Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Colourful pills
Μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ

Οικονομικά προσιτά, προσβάσιμα και καινοτόμα φάρμακα

Τι θα αλλάξει η μεταρρύθμιση του φαρμακευτικού τομέα;

  1. Ενιαία αγορά
    δημιουργία ενιαίας αγοράς φαρμάκων
  2. Κανονιστικό πλαίσιο
    μείωση του διοικητικού φόρτου για τα φάρμακα ώστε να φτάνουν πιο γρήγορα στους ασθενείς
  3. Φάρμακα για όλους
    εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά φάρμακα
  4. Προμήθεια φαρμάκων
    αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και προστασία της ασφάλειας του εφοδιασμού
  5. Καινοτομία
    προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας
  6. Φιλικά για το περιβάλλον
    παραγωγή φαρμάκων μεγαλύτερης βιωσιμότητας από περιβαλλοντική άποψη
  7. Διάσωση ανθρώπινων ζωών
    αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ)
  8. Διαφάνεια
    καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη δημόσια χρηματοδότηση που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη φαρμάκων

Οι ασθενείς στο επίκεντρο

Τι όφελος θα έχω από την προσέγγιση που θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο; 

  • Καλύτερη πρόσβαση σε αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα 
  • Λιγότερες ελλείψεις και αυξημένη διαθεσιμότητα φαρμάκων 
  • Ταχύτερη είσοδος βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά με σκοπό τη μείωση της τιμής των φαρμάκων
  • Περισσότερα φάρμακα για τα παιδιά και τις σπάνιες νόσους 
  • Αυξημένη εκπροσώπηση των ασθενών στην έγκριση των φαρμάκων
  • Ευκολότερη πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν 
  • Πιο βιώσιμα από περιβαλλοντική άποψη φάρμακα 

Μείωση του κινδύνου κρίσιμων ελλείψεων στη διάρκεια του χειμώνα και μετέπειτα

Τον Οκτώβριο του 2023 λάβαμε περισσότερα μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση των κρίσιμων ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ. Οι πρόσφατες κρίσιμες ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ορισμένων αντιβιοτικών τον περασμένο χειμώνα, δείχνουν ότι απαιτείται συνεχώς συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εφοδιασμού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων της Ευρώπης μακροπρόθεσμα.

Για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τον χειμώνα του 2023/24, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν ήδη εντοπίσει βασικά αντιβιοτικά για τα οποία προβλέπουν κίνδυνο κρίσιμων ελλείψεων τον φετινό χειμώνα καθώς και τους επόμενους.

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ διαρθρώνονται γύρω από τρεις πυλώνες

  • άμεσες και βραχυπρόθεσμες δράσεις για τον μετριασμό κρίσιμων ελλείψεων
  • διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του εφοδιασμού
  • διεθνείς εταιρικές σχέσεις για τον εφοδιασμό

Για το άμεσο μέλλον, η Επιτροπή δρομολόγησε στις 24 Οκτωβρίου 2023 τον ευρωπαϊκό εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης για τα φάρμακα. Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να επισημαίνουν τις ανάγκες τους για ένα συγκεκριμένο φάρμακο στα άλλα κράτη μέλη, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν δηλώνοντας ποια φάρμακα έχουν διαθέσιμα για αναδιανομή. 

Άλλες δράσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

  • κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου φαρμάκων κρίσιμης σημασίας (έως το τέλος του 2023) για την ανάλυση των περιπτώσεων στις οποίες χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στην αλυσίδα εφοδιασμού επιλεγμένων φαρμάκων 
  • θέσπιση ειδικής κοινής δράσης το 2024 για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση εξαιρέσεων από τους κανόνες, ώστε να φτάσουν τα φάρμακα στους ασθενείς
  • διοργάνωση ανταλλαγών βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την τιμολόγηση και την επιστροφή δαπανών μεταξύ των κρατών μελών
  • έκδοση κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, έως τις αρχές του 2024, σχετικά με την απόκτηση φαρμάκων για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού
  • δρομολόγηση από κοινού αγορών αντιβιοτικών και φαρμάκων αντιμετώπισης των ιών του αναπνευστικού συστήματος από την ΕΕ για τον χειμώνα 2024/25

Στήριξη της μακροπρόθεσμης ασφάλειας εφοδιασμού

Για να ενθαρρύνει την παραγωγή πιο διαφοροποιημένων φαρμάκων κρίσιμης σημασίας, η Επιτροπή καλεί συμμετέχοντες με σκοπό τη δημιουργία μιας συμμαχίας για τα κρίσιμα φάρμακα στις αρχές του 2024. Η συμμαχία θα δώσει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ να συντονίσουν τη δράση σε επίπεδο ΕΕ κατά των μακροχρόνιων ελλείψεων φαρμάκων και να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού. Θα επικεντρωθεί στα φάρμακα με τον υψηλότερο κίνδυνο ελλείψεων και τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στους ασθενείς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή μελλοντική «πράξη για τα κρίσιμα φάρμακα». Οι πρώτες συστάσεις της Συμμαχίας σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης του εφοδιασμού με φάρμακα κρίσιμης σημασίας αναμένονται έως το φθινόπωρο του 2024.  

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα αναπτύξουν επίσης κοινή στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά τη δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων για την πρόληψη ελλείψεων.

Πέρα από την ΕΕ, θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο διεθνών εταίρων που θα ασχοληθεί με την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού. Θα συνάψουμε επίσης στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες για την παραγωγή φαρμάκων κρίσιμης σημασίας, που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο την τοπική ζήτηση όσο και τις ανάγκες σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Προώθηση της καινοτομίας για μια ανταγωνιστική φαρμακευτική βιομηχανία

Για την παγίωση του συστήματος αυτού, η Επιτροπή προτείνει μια οδηγία η οποία περιέχει όλες τις απαιτήσεις για την έγκριση, την παρακολούθηση, την επισήμανση και την κανονιστική προστασία, τη διάθεση στην αγορά και άλλες διαδικασίες για όλα τα φάρμακα που εγκρίνονται σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο και εναρμονίζει τους κανόνες έγκρισης στην ΕΕ.

Πώς θα επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα του φαρμακευτικού τομέα; 

  • Προώθηση της καινοτομίας παγκόσμιας κλάσης 
  • Μείωση των διοικητικών διαδικασιών και επίσπευση της έγκρισης καινοτόμων φαρμάκων 
  • Παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη 
  • Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής 

Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Οι αντιμικροβιακές ουσίες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν τα μικρόβια σταματούν να ανταποκρίνονται σε φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη εξόντωσή τους και προκαλείται από την υπερβολική χρήση ή την κατάχρηση αντιμικροβιακών ουσιών, όπως είναι τα αντιβιοτικά.

Μια σιωπηρή πανδημία

Η πρόταση συνιστά:

1. Άδεια κυκλοφορίας και επιτήρηση των αντιμικροβιακών ουσιών

  • Μέτρα συνετής χρήσης να περιλαμβάνονται στην έγκριση της άδειας κυκλοφορίας
  • Πρόσθετη επιτήρηση και παρακολούθηση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών ουσιών, καλύτερη πρόληψη και έλεγχος των λοιμώξεων· μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών.

2. Συνετή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών

Μόνο οι μισοί πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά κατά των ιών. Η υπερβολική χρήση και η κατάχρηση αντιμικροβιακών ουσιών, όπως είναι τα αντιβιοτικά, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μικροβιακής αντοχής.

Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της πιο συνετής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών, θέτοντας ως στόχο για την ίδια τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών και συνιστά στα κράτη μέλη να θέσουν αντίστοιχους εθνικούς στόχους:

  • - 20 % στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην ΕΕ έως το 2030
  • συνιστά επιπλέον στόχους σε εθνικό επίπεδο

3. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αντιβιοτικών

Η συνετή χρήση των αντιβιοτικών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, αλλά επηρεάζει και τον όγκο των πωλήσεων και την απόδοση των επενδύσεων για τους φορείς ανάπτυξης φαρμάκων.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη καινοτόμων αντιμικροβιακών ουσιών και να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα των αντιμικροβιακών και την πρόσβαση σ’ αυτά.

Η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

  • ένα μεταβιβάσιμο κουπόνι αποκλειστικότητας δεδομένων που παρέχει στους φορείς ανάπτυξης νέων αντιμικροβιακών ουσιών ένα επιπλέον έτος προστασίας στην αγορά, καθιστώντας ελκυστικότερο γι’ αυτούς να αναπτύσσουν καινοτόμες αντιμικροβιακές ουσίες χωρίς άμεσες οικονομικές συνεισφορές από τα κράτη μέλη.
  • μηχανισμούς προμηθειών για την παροχή πρόσβασης σε αντιμικροβιακές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

4. Καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμιο επίπεδο

Η μικροβιακή αντοχή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν τομέα, μία χώρα ή μία ήπειρο μεμονωμένα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

  • η μικροβιακή αντοχή να παραμείνει στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία
  • να ασκηθεί πίεση για ευρύτερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, για παράδειγμα με την ένταξη της μικροβιακής αντοχής σε μια πιθανή διεθνή συμφωνία του ΠΟΥ για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες.