnenshuis kan toenemen.

Waakzaamheid en voorzichtigheid zijn de hele winter lang geboden, tot ver in 2021, wanneer veilige en doeltreffende vaccins zullen worden uitgerold.

Een gecoördineerde EU-brede aanpak is essentieel om een nieuwe golf van besmettingen te voorkomen en bij elke versoepeling van de maatregelen moet rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie.

SURE

1 december 2020 – Europese Commissie betaalt in het kader van SURE 8,5 miljard euro uit aan vijf lidstaten om banen te redden

De Commissie heeft 8,5 miljard euro aan vijf EU-landen uitbetaald als derde tranche van de financiële steun aan de lidstaten in het kader van het SURE-instrument. Voor de financiering van nationale regelingen voor werktijdverkorting heeft België 2 miljard, Hongarije 200 miljoen, Portugal 3 miljard, Roemenië 3 miljard euro en Slowakije 300 miljoen euro ontvangen. Tussen eind oktober en 1 december hebben 15 lidstaten samen ongeveer 40 miljard euro ontvangen in het kader van het SURE-instrument van de EU.

Pharma strategy

25 november 2020 – Farmaceutische strategie voor Europa: geneesmiddelen die voor iedereen betaalbaar, beschikbaar en veilig zijn

De Commissie heeft een farmaceutische strategie voor Europa vastgesteld die ervoor moet zorgen dat iedereen toegang heeft tot innovatieve en betaalbare geneesmiddelen en die tegelijkertijd het concurrentie- en het innovatievermogen en de duurzaamheid van de farmaceutische industrie in de EU stimuleert. De strategie moet Europa in staat stellen in zijn eigen farmaceutische behoeften te voorzien dankzij robuuste toeleveringsketens en moet bijdragen aan de ontwikkeling van een toekomst- en crisisbestendig farmaceutisch systeem in de EU. Hoewel de strategie veel meer is dan alleen een crisisresponsinstrument, trekt zij lering uit de respons op het begin van de COVID-19-pandemie en draagt zij bij tot de paraatheid en veerkracht van de farmaceutische sector in Europa. De strategie is een van de hoekstenen van de Europese gezondheidsunie.

Rapid tests

18 November 2020 – Europese Commissie doet aanbeveling voor de inzet van snelle antigeentests en verleent steun voor de verhoging van de testcapaciteit

De Commissie heeft een aanbeveling gedaan om snelle antigeentests voor de diagnose van COVID-19 te gebruiken. Dit moet het vrije verkeer van personen en de goede werking van de interne markt waarborgen. De aanbeveling geeft richtsnoeren voor hoe snelle antigeentests moeten worden gekozen, wanneer ze nuttig zijn en wie ze moet uitvoeren. Ze vraagt de lidstaten ook om tests en testresultaten uit andere landen te valideren en te erkennen. Dit sluit aan bij de aanbeveling van de Commissie van 28 oktober over een gemeenschappelijke aanpak en efficiëntere teststrategieën in de hele EU.

workers at a pc

17 November 2020 – De Europese Commissie betaalt in het kader van SURE 14 miljard euro uit aan negen lidstaten om banen te behouden

De Commissie heeft 14 miljard euro aan negen EU-landen uitbetaald als tweede tranche van de financiële steun aan de lidstaten in het kader van het SURE-instrument. Ter ondersteuning van nationale regelingen voor werktijdverkorting heeft Kroatië 510 miljoen euro ontvangen, Cyprus 250 miljoen euro, Griekenland 2 miljard euro, Italië 6.5 miljard euro extra, Letland 120 miljoen euro, Litouwen 300 miljoen euro, Malta 120 miljoen euro, Slovenië 200 miljoen euro en Spanje 4 miljard euro extra. Eind oktober ontvingen Italië, Spanje en Polen in totaal 17 miljard euro in het kader van het SURE-instrument om ook regelingen voor werktijdverkorting te ondersteunen.

European Health Union

11 november 2020 — Europese Commissie neemt eerste stap richting Europese gezondheidsunie

De Commissie heeft een reeks voorstellen gedaan om het EU-kader voor de bescherming van de gezondheid te verstevigen en de rol van de belangrijkste EU-agentschappen op het gebied van crisisparaatheid en -respons te versterken. Om het gevecht tegen de coronapandemie en toekomstige noodsituaties op gezondheidsgebied beter aan te kunnen, is meer coördinatie op EU-niveau nodig. Op basis van de lessen die uit de huidige crisis worden getrokken, zullen de voorstellen van vandaag een grotere paraatheid en betere respons tijdens de huidige en toekomstige gezondheidscrises waarborgen. Voorzitter Von der Leyen: "We beginnen nu te bouwen aan een Europese gezondheidsunie om in tijden van crisis burgers met hoogwaardige zorg te beschermen en de Unie en haar lidstaten in staat te stellen noodsituaties op gezondheidsgebied die voor heel Europa gevolgen hebben, te voorkomen en te beheersen.”

NextGenerationEU

10 november 2020 – Europese Commissie ingenomen met akkoord over EU-langetermijnbegroting en NextGenerationEU om een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa op te bouwen

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten verenigd in de Raad hebben een akkoord bereikt over de langetermijnbegroting van de EU en NextGenerationEU. Na goedkeuring zal het pakket van in totaal 1,8 miljard euro Europa helpen te herstellen en een duurzamere toekomst op te bouwen. Voorzitter Von der Leyen: "Ons herstelplan zal ons helpen de pandemie om te buigen in een kans voor herstel onder leiding van de groene en digitale transitie."

European Economic Forecast figures

5 november 2020 – Najaarsprognoses 2020

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen in de hele EU, al kunnen die van land tot land verschillen. Volgens de najaarsprognoses zal de economie in 2020 in de eurozone met 7,8% krimpen en vervolgens herstellen met een groei van 4,2% in 2021 en 3% in 2022. Die prognoses geven ook aan dat de hele EU-economie in 2020 met 7,4% zal krimpen en vervolgens zal herstellen met een groei van 4,1% in 2021 en 3% in 2022. Voor de eurozone wordt een stijging van de werkloosheid verwacht van 7,5 % in 2019 tot 8,3 % in 2020 en 9,4 % in 2021, en daarna een daling tot 8,9 % in 2022.

 

 

28 oktober 2020 – De tweede golf: Commissie komt met extra coronamaatregelen

In een mededeling over aanvullende maatregelen in verband met COVID-19 is de Commissie gekomen met concrete maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, levens te redden en de veerkracht van alle lidstaten op verschillende terreinen te vergroten. Het gaat onder meer over de onderlinge compatibiliteit van nationale corona-apps, extra uitzonderingen op de reisbeperkingen, grootschalige tests en de inkoop van voldoende vaccins. Ze loopt daarmee vooruit op het overleg over de coronamaatregelen tussen de Europese leiders dat op 29 oktober plaatsvindt, zoals gevraagd door de Europese Raad op 15 oktober.

 

First disbursements under SURE financial support

27 Oktober 2020 – SURE-leningen: Commissie betaalt eerste tranche uit aan Italië, Spanje en Polen

De Commissie heeft in totaal 17 miljard euro betaald aan Italië (10 miljard euro), Spanje (6 miljard euro) en Polen (1 miljard euro) als de eerste tranche van de SURE-leningen aan deze landen. De steun moet hen helpen het oplopende overheidstekort te financieren, dat het gevolg is van de regelingen voor arbeidstijdverkorting en steun voor zelfstandigen die ze hebben getroffen om banen te redden. Italië ontvangt naar verwachting in totaal 27,4 miljard, Spanje 21,3 miljard en Polen 11,2 miljard euro.

 

man looking at smartphone in EU

19 oktober 2020 – EU-gateway voor interoperabiliteit van start: eerste corona-apps met systeem verbonden

Op verzoek van de EU-landen heeft de Europese Commissie een EU-breed systeem opgezet om ervoor te zorgen dat hun corona-apps "met elkaar kunnen praten". Vanaf vandaag is dit systeem live en de eerste nationale apps zijn eraan gekoppeld: de Corona-Warn-App uit Duitsland, de COVID tracker uit Ierland en immuni uit Italië. Bij elkaar zijn deze apps door ongeveer 30 miljoen mensen gedownload, wat overeenkomt met twee derde van alle in de EU gedownloade apps. De tweede groep apps zal volgende week worden gekoppeld. Daartoe behoren naar verwachting eRouška uit Tsjechië, smitte stop uit Denemarken, Apturi COVID uit Letland en Radar Covid uit Spanje. In november worden er nog meer apps met het systeem verbonden.

A scientist working at a screen

15 oktober 2020 – EU-vaccinstrategie: paraatheid voor vaccinatiestrategieën en -campagnes

De Commissie heeft een mededeling gepubliceerd over de paraatheid voor COVID-19-vaccinatiestrategieën en de inzet van vaccins. Om met een veilig en werkzaam vaccin diegenen te bereiken die het nodig hebben, moeten de lidstaten nu al voorbereidingen treffen. Zo moeten ze het overleg hierover opvoeren en bepalen welke groepen mensen het eerst een vaccin moeten krijgen, zodra het beschikbaar is. Pas als een vaccin de hele ontwikkelings- en vergunningsprocedure met succes heeft doorlopen, mag het in Europa op de markt worden gebracht. Momenteel is nog niet duidelijk of dat zal lukken, en zo ja, voor welke vaccins. Europa heeft een brede portefeuille van kandidaat-vaccins nodig op basis van verschillende technologische benaderingen, om de kans op een snelle ontwikkeling, productie en distributie voor alle Europeanen te maximaliseren.

two people with luggage at the train station

13 oktober 2020 — EU-landen gaan reisbeperkingen vanwege corona beter coördineren

De lidstaten zijn het eens geworden over een gecoördineerde aanpak van de reisbeperkingen in verband met de coronapandemie. Zo krijgen de regio's in alle landen dezelfde kleurcodes (groen, oranje, rood en grijs) op basis van de lokale besmettingscijfers. Ook moeten de landen er alles aan doen om reizigers zo snel mogelijk de nodige informatie te geven. Ze hebben afgesproken dat ze reizigers uit groene gebieden geen beperkingen zullen opleggen, dus ook geen verplichte quarantaine of test. Ze zullen de informatie ook via Re-open EU publiceren.
Meer informatie

13 Billion figure icon for CRII

12 oktober 2020 – eerste concrete resultaten van de corona-investeringsinitiatieven

De Commissie heeft de voorlopige eerste resultaten van de corona-investeringsinitiatieven gepubliceerd. De EU heeft ruim 13 miljard euro vrijgemaakt om de coronapandemie aan te pakken. 4,1 miljard euro aan EU-middelen is ingezet om de gezondheidszorgstelsels te ondersteunen en 8,4 miljard euro is verstrekt aan kleine en middelgrote ondernemingen. 1,4 miljard euro is via het Europees Sociaal Fonds gebruikt om banen te redden. Met het oog op optimale transparantie en haar verantwoordingsplicht, lanceert de Commissie een speciale webpagina op het opendataplatform waar te zien is hoe het EU-cohesiebeleid de lidstaten ondersteunt om de coronacrisis te boven te komen.

COVID-19

8 oktober 2020 – Europese Commissie keurt derde contract voor kandidaat-vaccin tegen corona goed en sluit Remdesivir-deal

Op 7 oktober heeft de Europese Commissie een derde contract met een farmaceutisch bedrijf goedgekeurd. Het gaat om een overeenkomst met Janssen Pharmaceutica NV voor de aankoop van vaccins voor 200 miljoen mensen. De lidstaten krijgen ook een optie op dosissen voor nog eens 200 miljoen mensen. Het kandidaat-vaccin bevindt zich al in fase III van de klinische proeven. De Commissie heeft ook een overeenkomst met Gilead gesloten voor de levering van maximaal 500.000 behandelingskuren Remdesivir, tot dusver het enige geneesmiddel met een voorwaardelijke vergunning om het in de EU in de handel te brengen voor de behandeling van COVID-19-patiënten met een zuurstoftekort. Ongeveer 36 landen hebben de gezamenlijke aankoopovereenkomst ondertekend, waaronder alle EU-landen, EER-landen, het VK en zes (potentiële) kandidaat-lidstaten.

stock numbers

Europese Commissie geeft tot 100 miljard euro EU-SURE-obligaties uit als sociale obligaties

 

De Commissie heeft aangekondigd dat zij EU SURE-sociale obligaties ter waarde van maximaal 100 miljard euro zal uitgeven en dat zij een onafhankelijk geëvalueerd kader voor sociale obligaties heeft vastgesteld. Investeerders kunnen ervan op aan dat de gemobiliseerde middelen werkelijk een sociale doelstelling zullen dienen en de lidstaten zullen helpen de kosten te dekken die verband houden met nationale regelingen voor werktijdverkorting en soortgelijke maatregelen die zijn genomen als reactie op de pandemie. De Commissie heeft ook een voorstel ingediend om Hongarije 504 miljoen euro toe te kennen in het kader van het SURE-instrument. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: "Wij investeren niet alleen miljarden euro's om in Europa banen te redden en de sociale gevolgen van de coronapandemie te beperken, maar wij doen dit ook door sociale obligaties uit te geven. Dit zal beleggers de kans geven om een bijdrage te leveren aan onze inspanningen, en tot 100 miljard euro zal helpen mensen aan het werk te houden in onze lidstaten."

Rule of law report

30 september 2020 — Eerste Commissieverslag over rechtsstaat: respecteer grondrechten en waarden EU ook bij coronamaatregelen

 

De Commissie heeft haar eerste verslag over de rechtsstaat gepubliceerd, een nieuw preventie-instrument dat centraal staat bij het nieuwe Europese rechtsstaatmechanisme. Het verslag, dat in nauw overleg met alle 27 lidstaten en belanghebbenden is opgesteld, bestrijkt vier hoofdpijlers van de rechtsstaat in de EU: nationale justitie, corruptiebestrijding, persvrijheid en essentiële controlemechanismen. Het beschrijft positieve en negatieve ontwikkelingen in alle lidstaten. Ook wordt er gekeken naar problemen die voortkomen uit de coronanoodmaatregelen in een aantal lidstaten, die de Commissie zal blijven volgen. In haar verslag onderstreept zij dat het wijzigen of opschorten van gebruikelijke nationale controlemechanismen de rechtsstaat kan ondermijnen en dat de landen in hun respons op de crisis de fundamentele waarden en beginselen van de EU-Verdragen moet blijven eerbiedigen. De Commissie gaat nu op deze basis in dialoog met het Europees Parlement, de Raad, en de nationale parlementen, autoriteiten en belanghebbenden, om elkaar te steunen en na te gaan waar hervormingen kunnen worden doorgevoerd.

Stella Kyriakides ECDC meeting

24 september 2020 - Nieuwe risicobeoordeling ECDC: strengere maatregelen nodig vanwege verhoogde besmettingsgraad

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft een nieuwe snelle risicobeoordeling van de epidemiologische situatie gemaakt waaruit blijkt dat de besmettingsgraad in de EU en het VK is gestegen. Dit vormt een steeds groter risico voor bepaalde groepen en zorgpersoneel. Daarnaast is het ECDC met nieuwe richtsnoeren voor niet-farmaceutische interventies gekomen. De Commissie heeft ook vragen en antwoorden over de EU-vaccinstrategie gepubliceerd.

Werknemer aan een machine in een fabriek

22 september 2020 — Commissie verheugd over de voltooiing van SURE, een garantiestelsel van 100 miljard euro

De Commissie is verheugd over de activering van SURE (Support mitigating Unemployment Risks in Emergency), de tijdelijke financiële steun om het risico op werkloosheid in een noodtoestand te beperken. Via SURE zal tot 100 miljard euro worden verstrekt om werknemers en banen te beschermen tegen de gevolgen van de coronapandemie. Alle lidstaten hebben de procedure goedgekeurd en garantieovereenkomsten met de Commissie ter waarde van in totaal 25 miljard euro ondertekend. In het kader van SURE heeft de Europese Commissie de Raad voorgesteld om financiële steun toe te kennen aan 16 lidstaten, voor een bedrag van 87,3 miljard euro. Zodra de Raad die voorstellen goedkeurt, zal de steun worden verleend in de vorm van leningen die door de EU tegen gunstige voorwaarden aan de lidstaten worden verstrekt.

Next Generation EU

17 september 2020 — Commissie schetst strategie voor 2021 voor faciliteit voor herstel en veerkracht van 672,5 miljard euro

De Europese Commissie heeft in haar jaarlijkse strategie voor duurzame groei 2021 strategische richtsnoeren vastgesteld voor de uitvoering van de faciliteit voor herstel en veerkracht. De nieuwe agenda voor groei moet bijdragen tot een groen, digitaal en duurzaam herstel. De faciliteit, beheerd door een taskforce, is het belangrijkste instrument van NextGenerationEU en zal de EU helpen sterker en veerkrachtiger te worden. Ecologische duurzaamheid, productiviteit, eerlijkheid en macro-economische stabiliteit zijn de vier uitgangspunten voor alle nationale plannen van herstel en veerkracht en voor alle hervormingen en investeringen van de lidstaten. De lidstaten moeten vanaf 15 oktober 2020 hun nationale ontwerpplannen voor investeringen en hervormingen indienen, om in aanmerking te komen voor steun van de faciliteit voor herstel en veerkracht.

 

10 september 2020 — Europese Commissie en Wereldgezondheidsorganisatie gaan nauwer samenwerken bij ontwikkeling coronabehandelingen

Vandaag hebben de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, samen de eerste vergadering geopend en voorgezeten van de Faciliteringsraad op hoog niveau die de ontwikkeling en de inzet van vaccins, tests en behandelingen tegen COVID-19 moet versnellen. De Faciliteringsraad bouwt voort op wat de ACT-A tot dusver heeft bereikt: meer dan 200 kandidaat-vaccins, 1700 klinische proeven en 80 diagnosemethoden worden opgevolgd. Voorzitter Von der Leyen: “De lancering van de faciliteringsraad vandaag brengt ons dichter bij onze mondiale doelstelling: vaccins, tests en behandelingen voor het coronavirus toegankelijk maken voor iedereen die ze nodig heeft, waar ook ter wereld. De EU zal er alles aan doen om de wereld te verenigen in de strijd tegen het coronavirus.”

vaccins

9 september 2020 — Commissie vergroot kansen op vaccin door gesprekken met BioNTech-Pfizer

De Europese Commissie heeft verkennende gesprekken afgerond met een zesde fabrikant van een potentieel coronavaccin. Zodra vaststaat dat het vaccin veilig is en doeltreffend is tegen COVID-19, wil de Commissie namens alle EU-landen 200 miljoen dosissen aanschaffen, en later nog eens 100 miljoen dosissen. Voorzitter Von der Leyen: “Ik ben verheugd te kunnen aankondigen dat de onderhandelingen met BioNTech-Pfizer over een eerste aankoop van 200 miljoen doses van een toekomstig vaccin tegen het coronavirus zijn afgerond. Dit is het zesde farmaceutische bedrijf waarmee we onderhandelingen hebben afgerond of een overeenkomst hebben gesloten over mogelijke vaccins, in recordtempo. Onze kansen om een veilig en doeltreffend vaccin te ontwikkelen en in te zetten, zijn groter dan ooit tevoren, zowel voor onze burgers hier in Europa als voor de rest van de wereld. Om het coronavirus op één plek te kunnen verslaan, moeten wij het overal verslaan.”

reiziger in een station

4 september 2020 — Commissie wil kleurcodes in hele EU harmoniseren

De Commissie heeft de Raad aanbevolen om de coördinatie en communicatie over de reisbeperkingen in de EU-landen te verbeteren. Haar voorstel bevat drie hoofdpunten: gemeenschappelijke criteria voor reisbeperkingen; afspraken over de kleurcodes; gemeenschappelijke regels voor reizigers uit een risicogebieden. Voorzitter Von der Leyen: “De vrijheid om binnen Europa naar andere landen te reizen is een van de meest tastbare voordelen voor mensen in de Europese Unie. Deze maatregelen zullen zorgen voor meer stabiliteit, voorspelbaarheid en duidelijkheid voor de Europeanen.”

 

Meer highlights