Siirry pääsisältöön
Colourful pills
EU:n lääkelainsäädännön uudistaminen

Kohtuuhintaiset ja innovatiiviset lääkkeet kaikkien saataville

Mitä muutoksia lääkealan uudistus tuo mukanaan?

  1. Sisämarkkinat
    Luodaan lääkkeiden sisämarkkinat
  2. Sääntelykehys
    Vähennetään lääkkeiden myyntilupamenettelyihin liittyvää hallinnollista taakkaa, jotta lääkkeet tavoittavat potilaat nopeammin
  3. Lääkkeet kaikkien saataville
    Parannetaan kohtuuhintaisten lääkkeiden saatavuutta
  4. Lääkkeiden toimitusvarmuus
    Torjutaan lääkepulaa ja taataan toimitusvarmuus
  5. Innovointi
    Edistetään innovointia ja kilpailukykyä
  6. Ympäristöystävällisyys
    Tehdään lääkkeistä ympäristön kannalta kestävämpiä
  7. Ihmishenkien pelastaminen
    Torjutaan mikrobilääkeresistenssiä
  8. Läpinäkyvyys
    Parannetaan tiedotusta lääkkeiden kehitykseen myönnetystä julkisesta rahoituksesta

Potilaat keskiöön

Potilaskeskeisen lähestymistavan hyödyt kaikille EU-kansalaisille 

  • Tehokkaat ja kohtuuhintaiset lääkkeet paremmin kaikkien ulottuville 
  • Lääkkeiden saatavuushäiriöt vähenevät; lääkkeiden saatavuus paranee 
  • Biosimilaarilääkkeet saadaan entistä aiemmin markkinoille, mikä laskee lääkkeiden hintoja
  • Lastenlääkkeitä ja harvinaisten sairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä saadaan lisää markkinoille 
  • Potilaiden edustus lääkkeiden hyväksyntämenettelyissä lisääntyy
  • Tuotetietojen saatavuus paranee 
  • Lääkkeistä tehdään ympäristön kannalta kestävämpiä 

Kriittisen lääkepulan estäminen talvikaudella

Lokakuussa 2023 EU tehosti toimiaan kriittisten lääkkeiden pulan ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi EU:ssa. Viime aikojen kriittiset tilanteet, kuten tiettyjen antibioottien puute viime talvena, osoittavat, että tarvitaan jatkuvia koordinoituja toimia, joilla puututaan toimitusvaikeuksiin ja parannetaan Euroopan lääkkeiden toimitusketjujen häiriönsietokykyä pitkällä aikavälillä.

Jotta talveen 2023–2024 voitaisiin varautua paremmin, terveyshätätilanteiden valmiusviranomainen ja Euroopan lääkevirasto ovat yksilöineet keskeisiä antibiootteja, joista ennakoidaan pulaa tänä talvena ja tulevina talvina.

Lääkepulan torjuminen EU:ssa perustuu kolmeen pilariin:

  • välittömät ja lyhyen aikavälin toimet kriittisten puutteiden lieventämiseksi
  • rakenteelliset toimet pitkän aikavälin toimitusvarmuuden tukemiseksi
  • kansainväliset hankintakumppanuudet

Välittömänä toimenpiteenä komissio käynnisti 24.10.2023 Euroopan vapaaehtoisen yhteisvastuumekanismin. Sen avulla yksittäinen EU-maa voi ilmoittaa lääketarpeistaan muille EU-maille, jotka puolestaan voivat ilmoittaa omista saatavilla olevien lääkkeiden varannoistaan. 

Muita toimia:

  • EU:n kriittisten lääkkeiden luettelo (vuoden 2023 loppuun mennessä), jonka avulla voidaan kartoittaa tarvittavat lisätoimet tiettyjen lääkkeiden toimitusketjuissa 
  • erityinen EU:n yhteinen toimi vuonna 2024, jonka avulla EU-maat voivat poiketa säännöistä voidakseen toimittaa potilaille lääkkeitä
  • hinnoittelua ja korvauksia koskevien parhaiden käytäntöjen vaihto EU-maiden kesken
  • EU:n ohjeistus alkuvuodesta 2024 lääkkeiden hankkimiseen toimitusvarmuuden parantamiseksi
  • EU:n yhteiset antibioottien ja hengitysteiden virusinfektiolääkkeiden hankinnat talvikaudelle 2024–2025

Pitkän aikavälin toimitusvarmuuden tukeminen

Komissio aikoo perustaa alkuvuodesta 2024 kriittisten lääkkeiden allianssin monipuolistamaan kriittisten lääkkeiden tuotantoa. Sen puitteissa kansalliset viranomaiset, teollisuus, kansalaisyhteiskunnan edustajat, komissio ja EU:n virastot voivat koordinoida EU:n tason toimia lääkepulan torjumiseksi ja puuttua toimitusketjujen haavoittuvuuksiin. Allianssi keskittyy tiettyihin lääkkeisiin, joiden toimituspulan riski on suurin ja jotka vaikuttavat terveydenhuoltojärjestelmiin eniten. Tämä voi tasoittaa tietä mahdolliselle tulevalle säädökselle kriittisistä lääkkeistä. Allianssin ensimmäiset suositukset kriittisten lääkkeiden tarjonnan parantamiseksi ovat odotettavissa syksyyn 2024 mennessä.  

Lisäksi komissio laatii vuoden 2024 alkupuolella lääkkeiden varastointia koskevan yhteisen strategisen lähestymistavan, jolla pyritään ehkäisemään ja lieventämään lääkepulaa.

Komissio aikoo perustaa myös kansainvälisten kumppaneiden verkoston parantamaan toimitusketjujen häiriönsietokykyä. Lisäksi agendalla on strategisia kumppanuuksia kolmansien maiden kanssa kriittisten lääkkeiden tuotantoa varten. Niissä otetaan huomioon sekä paikallinen kysyntä että EU:n ja koko maailman tarpeet.

Innovoinnin tukeminen lisää EU:n lääketeollisuuden kilpailukykyä

Euroopan komissio pyrkii toteuttamaan nämä uudistukset ehdottamallaan direktiivillä, johon sisältyvät vaatimukset koskevat kaikkien koko EU:ssa tai yksittäisessä EU-maassa hyväksyttävien lääkkeiden myyntilupia, valvontaa, merkintöjä, sääntelysuojaa, markkinoille saattamista ja muita lainsäädäntöön perustuvia menettelyjä ja jolla yhdenmukaistetaan myyntilupamenettelyjä koskevia sääntöjä EU:ssa.

Lääkealan kilpailukyvyn parantaminen 

  • edistetään huipputason innovointia 
  • vähennetään innovatiivisten lääkkeiden myyntilupamenettelyihin liittyvää hallinnollista taakkaa ja nopeutetaan menettelyjä 
  • lisätään kannusteita tutkimus- ja kehitystoiminnalle 
  • tehostetaan mikrobilääkeresistenssin torjuntaa 

Mikrobilääkeresistenssin torjunta

Mikrobilääkkeet ovat lääkkeitä, joita käytetään ihmisten, eläinten ja kasvien infektioiden ehkäisemiseen ja hoitoon. Mikrobilääkeresistenssiä esiintyy, kun mikrobit eivät enää reagoi lääkkeisiin, jotka on suunniteltu niiden tappamiseen. Tämä on seurausta antibioottien ja muiden mikrobilääkkeiden liikakäytöstä tai väärinkäytöstä.

Hiljainen pandemia

Suositukseen sisältyy seuraavia toimia:

1. Mikrobilääkkeiden myyntilupamenettelyt ja valvonta

  • Mikrobilääkkeiden myyntilupamenettelyyn sisällytetään lääkkeiden maltillista käyttöä edistäviä toimia.
  • Mikrobilääkkeiden käytön valvontaa ja seurantaa lisätään ja infektioiden ehkäisyä ja torjuntaa parannetaan. Yleistä tietoisuutta parannetaan ja ammattilaisten koulutusta kehitetään.

2. Mikrobilääkkeiden maltillinen käyttö

Tutkimuksen mukaan vain puolet EU-kansalaisista tietää, että antibiootit eivät tehoa viruksiin. Antibioottien ja muiden mikrobilääkkeiden liikakäyttö ja väärinkäyttö lisäävät mikrobilääkeresistenssiä.

Komissio pyrkii edistämään mikrobilääkkeiden maltillisempaa käyttöä. Se on asettanut EU-tason tavoitteita antibioottien käytön vähentämiselle ja suosittaa, että EU-maat asettavat vastaavat kansalliset tavoitteet:

  • antibioottien kulutusta EU:ssa pyritään vähentämään 20 % vuoteen 2030 mennessä
  • lisäksi asetetaan kansallisen tason tavoitteita.

3. Antibioottien saatavuuden varmistaminen

Antibioottien maltillinen käyttö on olennaisen tärkeää mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi, mutta se vaikuttaa myös myyntimääriin ja lääkkeiden kehittäjien investointien tuottoon.

Tämän vuoksi meidän on kannustettava innovatiivisten mikrobilääkkeiden kehittämistä ja varmistettava mikrobilääkkeiden saatavuus kaikille niitä tarvitseville.

Komission ehdottamia keinoja ovat muun muassa

  • kannustinsetelijärjestely, jossa myönnetään siirrettävissä olevia dokumentaatiosuojaan oikeuttavia seteleitä uusien mikrobilääkkeiden kehittäjille; setelillä mikrobilääkkeen kehittäjä saa yhden lisävuoden dokumentaatiosuojaa, mikä kannustaa innovatiivisten lääkkeiden kehittämiseen ilman EU-maiden suoraa rahoitusta
  • hankintamekanismien kehittäminen mikrobilääkkeiden (myös kehitteillä olevien lääkkeiden) saatavuuden parantamiseksi.

4. Mikrobilääkeresistenssin torjunta koko maailman tasolla

Mikään yksittäinen toimiala, maa tai maanosa ei voi ratkaista yksinään mikrobilääkeresistenssin ongelmia. Tämän vuoksi

  • mikrobilääkeresistenssi on pidettävä keskeisellä sijalla EU:n globaalissa terveysstrategiassa
  • maailmanlaajuista yhteistyötä on tehostettava esimerkiksi varmistamalla, että mikrobilääkeresistenssi otetaan huomioon pandemioiden ehkäisyä ja niihin varautumista ja reagointia koskevassa Maailman terveysjärjestön (WHO) kansainvälisessä sopimuksessa, josta käydään neuvotteluja parhaillaan.