Direct la conținutul principal
Colourful pills
Reforma legislației UE în domeniul farmaceutic

Medicamente la prețuri abordabile, accesibile și inovatoare

Ce se va schimba în ceea ce privește reforma sectorului farmaceutic?

  1. Piața unică
    instituirea unei piețe unice pentru medicamente
  2. Cadrul de reglementare
    reducerea sarcinii administrative pentru ca pacienții să aibă acces mai rapid la medicamente
  3. Medicamente pentru toți
    îmbunătățirea accesului la medicamente la prețuri accesibile
  4. Aprovizionarea cu medicamente
    abordarea deficitelor de medicamente și garantarea securității aprovizionării
  5. Inovare
    promovarea inovării și a competitivității
  6. Protecția mediului
    dezvoltarea de medicamente mai sustenabile din punct de vedere ecologic
  7. Salvarea de vieți
    combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM)
  8. Transparență
    o mai bună informare cu privire la finanțarea publică utilizată pentru dezvoltarea medicamentelor

Pacienții, pe primul plan

Ce beneficii are o abordare centrată pe pacient? 

  • Un acces mai bun la medicamente eficace și la prețuri abordabile 
  • Reducerea deficitelor și creșterea disponibilității medicamentelor 
  • Introducerea mai rapidă pe piață a medicamentelor biosimilare, pentru a reduce prețurile la medicamente
  • Mai multe medicamente pentru copii și bolile rare 
  • O mai bună reprezentare a pacienților în procesul de aprobare a medicamentelor
  • Facilitarea accesului la informațiile despre produs 
  • Medicamente mai durabile din punctul de vedere al mediului 

Reducerea riscului de deficite critice pe timp de iarnă și nu numai

În octombrie 2023, am luat măsuri suplimentare pentru a preveni și reduce eventuale deficite critice de medicamente în UE. Deficitele critice cu care ne-am confruntat recent, inclusiv lipsa anumitor antibiotice iarna trecută, arată că trebuie să continuăm să luăm măsuri coordonate pentru a aborda provocările în materie de aprovizionare și pentru a spori reziliența lanțurilor de aprovizionare cu medicamente din Europa pe termen lung.

Pentru a se pregăti mai bine pentru sezonul de iarnă 2023-2024, Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară și Agenția Europeană pentru Medicamente au identificat deja o serie de antibiotice esențiale pentru care ar putea exista riscul unor deficite critice în această iarnă și nu numai.

Acțiunile de combatere a deficitelor de medicamente în UE sunt structurate în jurul a trei piloni:

  • acțiuni imediate și pe termen scurt pentru atenuarea deficitelor critice
  • măsuri structurale pentru sprijinirea securității de aprovizionare pe termen lung
  • parteneriate internaționale pentru aprovizionare.

La 24 octombrie 2023, Comisia a lansat un mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente. Astfel, un stat membru poate semnala că are nevoie de un anumit medicament, iar celelalte state membre pot răspunde de ce medicamente dispun pentru redistribuire. 

De asemenea, sunt propuse și alte acțiuni la nivelul UE, cum ar fi:

  • stabilirea unei liste de medicamente esențiale (până la sfârșitul anului 2023), pentru a evalua în ce măsură sunt necesare măsuri suplimentare în ceea ce privește anumite lanțuri de aprovizionare 
  • instituirea unei acțiuni comune specifice în 2024 pentru a le permite statelor membre să utilizeze derogări de la reguli, astfel încât pacienții să poată avea acces la medicamente
  • organizarea de schimburi de bune practici privind stabilirea prețurilor și rambursarea la nivelul statelor membre
  • publicarea orientărilor UE, până la începutul anului 2024, privind obținerea de medicamente pentru a consolida securitatea aprovizionării
  • lansarea achiziționării în comun de către UE, pentru iarna 2024-2025, de antibiotice și medicamente pentru tratarea virozelor respiratorii.

Sprijinirea securității de aprovizionare pe termen lung

Pentru a încuraja producția de medicamente esențiale mai diversificate, Comisia a înființat, în ianuarie 2024, Alianța pentru medicamente critice. Astfel, autoritățile naționale, industria, reprezentanții societății civile, Comisia și agențiile UE sunt în măsură să coordoneze la nivelul Uniunii acțiuni menite să contracareze deficitele persistente de medicamente și să abordeze vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare. Această alianță se axează pe medicamentele cu cel mai mare risc de deficit și a căror lipsă ar putea avea cel mai mare impact asupra sistemelor de sănătate și a pacienților. Acest lucru ar putea deschide calea către un posibil „act normativ privind medicamentele esențiale”. Primele recomandări ale alianței privind modalitățile de îmbunătățire a aprovizionării cu medicamente esențiale urmează să fie disponibile până în toamna anului 2024.  

În prima jumătate din 2024, Comisia și statele membre vor elabora, de asemenea, o abordare strategică comună privind constituirea de stocuri de medicamente pentru a preveni deficitele.

De asemenea, Comisia va institui o rețea de parteneri internaționali pentru a aborda reziliența lanțului de aprovizionare. În egală măsură, vom încheia parteneriate strategice cu țări terțe pentru producția de medicamente esențiale, care să reflecte atât cererea locală, cât și nevoile la nivel european și mondial.

Stimularea inovării pentru o industrie farmaceutică competitivă

Pentru a institui acest sistem, Comisia propune o directivă care conține toate cerințele privind autorizarea, monitorizarea, etichetarea și protecția normativă, introducerea pe piață și alte proceduri pentru toate medicamentele autorizate la nivelul UE și la nivel național și care armonizează normele de autorizare în UE.

Prin ce mijloace se va realiza un sector farmaceutic competitiv? 

  • Promovarea unei inovări de talie mondială 
  • Reducerea procedurilor administrative și accelerarea autorizării medicamentelor inovatoare 
  • Stimularea cercetării și dezvoltării 
  • Abordarea rezistenței la antimicrobiene 

Abordarea rezistenței la antimicrobiene

Antimicrobienele sunt medicamente utilizate pentru prevenirea și tratarea infecțiilor la oameni, animale și plante. Rezistența la antimicrobiene (RAM) apare atunci când microbii încetează să mai răspundă la medicamentele concepute pentru a-i ucide și este cauzată de utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a antimicrobienelor, cum ar fi antibioticele.

O pandemie silențioasă

În propunere se recomandă următoarele:

1. Autorizația de introducere pe piață și supravegherea antimicrobienelor

  • Autorizația de introducere pe piață a antimicrobienelor trebuie să includă și măsuri de utilizare prudentă.
  • Măsuri suplimentare de supraveghere și monitorizare privind consumul de antimicrobiene, îmbunătățirea prevenirii și controlului infecțiilor; o mai mare sensibilizare a cetățenilor, precum și educarea și formarea profesioniștilor.

2. Utilizarea prudentă a antimicrobienelor

Doar jumătate din cetățenii UE sunt conștienți de faptul că antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor. O utilizare excesivă și necorespunzătoare a antimicrobienelor, cum ar fi antibioticele, favorizează RAM.

Comisia pledează pentru o utilizare mai prudentă a antimicrobienelor, stabilind ea însăși un obiectiv pentru reducerea utilizării antibioticelor și le recomandă statelor membre să stabilească obiective naționale corespunzătoare:

  • reducerea cu 20 % a consumului de antibiotice în UE până în 2030
  • fixarea de obiective la nivel național.

3. Asigurarea disponibilității antibioticelor

Utilizarea prudentă a antibioticelor este esențială pentru combaterea RAM, dar acest lucru afectează, de asemenea, volumul vânzărilor și randamentul investițiilor pentru dezvoltatorii de medicamente.

Prin urmare, trebuie să încurajăm dezvoltarea de antimicrobiene inovatoare și să asigurăm accesul la antimicrobiene și disponibilitatea acestora.

Comisia propune:

  • un voucher transferabil de exclusivitate a datelor care să le ofere dezvoltatorilor de antimicrobiene noi un an suplimentar de protecție pe piață, făcând mai atractivă dezvoltarea de antimicrobiene inovatoare fără contribuții financiare directe din partea statelor membre
  • mecanisme de achiziții publice pentru a oferi acces la antimicrobiene, inclusiv la cele în curs de dezvoltare.

4. Combaterea RAM la nivel mondial

RAM nu poate fi combătută izolat de un singur sector, de o singură țară sau de un singur continent. Acest lucru implică:

  • menținerea RAM în centrul strategiei globale a UE în domeniul sănătății
  • promovarea unei cooperări mai ample la nivel mondial, de exemplu prin abordarea RAM într-un potențial acord internațional al OMS privind prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemii.

Documente

22 MAI 2024
Factsheet Pharma - Putting patients in the centre